Nicușor Dan: „Speculațiile imobiliare” ale Gabrielei Firea, oprite de instanță

„Sunt ultimele zvâcniri ale unui mod speculativ şi profund nociv de a face dezvoltare urbană în Bucureşti, cu încălcarea interesului public”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Justiția a decis oprirea lucrărilor pe două dintre șantierele aprobate de fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, în ultimele sale zile de mandat, a anunțat luni actualul primar general, Nicușor Dan.

Lucrările sunt ilegale și mutilează orașul, spune Nicușor Dan.

Este vorba de complexul rezidențial One Modrogan, aflat în apropiere de sediul PNL din Aleea Modrogan și dezvoltat de One United Properties SA și de construcțiile din zona Grădina Icoanei pentru care justiție a decis săptămâna trecută oprirea lucrărilor.

„Sunt ultimele zvâcniri ale unui mod speculativ şi profund nociv de a face dezvoltare urbană în Bucureşti, cu încălcarea interesului public. Sunt foarte fericit că în acest mandat am avut zeci de cereri prin care am aprobat pentru zona istorică a Bucureştiului dezvoltările urbane corecte, consistente în acord cu ceea ce înseamnă zona centrală a Bucureştiului”, a declarat Nicuşor Dan.

Dezvoltatorii imobiliari au anunțat, însă, că nu intenționează să oprească lucrările. Dacă unul dintre ei se pregătește de confruntarea în justiție, celălalt a anunțat că nici măcar nu intenționează să oprească lucrările de pe șantier, potrivit declarațiilor pe care aceștia le-au dat pentru spotmedia.ro.

Nicușor Dan a constatat lipsa de intervenție a statului în cazul unei investiții făcute în centrul Capitalei cu autorizații de construcție ilegale sau expirate.

Îți mai recomandăm Țară în Service | Blocaj pe piața imobiliară. Cum cresc artificial prețurile locuințelor din România

„Unde este statul român? Cum este posibil să avem un investitor spaniol care să lucreze în zona zero a Bucureştiului timp de şase luni cu autorizaţii de construire şi de desfiinţare şi ilegale şi expirate şi nicio instituţie a statului român, nici Inspectoratul de Stat în Construcţii, nici prefectul, nici Parchetul, deşi legal sesizate să nu facă nimic? Oare un investitor român care s-ar duce să facă în centrul Madridului ar putea să facă asta, să lucreze şase luni cu autorizaţii ilegale şi expirate?”, s-a întrebat retoric Nicuşor Dan.

Blocuri în curtea palatului

„Avem acolo parcelarea Filipescu, realizată acum 110 ani. E acolo un palat, monument istoric, avem grădina palatului și în jur o dezvoltare care respectă această formă dezvoltată acolo (în urmă cu un secol – n.red.). Printr-un PUZ din 2019 și o autorizație de construire dată de administrația Firea cu 6 zile înainte de alegerile locale, s-au aprobat blocuri în curtea palatului”, a declarat luni primarul general Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

Sunt multe motive pentru care construcția blocurilor în această zonă este ilegală, spune primarul Nicușor Dan.

„Dar motivul cel mai flagrant este că acolo e spațiu verde. Și există o prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinația spațiului verde.”

El a criticat și comportamentul statului român, în speță al Agenției pentru Protecția Mediului București care a avizat Planul de Urbanism Zonal (PUZ) și a acordat autorizație de construcție, și al Direcției pentru Cultură, din Ministerul Culturii.

„Fără să vadă că acolo e spațiu verde, cum a făcut-o de alte sute de ori”, a constatat Nicușor Dan. „Direcția pentru Cultură – organismul local al Ministerului Culturii, deși avizase de două ori că e conservarea obligatorie a spațiului din jurul palatului, a dat aviz și pentru blocuri acolo.”

De asemenea, spune Nicușor Dan, Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) „i-a luat un an să verifice.”

„Și după ce ISC cu greu a verificat și a constatat toate ilegalitățile pe care le-a constatat și Curtea de Apel București, a venit acest ordin din ianuarie 2022, prin care fără nicio explicație, ISC, organul național, a revocat ordinul ISC local care a constatat ilegalitățile. Și a împiedicat astfel prefectul să exercite, încă din ianuarie, acțiunea în contencios administrativ care ar fi oprit această speculație imobiliară.”

Curtea de Apel București a suspendat vineri, printr-o decizie definitivă, Planul de Urbanism Zonal și autorizația de construcție.

„În acest moment nu se mai pot face lucrări la acele blocuri”, a precizat Nicușor Dan despre construcțiile aflate în stadiu avansat.

Celelalte construcții sunt făcute pe strada Grădina Icoanei nr.2-8, unde dezvoltator este firma Homing Downtown SRL, un dezvoltator spaniol care ridică mai multe construcții cu două etaje și mansardă.

Îți mai recomandăm De ce bucureștenii plătesc mai puțin ca bârlădenii. Topul prețului la gigacalorie în marile orașe

„Sunt două dintre clădirile care au fost demolate acolo în baza unei autorizaţii ilegale. Despre această zonă, în regulamentul de urbanism al zonelor protejate, emis în urma unui studiu al Universităţii de Arhitectură, spune că este o zonă unicat la nivel internaţional. Mai spune că este interzisă comasarea parcelelor şi toate intervenţiile trebuie făcute parcelă cu parcelă pentru a păstra spiritul acestei zone istorice. Aici a fost emisă o autorizaţie de desfiinţare pentru cele patru clădiri şi a fost emisă autorizaţia de construire pentru un imobil pe cele patru parcele reunite”, a afirmat Nicuşor Dan.

După ce a pierdut alegerile, administrația Firea a emis autorizația de demolare în zonă pe 1 octombrie iar pe cea de construcție a semnat-o pe 27 octombrie 2020.

„Vă aduc aminte că am preluat mandatul în 29 octombrie”, a spus Nicușor Dan. „Și așa ne explicăm de ce consilierii generali aleși ai PSD-ului au încercat să întârzie prin fel de fel de contestații în instanță schimbarea administrației. Pentru ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată să fie semnate.”

Noul primar a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții în martie 2021.

„E vorba acolo de pierderea unor elemente importante de patrimoniu construit. Dar ISC nu a făcut verificări decât la 9 luni de la sesizare, în decembrie 2021. Demolarea se petrecuse deja”, spune Nicușor Dan.

Și în cazul construcțiilor din zona Grădina Icoanei, ISC local a constatat ilegalitățile iar structura centrală a decis revocarea ordinului emis de ISC.

„Direcţia de Cultură a avizat şi demolarea şi construirea în ciuda faptului că avizase acel regulament care spunea că nu ai voie să comasezi parcele. Administraţia Firea a emis autorizaţia de desfiinţare în 1 octombrie, după alegerile locale şi autorizaţia de construire în 27 octombrie 2020. Am preluat mandatul în 29 octombrie şi aşa ne explicăm de ce consilieri generali aleşi ai PSD au încercat să întârzie prin fel de fel de contestaţii în instanţă schimbarea administraţiei pentru ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată să fie semnate. Am sesizat ISC-ul în luna martie 2020, spunând explicit că este vorba de pierderea unor elemente importante de patrimoniu construit. În ciuda acestor insistenţe, ISC-ul nu a făcut verificări asupra legalităţii până în decembrie 2021, adică la nouă luni după ce a fost sesizat şi după ce demolarea se consumase deja”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Îți mai recomandăm Debranșările din București | Termoenergetica invocă un „mic decalaj” în soluționarea cererilor

Curtea de Apel București a constatat pe 6 iulie că pentru aceste construcții a expirat autorizația, iar Nicușor Dan a anunțat deja că nu va emite noi autorizații.

„Și pentru această lucrare și pentru cealaltă vom solicita instanței revenirea la situația anterioară”, a spus Nicușor Dan.