Linkuri accesibilitate

De ce bucureștenii plătesc mai puțin ca bârlădenii. Topul prețului la gigacalorie în marile orașe


Sistemul din termoficare din marile orașe este susținut cu bani din bugetele publice
Sistemul din termoficare din marile orașe este susținut cu bani din bugetele publice

Primarii marilor orașe conectate încă la un sistem centralizat de termoficare se plâng că nu au bani să subvenționeze căldura din apartamente în această iarnă. Doar Nicușor Dan a cerut un miliard de lei noului premier. Europa Liberă a realizat un calcul al facturilor la căldură din marile orașe.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a lăsat să se înțeleagă astăzi, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, că sistemul de termoficare bucureștean riscă să aibă probleme dacă primăria nu va fi primi ajutor de 968 de milioane de lei din bugetul de stat.

Solicitarea Primăriei Capitalei către guvern a fost trimisă în urmă cu câteva săptămâni prin intermediul Asociației Municipiilor. În total, municipiile cu sistem centralizat au revendicat trei miliarde de lei. „Nu am cerut bani pentru anul ăsta, în schimb am spus și fostului prim-ministru și actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022”, a precizat Nicușor Dan.

Edilul nu a fost clar în privința răspunsului primit de la noul premier. În schimb, Adrian Câciu, noul ministru de Finanțe din partea PSD, susținea că există bani pentru sprijinirea Bucureștiului, dar asta nu înseamnă că îi va primi un primar care „nu e gospodar”.

Cauzele problemelor

Nicușor Dan susține că problemele financiare ale sistemului de termoficare ar avea două cauze: datoriile făcute de Gabriela Firea, fostul primar al Bucureștiului - actual ministru în guvernul Ciucă, și faptul că bucureștenii au plătit, în ultimul deceniu, o parte mică din contravaloarea reală a gigacaloriei.

Nicușor Dan a anunțat, încă de vineri, că își dorește o majorare a gigacaloriei pentru populație, de la 164 de lei, la 280 de lei. „Pentru factura de noiembrie, care va fi plătită în ianuarie, bucureștenii să știe că vor plăti 164 de lei; pentru factura de decembrie, pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, bucureștenii vor plăti în continuare 164 de lei”

Nicușor Dan a încercat să găsească sprijin la Guvern pentru subvenționarea căldurii și în această iarnă
Nicușor Dan a încercat să găsească sprijin la Guvern pentru subvenționarea căldurii și în această iarnă

Subvenția plătită de Primăria Capitalei , în fiecare an, pentru termoficare este de un miliard de lei. Pentru fiecare gigacalorie, primăria plătește 816 de lei din cei 980 de lei plătiți către Elcen. La asta, se adaugă pierderile foarte mari din rețeaua de distribuție.

„Am reușit să semnăm contractul de 300 de milioane de euro pentru a repara 210 kilometri de rețea și o să vedeți anul viitor un ritm mai mare de înlocuire a conductelor”, a mai adăugat Nicușor Dan. Până acum, Primăria Capitalei a început o licitație de atribuire a lucrărilor pentru 210 din cei 980 de kilometri ai sistemului de distribuție.

Termoficarea centralizată e prea costisitoare

Multe dintre administrațiile orașelor au renunțat deja, în ultimii 20 de ani, la sistemul centralizat. Nu mai puteau susține un sistem în care facturile sunt plătite, în mare parte, prin subvenții.

Există însă multe orașe importante - București, Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara - unde căldura din apartamente este asigurată de termocentralele imense în care se produce energie termică.

Bucureștiul, cu o acoperire a 50-60% dintre locuințele cuplate la sistemul centralizat, este cel mai dependent de un astfel de sistem de termoficare. Centralele de cogenerare au fost construite în perioada comunistă pentru a asigura agentul termic în apartamente, dar și energia necesară platformelor industriale din oraș.

