3 minute | Zelenski la ONU: Dreptul de veto nu e dreptul de a ucide, rachete supersonice, rectori & un plagiat indecis

Avertisment privind pericolul de exploziție la Bucea. Soldații ruși în retragere au minat nu numai străzi, ci și cadavre. Cifra oficială a victimelor descoperite până acum în zona din jurul Kievului este de 410. Dar se pare că mai lovit decât Bucea este orășelul Borodianka.

Adresându-se Consiliului de Securitate ONU, președintele Volodimir Zelenski a cerut pedepsirea Rusiei pentru atrocitățile comise în Ucraina. Dar pentru că Moscova neagă acuzațiile și are drept de veto la Națiunile Unite, Zelenski a atacat problema frontal: Reformați ONU sau dizolvați organizația!

Bună dimineața,

Oricine a fost deranjat de problemele tehnice din Parlamentul României în momentul mesajului lui Volodimir Zelenski, trebuie să se resemneze. S-a întâmplat și ieri, în plenul Consiliului de Securitate ONU.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Cerând judecarea celor care au ordonat/comis atrocități în Ucraina, V. Zelenski a denunțat mecanismul care paralizează Consiliul de Securitate ONU, dreptul de veto al Rusiei: „Dizolvați-vă dacă nu faceți altceva decât conversație!”
  • Uniunea Europeană și Statele Unite vor boicotarea cărbunelui rusesc și un ajutor de încă 100 milioane de dolari pentru Ucraina. Plus posibile noi baze militare în Europa.
  • România expulzat 10 diplomați ruși, asociindu-se cu întârziere protestului diplomatic european față de negarea atrocităților din Bucea de către Moscova.

„Sunteți pe cale să desființați ONU? Dacă nu, atunci acționați!”

Într-un discurs magistral, invocând „cele mai înalte temeiuri morale”, după cum remarcă BBC, președintele Ucrainei a cerut Consiliului de Securitate ONU înființarea unui tribunal internațional special de tip Nurenberg care să îi pedepsească pe cei vinovați de atrocitățile din Ucraina.

Membrii Consiliului de Securitate ONU ascultând mesajul președintelui ucrainean. Aici, Irlanda, India și Kenia, membrii nepermanenți.

Toate analizele remarcă emoția, tensiunea ce răzbat din mesajul pe viață și pe moarte al lui Volodimir Zelenski și din imaginile civililor torturați și uciși, lăsați cu săptămânile pe străzi, prezentate în Consiliul de Securitate.

The Guardian îi ironizează însă pe plictisiții de prea multe discursuri în Parlamente și adunări, ieri Zelenski a vorbit și în Parlamentul Spaniei, scrie El Pais.

Liderul Ucrainei s-a adresat ieri, 5 aprilie, și Camerei Deputaților din Spania. Imaginea cheie folosită de Vladimir Zelenski de această dată a fost lucrarea Guernica de Pablo Picasso. Imaginea victimelor bombadamentelor asupra acelui oraș spaniol în timpul războiului civil.

Sunt ironizați și rafinații deranjați de tonul „prea sus” sau ținuta neprotocolară, cazonă a ucraineanului. Picasso a fost întrebat odată de un ofițer nazist dacă el este cel care „a făcut” Guernica, probabil cea mai cunoscută expresie a războiului din lume. Răspunsul: „Nu. Voi ați făcut asta”.

Dar Zeleski nu a zguduit ieri prin emoție, ci prin logică, remarcă New York Times și nu numai. Rusia, acuzată de crime împotriva umanității și asupra căreia apar chiar dovezi de genocid, este unul din cele state membre ale Consiliului de Securitate. Nicio decizie nu se ia fără acordul Moscovei. Or, Kremlinul sfidează întreaga lume spunând că omorurile sunt săvârșite de ucraineni.

Într-un punct de vedere al redacției, purtând supra-titlul: System Failure/eroare de sistem, Times rezumă raționamentul lui Zelenski, citat și de alte publicații: „Avem de-a face cun stat care și-a transformat dreptul de veto în dreptul de a ucide”. „Sunteți pe cale să desființați Națiunile Unite? Dacă răspunsul este nu, trebuie să acținați imediat”, „Excludeți Rusia!”. „Dar dacă nu există soluție, următoarea opțiune nu poate fi decât să vă dizolvați, dacă nu puteți face altceva decât conversație”.

Times citează art.1 din Carta ONU care spune fix că scopul organizației este să oprească războiele și crimele împotriva umanității și că este pentru prima dată când un membru al Consiliului de Securitate ONU, Rusia, îl încalcă flagrant. Titlul articolului pe scurt: Zelenski are dreptate.

100 mil. USD în rachete Javelin, stop cărbunelui rusesc

BBC anunță noile sancțiuni anunțate de Uniunea Europeană după dezvăluirea masacrelor de Bucea și din alte orașe ucrainene. În principiu, statele membre vor boicota importurile din Rusia. Blocada gazului e încă în pregătire.

Casa Albă a anunțat măsuri suplimentare contra oficialilor și oligarhilor ruși, inclusiv contra celor două fiice ale lui Vladimir Putin. Acestea au trăit decenii în Occident.

Mai important, Washingtonul a anunțat un pachet financiar imediat pentru Ucraina pentru rachete anti-aeriene Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari.

În plus, audiat în Congres, șeful Statului Major reunit al SUA, Mark A. Milley, s-a declarat în favoarea bazelor militare americane permanente noi în Europa. Prezentând planuri pe termen mediu și lung, Milley a spus că mulți aliați, în special Țările Baltice, Polonia și România își doresc aceste baze militare” și că sunt dispuse să le construiasă și să le finanțeze” sub umbrela NATO.

Cât despre soldații americani, a explicat gen. Milley, aceștia vor putea funcționa prin rotație ca să nu existe costuri pentru cazarea familiilor și școlarizare.

Pe de altă parte, după cum notează New York Times, Marea Britanie, Statele Unite și Australia își sporesc capacitatea de apărare cu și de rachete supersonice. Viteza sunetului standard este de 1224 km/h, aceste rachete se deplasează și de cinci ori mai repede.

România prinde ultimul tren al expulzărilor de diplomați ruși

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, au fost declarate „personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România”, având în vedere că „activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului Kuzmin, chemat la Ministerul Român de Externe, de un secretar de stat.

Europa Liberă remarcă însă că decizia autorităților de la București e mult întârziată. Majoritatea statelor europene hotărâseră deja să expulzeze numeroși diplomați ruși după imaginile devastatoare ale civililor torturați la Bucea/Kiev/Ucraina. Unele, precum Polonia care a expulzat 45 de oficiali ruși, au făcut-o sub acuzația de spionaj.

Acuzat de plagiat, premierul Nicolae Ciucă va candida peste câteva zile la șefia Partidului Național Liberal printr-o derogare. Nu are vechimea necesară.

În altă ordine de idei, profesorii de la Universitatea București strâng semnături de solidaritare cu prof. Emilia Șercan, autoarea investigației privind plagiatul premierului Ciucă. Ea a fost victima unei operațiuni de compromitere de care acuză autoritățile statului. Colegii de la PressOne au întrebări stringente rămase (încă) fără răspuns.

Dar rectorii din toată țara s-au întâlnit cu gen. Ciucă pentru a discuta proiecte de viitor și conectarea universităților românești la cele europene, după cum scrie G4Media, fără să sesizeze inadecvarea. Fenomenul plagiatelor afectează grav credibilitatea României în materie de învățământ superior.

Alte subiecte:

Acestea fiind zise, nu uitați că ne puteți scrie pe treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena