3 minute | Ce a luat Trump de la Casa Albă, „șantajul nuclear” al Rusiei, ministrul Rafila și pastilele de iod

Printre documentele pe care le-ar fi luat Donald Trump de la Casa Albă s-ar afla și mesaje de la lideri străini. În imagine: președintele SUA (dreapta) și liderul din Coreea de Nord, Kim Jong Un, în Singapore, în 2018.

Indiferent de războaie, pandemii sau decizii istorice, Donald Trump continuă să fie subiectul primelor știri în întreaga lume, o lume pe care Ucraina o avertizează că e în pericol nuclear. În România, ministrul Sănătății tratează acest pericol cu declarații ce provoacă revolta medicilor de familie.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Agenții FBI au pus în executare un mandat judecătoresc de percheziție a reședinței din Florida a fostului președinte Donald Trump. Ancheta ar viza documente luate de la Casa Albă, în loc ca acestea să ajungă la Arhivele Naționale, așa cum cere legea.
  • Kievul și Moscova se acuză reciproc că pun omenirea în pericol nuclear la centrala de la Zaporojie. Autoritățile impuse de Moscova în această zonă ocupată pregătesc un referendum de alipire la Rusia.
  • Moscova a suspendat înțelegerea care permitea oficialilor SUA să verifice arsenalul său de arme nucleare, Washingtonul aprobă încă 4,5 miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina.

Ce a luat Donald Trump de la Casa Albă

În întreaga lume, prima știre a variantelor online ale publicațiilor a fost, marți dimineață, că reședința de la Mar-a-Lago/Florida a fostului președinte american Donald Trump a fost percheziționată de agenți FBI.

Trump nu se afla acolo, dar a anunțat percheziția într-o declarație: „Sunt vremuri negre pentru Națiunea noastră. Frumoasa mea casă de la Mar-a-Lago e asediată, ocupată de un grup consistent de agenți FBI”, a transmis el, adăugând că a fost deschis și un seif din reședință.

Fostul președinte nu a vorbit despre motivul percheziției autorizate de un judecător, The Washington Post scrie însă că aceasta are legătură cu o investigație asupra documentelor, unele posibil clasificate, pe care le-ar fi luat Trump de la Casa Albă, deși ar fi trebuit transmise Arhivelor Naționale.

Susținătorii lui Donald Trump au mers în timpul nopții la vila acestuia din Mar-a-Lago, percheziționată de FBI. Sunt convinși că fostul președinte ar fi victima unor demersuri cu scop politic, puse la cale de adversarii democrați.

Tema nu este nouă, au existat și alte documente pe care reprezentanții Arhivelor au încercat să le recupereze după ce fostul președinte a părăsit Casa Alba, dar situația e una extraordinară și vine într-o perioadă de tensiuni politice majore. O condamnare ar putea să îl oprească pe Donald Trump de la a candida din nou, în 2024, notează The New York Times.

Republicanii și susținătorii lui Trump au reacționat vehement și acuză Departamentul de Justiție de politizarea investigațiilor. O trecere în revistă a reacțiilor politice, pe Fox News.

Trump nu doar ar fi luat la plecare documente pe care, potrivit legii, trebuia să le predea pentru arhivare, dar, amintește Axios, care prezintă și fotografii, obișnuia să rupă documente cu care înfunda WC-urile din Casa Albă.

Percheziția vine în timp ce o comisie a Congresului continuă investigația cu privire la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului. Și în acest caz, Departamentul de Justiție investighează rolul fostului președinte. The Guardian trece în revistă investigațiile care îl vizează pe Donald Trump, inclusiv cele legate de fraudă și de încercarea de a altera rezultatul alegerilor din 2020 din statul Georgia.

Pericolul nuclear

În declarația transmisă noaptea trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, amintește de dezastrul nuclear de la Cernobîl și acuză, din nou, Rusia de „șantaj nuclear” în cazul centralei de la Zaporojie, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

BBC transmite că Ucraina acuză Rusia de folosirea centralei drept bază militară și amintește că aceasta este controlată de forțele Rusiei, dar angajații ucraineni continuă să gestioneze părțile tehnice.

Un soldat cu steagul Rusiei pe uniformă stă de pază lângă centrala nucleară din Zaporojie. 4 august 2022.

În timp ce amenințarea nucleară e amplificată de riscul unui incident la centrala de la Zaporojie, Rusia anunță și că a suspendat accesul reprezentanților SUA la arsenalul său de arme nucleare. Potrivit acordului New Star din 2010, cele două țări puteau să își verifice reciproc arsenalul, dar Rusia invocă acum sancțiunile de călătorie impuse propriilor inspectori pentru a suspenda procedura.

SUA au alocat un nou sprijin financiar Ucrainei, în valoare de 4,5 miliarde de dolari pentru bugetul țării și încă un miliard de dolari în armament, notează Reuters, care citează și un oficial al Pentagonului potrivit căruia Rusia ar fi pierdut de la începutul invaziei între 70.000 și 80.000 de soldați (care sunt morți sau răniți).

BBC marchează vizita în Africa a Secretarului de stat american, Antony Blinken. Mai multe țări africane și-au păstrat neutralitatea în privința invadării Ucrainei de către Rusia, iar Washingtonul „încearcă îmbunătățirea relațiilor [cu acestea] în condițiile îngrijorărilor despre influența tot mai mare pe care o au aici Rusia și China”.

În Zaporojie, unde pericolul unui accident nuclear rămâne major, autoritățile impuse de Moscova pregătesc un referendum de alipirea la Rusia, notează RFE/RL. Președintele Ucrainei a avertizat deja că orice demers de acest gen va anula posibilitatea de deschidere a unor discuții de pace.

Iodul ministrului Rafila

Pericolul nuclear de la Zaporojie a readus tema pastilelor de iod în atenția publicului din România. Ministrul Sănătății a declanșat, ieri, revolta medicilor de familie după ce a spus, răspunzând unei întrebări, că persoanele sub 40 de ani pot merge la medicii de familie pentru a ridica rețetele.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a provocat revolta medicilor de familie după ce a transmis persoanelor sub 40 de ani să meargă la aceștia pentru a-și lua rețetele necesare primirii pastilelor de iod.

„Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi, din nou, de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România, citată de Digi24. Medicii le explică pacienților „cu probleme de sănătate curente” că este posibil să aștepte zile sau săptămâni pentru o consultație dat fiind apelul lui Rafila ca cei sub 40 de ani să meargă imediat la medicul de familie.

Hotnews.ro trece în revistă bâlbâielile ministrului și ale Ministerului Sănătății în privința distribuirii pastilelor de iod. „De ce îndeamnă Rafila ’pe toată lumea’ să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Eșecul răsunător al marelui său proiect ca ministru al Sănătății”, titrează Hotnews.

Pe pagina de Facebook a Ministerului, postarea legată de pastilele de iod abundă în comentarii critice, dar și constructive – cineva postează mesajul autorităților din New York cu explicații despre ce trebuie făcut în cazul unui incident nuclear și când trebuie luată pastila de iod.

Din Europa Liberă, vă recomand „Urmările recensământului din România: Populația scade, numărul parlamentarilor rămâne același. Consilierii locali s-ar putea împuțina”.

Demonstrația de forță a Chinei

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a dat cale liberă agresivității Chinei în privința insulei, scrie BBC. „Dna Pelosi le-a dat o oportunitate, și ei [chinezii] au folosit-o. Măsuri militare extreme în jurul insulei au intrat acum în zona ’normalității’”.

CNN adaugă, cu privire la exercițiile militare care au urmat vizitei, că ele dovedesc că Beijingul nici nu ar trebui să invadeze Taiwanul pentru a-l controla, e suficient să „sugrume” insula, izolând-o de restul lumii.

Alte informații:

  • The Guardian analizează cauzele și efectele secetei majore care afectează Europa.
  • Lumea artistică aduce un tribut Oliviei Newton-John, care a murit la vârsta de 73 de ani, transmite BBC.
  • Tot la BBC, o privire spre România și satele „pierdute în timp”.

Dacă aveți sugestii de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Carmen