Gazele vor mări facturile

Majorarea prețului gazelor cu peste 100% față de iarna trecută a făcut ca societățile publice care produc și distribuie energia termică să majoreze deja tarifele. Consiliile locale din aceste orașe fie au aprobat deja prețurile majorate pentru gigacalorie, fie vor aproba noile tarife până la finalul anului.

În baza noilor tarife, Europa Liberă a calculat cât va plăti în această iarnă o familie pentru încălzirea unui apartament cu două camere sau trei camere, locuință până în 80 de metri pătrați. Este vorba desigur de o familie din orașele cuplate la sistemul centralizat de termoficare.

Curiozități

În urma calculelor a reieșit faptul că:

Cele mai importante majorări ale tarifelor vor fi în Constanța și Bârlad. În schimb, în Suceava și Ploiești locuitorii vor plăti la fel ca iarna trecută.

Subvenția cea mai mare acordată de administrația locală va fi în Constanța. Însă, dacă tarifele propuse de Nicușor Dan nu vor trece în Consiliul General, atunci Bucureștiul va avea cele mai mari subvenții. Oradea acordă cea mai mică subvenție.

Costul cel mai mare de producere și distribuție a termoficării este în Constanța, Giurgiu și București . La polul pus, cu cea mai ieftină gigacalorie este Aradul.

Explicații

Pentru a calcula cât mai exact cu cât va crește prețul pe care îl veți plăti, vă prezentăm metodologia luată în calcul.

  • Un apartament cu două camere folosește 6 gigacalorii/sezon rece. Asta însemnă apă caldă și căldură în perioada noiembrie-martie. Estimările Europa Liberă sunt pentru întreg sezonul rece.
  • Consumul mediu de 6 gigacalorii poate fi mai mare cu minimum o gigacalorie dacă locuința nu este izolată foarte bine. La fel, consumul poate fi mai mic cu o gigacalorie, dacă orașul are o rețea de distribuție performantă și locuința familiei este bine izolată
  • În România, prețul gigacaloriei din fiecare oraș este diferit, în funcție de modul de producere, distribuție și de combustibilul folosit. Din acest tarif, populația plătește un procent între 30% și 60%. Diferența este subvenționată de municipalitate.
Suceava - 445 de lei gigacaloria

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că, începând cu 13 ianuarie 2022, prețul gigacaloriei produse la Suceava se reduce cu 11,76%. Concret, prețul va scădea de la 445 de lei cât este în prezent la 393,12 lei. Populația însă va plăti același preț ca până acum, adică de 240 de lei. Asta pentru că scăderea prețului de producție va însemna doar că municipalitatea își va reduce subvenția.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.440 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 1.440 de lei.
  • Nu este vreo diferență.
  • Dacă primăria nu ar subvenționa energia termică, facturile iernii ar ajunge la 2.670 de lei.
Ploiești - 520 de lei gigacaloria

Energia termică livrată de Veolia Energie Prahova costă 520 de lei/gigacalorie, tarif care ar urma să rămână în vigoare pe perioada noiembrie 2021 – martie 2020.

Ploieștenii vor avea unele din facturile cele mai mici la căldură în această iarnă.
Ploieștenii vor avea unele din facturile cele mai mici la căldură în această iarnă.

Consilierii locali din Ploiești au menținut prețul energiei termice facturate populației, stabilit în 2019, la 222 de lei/gigacalorie. Diferența până la prețul propus va fi suportată din bugetul local.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.322 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 1.322 de lei.
  • Nu este nicio diferență.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 3.120 de lei.
Bacău - 480 de lei gigacaloria

Energia termică produsă și distribuită facturata consumatorilor casnici racordați la rețeaua centralizată va fi în acest sezon rece de 480 de lei. Prețul real plătit de populație va fi de 190 de lei.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 720 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 1.040 de lei.
  • Diferență este de 320 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 2.880 de lei.
Brașov - 520 de lei gigacaloria

Autoritățile locale au anunțat că tarifele plătite de populație vor crește cu peste 30%. Prin urmare, în această iarnă se va achita 264 de lei/gigacalorie, față de la 198 de lei/gigacalorie din sezonul rece precedent. Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.188 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 1.584 de lei.
  • Diferență este de 396 de lei.
Vaslui - 814 de lei gigacaloria

În anotimpul rece 2021-2022, vasluienii care au locuințele conectate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti un preț de 250 de lei/gigacalorie.

Locuitorilor orașelor încălzite centralizat vor scoate din buzunar în medie cu 100 de euro pentru a achita facturile la căldură în perioada noiembrie-martie
Locuitorilor orașelor încălzite centralizat vor scoate din buzunar în medie cu 100 de euro pentru a achita facturile la căldură în perioada noiembrie-martie

Diferența dintre prețul de facturare la populație și prețul de producție, care este de 814 de lei/gigacalorie, va fi suportată de la bugetul local.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1080 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 1.500 de lei.
  • Diferență este de 420 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 4.884 de lei.
Drobeta Turnu Severin - 672 de lei gigacaloria

La Drobeta Turnu Severin, o familie va plăti 372 de lei din prețul gigacaloriei de 672 de lei, urmând ca populația să beneficieze de o subvenție de 300 de lei din acest preț.

În Drobeta Turnu Severin sistemul de termoficare centralizat începe să nu mai facă față.
În Drobeta Turnu Severin sistemul de termoficare centralizat începe să nu mai facă față.

Anul trecut, tariful achitat de consumatorii casnici a fost de 290 de lei, ne-au precizat reprezentanții Serviciului de Alimentare cu Energie Termică.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.740 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.232 de lei.
  • Diferență este de 492 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 4.032 de lei.
Craiova - 702 de lei gigacaloria

Prețul de gigacaloriei furnizate în municipiu va fi de 702 de lei/gigacalorie. Populația va plăti 390 de lei/gigacalorie, fiindcă restul tarifului va fi subvenționat de primărie. Sezonul trecut, craiovenii au plătit 300 de lei pentru gigacalorie. Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.800 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.340 de lei.
  • Diferență este de 540 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 4.210 de lei.
Botoșani - 615 de lei gigacaloria

La nivelul municipiului Botoșani calculele administrației locale indică un tarif de 615 de lei pe gigacalorie în această iarnă, față de 403 de lei, prețul actual. Populația a plătit iarna trecută un tarif de 200 de lei, restul fiind subvenționat.

În ultimul deceniu, multe orașe au renunțat, din cauza costurilor mari, la sistemul centralizat.
În ultimul deceniu, multe orașe au renunțat, din cauza costurilor mari, la sistemul centralizat.

Propunerea aleșilor locali este ca botoșănenii să suporte în acest sezon rece 300 de lei din cei 615 de lei pentru gigacalorie.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.200 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 1.800 de lei.
  • Diferență este de 600 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 3.690 lei.
Iași - 585 de lei gigacaloria

Primarul Mihai Chirică a anunțat în această toamnă că prețul agentului termic în Iași va crește cu 200 de lei (până la 585 de lei), dintre care municipalitatea ieșeană va suporta jumătate, ceilalți 100 de lei urmând a fi achitați de consumatori.

Primăria „Capitalei Moldovei” vrea să suporte jumătate din majorările din facturile la căldură din această iarnă
Primăria „Capitalei Moldovei” vrea să suporte jumătate din majorările din facturile la căldură din această iarnă

Astfel, ieșenii vor plăti 345 de lei în loc de 245 de lei. 140 de lei a fost subvenția iarna trecută, anul acesta va fi 240 de de lei. Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.470 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.070 de lei.
  • Diferență este de 600 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 3.510 de lei.
Focșani - 638 de lei gigacaloria

Consilierii locali au decis ca Primăria Focșani să susțină de la bugetul local diferența de la 638 de lei/gigacalorie (prețul de producție) până la 285 de lei, tariful plătit de populația locală pentru unitatea de energie termică.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.080 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 1.710 de lei.
  • Diferență este de 630 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 3.828 de lei.
București - 980 de lei/gigacalorie

Prețul actual al gigacaloriei până la 1 ianuarie este de 506 lei. Din acești 506 de lei, oamenii plătesc 164 de lei, iar restul de 340 de lei sunt subvenționați de către Primăria Municipiului București.

