Linkuri accesibilitate

Ministerul Finanțelor propune înghețarea prețurilor la RCA pentru 6 luni, la nivelul practicat în 28 februarie


Ministerul Finanțelor a publicat din nou proiectul plafonării RCA, iar de această dată propune ca prețurile să fie înghețate la nivelul din februarie 2023.
Ministerul Finanțelor a publicat din nou proiectul plafonării RCA, iar de această dată propune ca prețurile să fie înghețate la nivelul din februarie 2023.

Ministerul Finanțelor propune îngheţarea preţurilor la polițele RCA pentru 6 luni, la nivelul practicat în 28 februarie 2023, ceea ce înseamnă tarife în medie mai mici decât tarifele de referință publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară în data de 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

Propunerea a fost făcută luni, când Ministerul de Finanțe a pus din nou în dezbatere publică proiectul pentru plafonarea preţurilor la RCA.

„Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, arată proiectul publicat de Ministerul de Finanțe.

Vineri, propunerea de act normativ, prin care se propunea plafonarea prețurilor la nivelul din martie 2022, a fost retrasă de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru analiza observațiilor primite din piață.

Ministerul Finanțelor precizează că noile tarife se vor aplica în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.

„Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, mai arată proiectul.

În nota de fundamentare a proiectului pus luni pe site se arată că „prima medie RCA subscrisă de societățile de asigurare autorizate și supravegheate de ASF în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru polițele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referință RCA publicat de ASF în data 07 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule”.

„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023. Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei”, mai arată Ministerul Finanţelor.

Pentru categoria de autoturisme deținute de persoanele juridice, tariful de referință este mai mare decât prima medie RCA subscrisă în luna februarie 2023 pentru toate segmentele tarifare corespunzătoare acestei categorii (în funcție de capacitatea cilindrică a motorului).

„Pentru categoria de autoturisme deţinute de persoanele juridice, tariful de referinţă este mai mare decât prima medie RCA subscrisă în luna februarie 2023 pentru toate segmentele tarifare corespunzătoare acestei categorii (în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului). Variaţia medie (tarif de referinţă 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +16%, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, iar cea mai mare variaţie, de aproximativ +27%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică

Ce este și cum se calculează tariful de referință

1. Ce este tariful de referință?

Tarif de referință este prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA.

2. Cine și cum calculează tariful de referință?

Tariful de referință se calculează semestrial de o societate contractată de ASF. Tariful de referință este orientativ, asiguratorii RCA pot folosi și propriile criterii de calcul a primei practicate.

3. Care sunt tarifele de referință valabile acum ?

Tarifele de referință pentru asigurările RCA sunt publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Fianciara și de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG