3 minute | Cum cumpără China influență în lume, suspendarea TikTok în SUA și ce se întâmplă cu prețul RCA

Autostrada din imagine, construită în Muntenegru, este realizată cu împrumuturi obținute de la statul chinez. Sute de miliarde de dolari a împrumutat China, în ultimii ani, țărilor slab sau în curs de dezvoltare.

Cele mai importante subiecte de azi variază de la un atac armat în SUA sau suspendarea TikTok, la plafonarea prețului RCA și reforma pensiilor „speciale” în România. Un raport citat și în Europa, și în America privind finanțările internaționale ale Chinei atrage însă atenția.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • China a oferit împrumuturi de 240 de miliarde de dolari către 22 de țări în curs de dezvoltare, între 2008 și 2021. În ultimii ani, Beijingul a fost unul dintre cei mai importanți creditori internaționali.
  • Premierul israelian Beniamin Netanyahu și-a suspendat planurile de a implementa o controversată reformă a sistemului judiciar, după ce zeci de mii de persoane au ieșit în stradă.
  • Prețurile polițelor auto din România vor fi plafonate la nivelul celor din 28 februarie 2023, propune Ministerul Finanțelor. Proiectul va fi discutat în Guvern.

Împrumuturi de miliarde oferite de China

Printre țările care în ultimii ani au primit împrumuturi oferite de regimul de la Beijing se numără fie cele care au o importanță geostrategică, fie care au resurse naturale semnificative. 240 de miliarde de dolari a oferit China între 2008 și 2021 țărilor aflate în curs de dezvoltare, într-un demers menit să crească influența Beijingului la nivel global.

New York Times remarcă faptul că superputerea din Asia a acordat împrumuturi de 40,5 miliarde de dolari doar în 2021, în condițiile în care cel mai important creditor mondial, Fondul Monetar Internațional, a oferit în același an 68,6 miliarde de dolari.

În toți acești ani, Argentina a primit cel mai mult - 111,8 miliarde de dolari, urmat de Pakistan, cu 48,5 miliarde de dolari și Egipt, cu 15,6 miliarde de dolari. Nouă țări au primit mai puțin de 1 miliard de dolari. Cifrele sunt dezvăluite de un institut de cercetare de la o universitate de Williamsbrug, Virginia/SUA.

Politica regimului de la Beijing, condus de Xi Jinping, presupune extinderea influenței Chinei în țări cu importanță geostrategică sau cu acces la resurse naturale.

„În multe privințe, China a înlocuit Statele Unite în salvarea țărilor îndatorate cu venituri mici și medii”, scriu jurnaliștii de la New York Times, care arată că ultimul împrumut de urgență considerabil acordat de Trezoreria SUA unei țări cu venituri medii a fost un credit de 1,5 miliarde de dolari oferit Uruguayului, în 2002.

Studiul citat arată însă că multe dintre țările care s-au împrumutat de la chinezi în anii din urmă au în prezent dificultăți în a-și plăti creditele. Reuters citează un fost economist de la Banca Mondială care arată că „Beijingul încearcă de fapt să își salveze propriile bănci” și descrie creditele internaționale pe care le oferă ca o „afacere riscantă”.

TikTok, suspendat?

Un alt instrument despre care mulți cred că ar putea fi folosit de regimul de la Beijing pentru a-și spori influența este TikTok. Rețeaua socială, extrem de populară și în România, ar putea fi interzisă complet în SUA; aceasta a fost deja interzisă în mai multe instituții guvernamentale din lume.

Șeful companiei, Shou Zi Chew, a fost audiat ieri de o comisie a Camerei Reprezentanților timp de cinci ore, fiind chestionat de parlamentari de la ambele partide. La finele audierii, legiuitorii americani au decis să continue cu planul de interzicere la nivel național al TikTok, pe fondul îngrijorărilor privind securitatea națională.

Șeful executiv al TikTok, Shou Zi Chew, a fost audiat luni la Washington. Aplicația chineză are putea fi interzisă în SUA.

Canada, Comisia Europeană sau Danemerca sunt printre statele ale căror guverne – alături de cel al SUA – au interzis folosirea aplicației pe telefoanele oficialilor; România ia în calcul o decizie similară.

Pe plan extern, vești noi despre protestele care au erupt zilele trecute în Israel: premierul Beniamin Netanyahu dă înapoi cu legile justiției, a căror implementare spune că o suspendă. Pachetul legislativ este văzut de mulți ca o modalitate de subminare a sistemului judiciar de către Netanyahu – judecat, de altfel, într-un dosar de corupție.

Politico arată într-un articol construit pe surse diplomatice că oficialii americani și europeni nu cred că Vladimir Putin intenționează cu adevărat să transfere prea curând arme nucleare tactice în Belarus și că anunțul liderului autocrat de la Kremlin este, de fapt, o diversiune. Ce sunt armele tactice și câte are Rusia, aflați într-un explainer al Europei Libere.

De la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit lumii că centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ținută „ostatică” de armata rusă.

Iar The Guardian citează membrii unei unități rusești, peste 20 de la număr, care spun într-un videoclip postat pe Internet că au fost amenințați cu moartea de comandanții lor când au vrut să se retragă din cauza pierderilor suferite în Ucraina.

Ce se întâmplă cu prețul RCA în România

Pe plan intern, o știre de interes pentru milioane de români este cea privind prețul polițelor auto obligatorii (RCA). Ministerul Finanțelor a publicat aseară un proiect prin care se propune plafonarea prețului RCA la nivelul celui practicat pe 28 februarie 2023, adică înainte de cererea falimentului celui mai mare asigurator de pe piață, Euroins.

Proiectul Ministerului Finanțelor va fi discutat în ședința de guvern de săptămâna aceasta.

Un alt proiect dezbătut intens în ultima perioadă, cel al pensiilor de serviciu – cunoscute mai degrabă sub numele de „pensii speciale” - continuă să dea bătăi de cap politicienilor de la București.

Liderii PNL și PSD trebuie să decidă ce formă va avea noua lege a pensiilor speciale. Nicolae Ciucă (în prim plan) și Marcel Ciolacu conduc Guvernul, respectiv Camera Deputaților.

PSD și PNL au propus mai multe amendamente la inițiativa legislativă aflată pe rolul Senatului, prin care Coaliția de guvernare încearcă să reformeze pensiile „speciale” în forma asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cerută de Comisia Europeană.

Lista amendamentelor, în Europa Liberă.

Acolo unde puteți citi și explicațiile ministrului Sănătății despre decizia statului român de a nu mai cumpăra anul acesta vaccinuri împotriva Covid. Un interviu one2one cu Alexandru Rafila va fi publicat pe site-ul nostru joi.

Închei cu un pont: „cum poți deveni expert AI”, primul episod al unei serii promise de New York Times despre inteligența artificială.

Alte subiecte:

  • Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO. Helsinki e cu un pas mai aproape de aderarea la alianță, în timp ce Suedia încă mai așteaptă.
  • Cel mai mare schimb de criptomonede din lume, Binance, și CEO-ul și fondatorul său, Changpeng Zhao, au fost dați în judecată luni de Comisia de tranzacționare a mărfurilor futures (CFTC) din SUA pentru operarea a ceea ce autoritatea de reglementare a pretins că ar fi un schimb „ilegal” și un program de conformitate „fals”.
  • Șase persoane, printre care și trei copii, au fost împușcate mortal la o școală din Nashville/SUA. Atacatorul, de 28 de ani, a fost ucis de Poliție.

Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org, dar și pe Facebook și Instagram.

Cele bune,
Ionuț