Din estimările reprezentanților primăriei, gigacaloria ar trebui să crească până la 280 de lei. Tariful propus de primarul Nicușor Dan a fost deja criticat de consilierii generali din partea PNL și PSD care nu vor majorarea gigacaloriei.

Costul de producție al unei gigacalorii în această iarnă este de 980 de lei în București. Peste un miliard de lei este subvenția plătită de primărie în fiecare iarnă pentru ca bucureștenii să aibă unele dintre tarifele cele mai avantajoase la termoficare.

Dacă însă propunerea primarului va fi aplicată, estimările ar arăta astfel.

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 984 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de (am ținut cont de tariful de 280 de lei, propus de actualul primar): 1.680 de lei.
  • Diferență este de 696 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 5.890 lei.
Arad - 434 de lei gigacaloria

În municipiul din Banat prețul crește de la 205 lei la 434 de lei. Subvenția administrației locale în iarna trecută a fost de 75 de lei, până acum Primăria Arad și Consiliul Local nu au votat majorarea ajutorului financiar. Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.025 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de (am luat în considerare o subvenție de 150 de lei): 1.704 de lei.
  • Diferență este de 679 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 2.550 de lei.
Oradea - 502 de lei gigacaloria

Prețul pe gigacalorie la Oradea a fost în sezonul rece 2020-2021 de 335 de lei. Subvenția acordată de primărie a fost de circa 51 de lei, iar populația a plătit 284 de lei.

Reprezentanții primăriei au anunțat în consiliul local că se estimează o majorare cu 50% a prețului gigacaloriei (va ajunge la 502 lei) și cu 100% a subvenției (va ajunge la 102 lei). Rezultă că tariful plătit de orădeni va fi de 400 de lei.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.704 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.400 de lei.
  • Diferență este de 696 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 3.012 de lei.
Buzău - 828 de lei gigacaloria

Iarna trecută, prețul local pentru energia termică furnizată din rețeaua de distribuție a SACET Buzău a fost de 487 de lei/gigacalorie, iar prețul local de facturare a energiei termice livrată populației de 250 de lei/gigacalorie. În această iarnă, prețul gigacaloriei a crescut până la 828 de lei/gigacalorie. Populația va plăti 377 de lei, conform unui proiect din consiliul local.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.500 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.266 de lei.
  • Diferență de 716 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 4.968 de lei.
Giurgiu - 1080 de lei gigacaloria

În această iarnă, prețul local de facturare pentru cetățeni, cel subvenționat, aprobat de consilierii locali va fi de 350 de lei/gigacalorie. Tariful pentru energia termică produsă, transportată și distribuită pentru municipiul Giurgiu este însă de 1050 de lei/gigacalorie. Rezultă că subvenția este de 700 de lei.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.200 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.100 de lei.
  • Diferență este de 900 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 6.250 de lei.
Cluj-Napoca - 782 de lei gigacaloria

Aici, municipalitatea condusă de primarul Emil Boc nu a bătut încă în cuie tarifele pentru termoficare. Iarna trecută, prețul gigacaloriei a fost de 450 de lei, din care subvenția a fost de 213 de lei. Așadar populația a plătit doar 237 de lei pentru fiecare gigacalorie.

Emil Boc, primarului din Cluj-Napoca, dorește ca subvenția pentru căldură să fie cât mai mică din prețul de producție, de 782 de lei pe gigacalorie
Emil Boc, primarului din Cluj-Napoca, dorește ca subvenția pentru căldură să fie cât mai mică din prețul de producție, de 782 de lei pe gigacalorie

Pentru această iarnă, reprezentanții administrației locale au propus ca prețul gigacaloriei să fie mai mare cu 332 de lei (noul tarif va fi de 782 de lei), din care primăria va subvenționa jumătate din majorare (166 de lei). Rezultă că familiile din Cluj-Napoca vor achita pentru o gigacalorie suma de 403 de lei.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.422.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.418 de lei.
  • Diferență este de 996 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 4.692 lei.
Tulcea - 850 de leia gigacaloria

Prețul de producție al căldurii furnizate în sistem centralizat în municipiul Tulcea va crește de la 560 de lei pe gigacalorie, cât este în prezent, la 850 de lei pe gigacalorie. Populația va plăti jumătate din acest tarif. Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.500 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.550 de lei.
  • Diferență este de 1.050 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 5.100 de lei.
Timișoara - 750 de lei gigacaloria

Iarna trecută, tariful gigacaloriei a fost de 483 lei. Din această sumă 220 de lei au fost acoperiți de primărie.

În Timișoara, tarifele la gigacalorie nu s-au stabilit încă
În Timișoara, tarifele la gigacalorie nu s-au stabilit încă

Pentru acest sezon rece nu a fost încă votat un tarif nou, dar propunerile aleșilor locali sunt între de 680 și 750 de lei pentru gigacalorie. Nu s-a propus până acum și majorarea subvenției. Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.320 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 (am luat în considerare o subvenție de 350 de lei) va fi de: 2.400 de lei.
  • Diferență este de 1.080 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 4.500 de lei.
Pitești - 645 de lei gigacaloria

Prețul la energia termică va fi în acest sezon rece 645 de lei/gigacalorie, prețul vechi fiind 439 de lei/gigacalorie. În ședința Consiliului Local al Municipiului Pitești din data de 19 octombrie 2021 s-a aprobat un preț de vânzare a energiei termice către populație de 385 de lei/gigacalorie, iar subvenția va fi de 260 de lei/gigacalorie.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.200 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.310 de lei.
  • Diferență este de 1.115 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 3.870 de lei.
Bârlad - 400 de lei/gigacalorie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat în octombrie scumpirea gigacaloriei furnizate de Rulmenți SA Bârlad, societate privată, cu 96%, de la 158 la 310 lei. Acesta este prețul de producție, tariful final cu distribuția ajunge undeva de la 400 de lei. Prețul nu este subvenționat de municipalitatea locală.

Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.200 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.400 de lei.
  • Diferență este de 1.200 de lei.
Constanța - 1.200 de lei/gigacalorie

Prețul local al energiei termice furnizată în SACET Constanța a fost de 598 de lei/gigacalorie anul trecut și 1.034 din septembrie. Prețul local pentru populație practicat de către RADET Constanța pentru iarna trecută a fost de 250 de lei/gigacalorie (același tarif a fost și în acest an, până pe 31 decembrie).

În Constanța se înregistrează cele mai mari pierderi în rețeaua de distribuție a termoficării. Din acest motiv și valoarea gigacaloriei este cea mai ridică în orașul de la malul mării
În Constanța se înregistrează cele mai mari pierderi în rețeaua de distribuție a termoficării. Din acest motiv și valoarea gigacaloriei este cea mai ridică în orașul de la malul mării

Din 1 ianuarie, constănțenii vor achita 450 de lei per gigacalorie. Subvenția va fi de 739 lei între 1 ianuarie și 30 aprilie 2022, anunță reprezentanții primăriei. Estimările sunt următoarele:

  • Costul căldurii în iarna 2020-2021 a fost de 1.500 de lei.
  • Costul căldurii în iarna 2021-2022 va fi de: 2.700 de lei.
  • Diferență de 1.200 de lei.
  • Dacă primăria nu ar subvenția energia termică, facturile iernii ar ajunge la 7.200 de lei.

Județele fără termoficare centralizată

Aproape 20 de județe - cum ar Alba, Mureș, Maramureș, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Ialomița, Ilfov, Brăila, Caraș-Severin, Neamț, Dâmbovița, Olt, Sălaj, Galați, Sibiu, Sălaj - nu mai depind de sistemul centralizat de termoficare, folosind un echipament independent de încălzire.

Pe lângă subvenția oferită de administrațiile locale, din această iarnă, familiile pot cere și ajutoare de caăldură.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG