3 minute | Cutremur în România, umilința lui Putin și de ce merge dl Scholz la Beijing

Rusia a revenit asupra acordului privind tranzitul navelor cu cereale prin Marea Neagră după o discuție pe care Vladimir Putin a avut-o cu liderul turc Recep Erdoğan.

Vladimir Putin pare să fi suferit ieri una dintre cele mai mari umilințe de la începutul războiului. Rusia a revenit în acordul privind tranzitul cerealelor după o discuție Putin – Erdoğan. În România a avut loc, dis-de-dimineață, un cutremur resimțit în mai multe județe.

Bun găsit,

Iată cele mai importante subiecte ale zilei:

  • Rusia a decis ieri să revină asupra deciziei de a renunța la acordul privind tranzitul navelor cu cereale prin Marea Neagră. Vladimir Putin a luat decizia după o discuție cu liderul turc, Recep Erdoğan.
  • Cancelarul german Olaf Scholz va zbura astăzi către Beijing. Va fi prima vizită oficială în China a unui lider G7 din ultimii doi ani.
  • Un cutremur cu magnitudinea 5,5 grade pe scara Richter a avut loc azi dimineață, la ora 6.50, în zona seismică Vrancea.
  • Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală care a căzut în apropiere de Marea Japoniei. Locuitorii mai multor prefecturi japoneze au fost sfătuiți să se adăpostească în buncăre.

Acordul privind transportul cerealelor, reluat

Rusia a revenit mai rapid decât era de așteptat în acordul privind tranzitul navelor cu cereale din Ucraina. Kremlinul a anunțat schimbarea de optică ieri, când Ministerul Apărării a motivat că Rusia a primit garanții convingătoare din partea Ucrainei că nu va folosi coridorul menit transportului de cereale pe Marea Neagră în scopuri militare.

Ziarele occidentale văd decizia Rusiei ca o umilință pentru Vladimir Putin și remarcă faptul că aceasta vine după ce liderul autocrat de la Kremlin a avut o discuție cu președintele turc Recep Erdoğan.

Publicația britanică The Guardian scrie că mișcarea lui Putin de a se retrage din acord a fost, de fapt, o cacealma: Rusia nu a avut în niciun moment vreun plan despre ce trebuie să facă mai departe.

„Kremlinul tocmai a căzut într-o capcană, din care nu știa cum să iasă”, spune Tatiana Stanovaya, șeful firmei de analiză R.Politik, pentru The Guardian. Aceasta a mai arătat că răzgândirea lui Putin privind acordul arată că liderul rus poate fi influențat atunci când este confruntat sau chiar sfidat. „[Putin] știe cum să se retragă dacă este necesar”, a spus Stanovaya.

Un alt subiect tratat pe larg de presa externă este lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice intercontinentale. Phenianul a mai testat acest tip de rachete, capabile să lovească ținte din cealaltă parte a Globului, însă temerea din cancelariile occidentale e că regimul comunist din Coreea de Nord ar urma să efectueaze în curând un test nuclear.

Racheta lansată azi-noapte a stârnit panică în câteva prefecturi din Japonia, unde locuitorii au fost sfătuiți să se adăpostească în buncăre. Ea a căzut, în cele din urmă, în Marea Japoniei.

Oficialii guvernamentali ai Prefecturii Miyagi urmăresc la televizor vestea privind lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice.

BBC menționează într-o analiză pe această temă că dictatorul Kim Jong-un dorește, prin intensificarea exercițiilor militare din ultimele zile, să atragă atenția SUA, înaintea alegerilor de săptămâna viitoare.

„Este un model folosit de Phenian în 2010 și, din nou, în 2017. Mai întâi, ridică tensiunea la un nivel înfricoșător, apoi cere angajamente și concesii din partea Coreei de Sud, Japoniei și Statelor Unite”, scrie BBC.

Olaf Schoz în China

Cancelarul german Olaf Scholz călătorește joi la Beijing, unde se va întâlni cu liderul chinez Xi Jinping. Va fi prima vizită a unui lider occidental după ce Xi a fost reales conducător al țării de 1,4 miliarde de locuitori și prima a unui lider din grupul G7 de la izbucnirea pandemiei.

Olaf Scholz a publicat un editorial în Frankfurter Allgemeine Zeitung și în Politico în care a explicat nu doar motivele vizitei, ci și cum vede el relația pe care Germania ar trebui să o aibă cu China. Titlul editorialului, „Nu vrem să ne decuplăm de China, dar nu putem fi prea dependenți”, este sugestiv.

Olaf Scholz spune că a discutat cu Emanuel Macron despre vizita pe care o efectuează săptămâna aceasta la Beijing.

Pasaje relevante din comentariul cancelarului german sunt cele în care spune că Germania nu își dorește un nou Război Rece sau că – deși nu va reprezenta Europa la întâlnirea cu Xi – a discutat cu partenerii europeni despre vizita la Beijing.

În SUA – unde raportarea la China este diferită față de cea expusă de dl Scholz – președintele american Joe Biden a început ieri un discurs cu întâmplarea șocantă prin care a trecut soțul președintele Camerei Reprezentanților, Paul Pelosi, atacat zilele trecute. Cu mai puțin de o săptămână înainte de alegeri, președintele Biden i-a avertizat pe americani că tradițiile democratice ale țării sunt în joc.

Discursul integral al lui Joe Biden, în New Yor Times.

Iar în Marea Britanie, premierul Rishi Sunak și ministrul de Finanțe Jeremy Hunt s-au întâlnit ieri după-amiază pentru a discuta despre bugetul țării. Cei doi intenționează să extindă taxarea extraordinară a companiilor de petrol și gaze pentru următorii cinci ani.

O altă știre economică, la fel de importantă: Fed, banca centrală americană, a crescut ieri dobânda de referință cu încă 0,75%. O mutare așteptată de piețele financiare, care au rămas după conferința de presă de ieri a președintelui Fed, Jerome Powell, cu o mare întrebare: vor fi următoarele creșteri de dobândă mai mici?

Cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs joi dimineață, la ora 6.50, în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Seismul - cel mai puternic din ultimii doi ani și jumătate - s-a simțit puternic și în București, scrie HotNews.

Pe rețelele sociale, cei care au telefoane cu sistem de operare Android au povestit că au primit notificări înaintea seismului. IGSU, care administrează aplicația Ro-Alert, a explicat că nu emite notificări către populație decât ulterior unui astfel de eveniment, dacă situația o impune.

În Europa Liberă puteți citi un articol despre concluzia Comisiei de Etică a UBB în privința tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, dar și o analiză despre certurile tot mai dese din Coaliția de guvernare. Iar la Țară în Service scriem despre incapacitatea României de a obține câștiguri din industria cărbunilor.

Apropo de guvernare. Guvernul a fost criticat ieri pentru că nu l-a invitat pe noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, la o vizită oficială la fabrica de camioane Iveco din jud. Dâmbovița. Purtătorul de cuvânt al executivului a justificat că evenimentul a fost pregătit înainte de învestirea dlui Tîlvăr.

Iar Simona Halep a fost acuzată oficial de dopaj și are două opțiuni: să conteste decizia sau să recunoască fapta, pentru reducerea pedepsei.

Alte subiecte:

  • Indemnizații pe viață. Peste 7.000 de lei pe lună pentru doi foști miniștri, unul dintre ei milionar.
  • Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că ROBOR ar trebuie să fie mult mai mic decât este în prezent.
  • Grefierii avertizează Guvernul că vor bloca activitatea din instanțe dacă pensiile le vor fi afectate.

Ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț