Nici nu s-a răcit bine victoria și Nicușor Dan se propune candidat unic al opoziției la primăria București. De ce se grăbește?

Nicusor Dan a obținut 30,52% la alegerile din 2016 pentru primăria București

La patru zile de la alegerile europarlamentate, când gustul victoriei este încă proaspăt și nimănui nu-i stă mintea la alegerile locale de anul viitor, Nicușor Dan s-a grăbit să-și arate disponbilitatea de fi candidatul unic și independent al dreptei pentru Primăria Generală.

Pentru USR știrea nu a fost o surpriză, Nicușor Dan a spus deja în câteva rânduri că intenționează să candideze, iar PNL și PLUS o privesc cu reticență. Dar niciun partid nu crede că momentul a fost potrivit. Până la locale mai sunt multe de făcut: de dat jos guvernul PSD, de organizat, dacă se poate, alegeri anticipate și, cel mai important, scrutinul prezidențial. Totul în doar un an de acum înainte.

Opoziția și cheia insuccesului: trei candidați

Nicușor Dan însă e grăbit, crede că discuțiile despre strategie și candidatul unic al opoziției trebuie demarate imediat ce se vor termina chestiunile care țin de așezările politice post alegeri. E optimist.

Dan spune că nu a avut consultări nici cu USR, nici cu PNL, dar că intenția sa era cunoscută. ”Nu au existat discuții formale, dar informale da”, declară Nicușor Dan pentru Europa Liberă.

Surse din USR au spus pentru Europa Liberă ca anunțul grăbit al lui Nicușor Dan poate tensiona relațiile cu PLUS, de unde și-a anunțat deja candidatura Vlad Voiculescu, fost minisrtru în cabinetul Cioloș, discuția pe acest subiect nefiind însă finalizată în Alianță. Problema derivă din faptul că Nicușor Dan este perceput de opinia publică drept membru USR, el fiind cel care a întemeiat partidul, iar după episodul de anul acesta când a semnat, în calitate de președinte, protocolul de colaborare USR cu PLUS, pentru ca să poate participa împreună la alegeri, confuzia persistă. S-ar putea crede că USR are doi candidați, ceea ce nu e bine, în plus Nicușor Dan nu e prea agreat în USR după ce a contestat în justiție Congresul și a încercat să rupă partidul în contextul referendumului pentru familie, susțin sursele noastre.

Îți mai recomandăm Profilul alegătorilor de la europarlamentare, pe partide. IRES: 60% din votanții PSD au spus DA la referendum

Pe de altă parte, Nicușor Dan știe una și bună: trebuie un candidat unic, iar unul independent ar putea fi susținut mai ușor de toate partidele de opoziție.

”În contextul în care la nivel de imagine, Primăria București este foarte importantă pentru alegerile parlamentare este foarte puțin probabil ca PNL să sprijine un candidat al Alianței 2020 și e puțin probabil ca Alianța să sprijine un candidat al PNL si atunci soluția unui candidat independent sprijinit de aceste partide este cea mai viabilă”.

În plus, susține Dan, e bine să fie o competiție deschisă și transparentă în care fiecare candidat să își prezinte proiectul pentru București.

”O să fie o precampanie în care, înclusiv în spatiul public, o să se dezbată proiectul pentru București. Și la un anumit moment eu sunt convins că o să existe înțelepciunea ca toată lumea să agreeze pentru un unic candidat al opoziției”.

Dar dacă înțelepciunea va lipsi? Sau, mai exact, dacă va lipsi în ce-l privește, iar opoziția nu va dori să meargă pe mâna lui ? Atunci, spune Nicușor Dan, se va retrage. ” Mă retrag dacă toată opoziția, inclusiv PNL, stabilește împreună un alt candidat”.

Deci, dacă nu va fi un candidat unic, Nicușor Dan va merge înainte cu propria candidatură, ceea ce ar duce la situația ca ”dreapta” să aibă trei candidați. În situația în care este un singur tur de scrutin ( puțin probabil să se schimbe legea dacă se menține actuala majoritate parlamentară), șansele PSD, ale Gabrielei Firea mai exact, nu vor fi de neglijat.

Îți mai recomandăm De ce se ceartă USR-PLUS cu PNL. Barna: Românii s-au săturat de ciupeala oportunistă promovată de Orban

USR va avea propriul candidat unic

Liderul USR, Dan Barna, merge și el, evident, tot pe ideea unui candidat unic și spune că vor fi stabilite procedurile și mecanismele de desemnare a acestuia, așa încât să fie găsit cel mai ”funcțional instrument de evaluare a șanselor fiecăruia”. Dar Alianța 2020 va propune un candidat, atrage el atenția. Firesc din moment ce USR/PLUS a câștigat detașat Bucureștiul, 40,63%, inclusiv toate sectoarele, obținând mai mult decât dublu față de PNL.

”Alianța USR/PLUS va avea o propunere de candidat pentru primăria capitalei și vom discuta cu toate partidele din opoziție si sunt convins că vom avea înțelepciunea necesară pentru a avea un candidat unic. Dacă Alianța va avea un candidat și PNL alt candidat, atunci nu are rost să mai facem campanie, nu vom avea șanse să câștigăm”, declară Dan Barna pentru Europa Liberă. Deocamdată discuția nu e o chiar o prioritate, mai spune el.

Îți mai recomandăm EUROPARLAMENTARE 2019. Rezultate BEC. Diferența dintre PSD și USR se reduce la 1,3 procente. Crește avansul PNL

PNL, între ciocanul parlamentarelor și nicovala din 2014

Toate bune și frumoase până la PNL, care nu prea agreează ideea unui candidat unic dacă nu-i al său, sperând să-și poată maximiza până la locale scorul, ne spun surse din PNL.

Cu toate acestea, va fi complicat pentru liberali să refuze susținerea unui candidat unic din USR/PLUS, după ce în 2016 a făcut aceeași figură, refuzând să-l sprijine pe Nicușor Dan, mult mai bine cotat în sondaje. Degringolada din 2016, când PNL a aruncat pe piată patru candidați, printre care și Marian Munteanu, ultimul fiind Cătălin Predoiu, care a pierdut răsunător, va fi greu de șters din memoria bucureștenilor.

Până atunci mai e, spun sursele noastre, deocamdată PNL e cu gândul la moțiunea de cenzură și la preluarea guvernării.

Îți mai recomandăm PSD păstreză președinția Camerei Deputaților. Ciolacu îi ia locul lui Dragnea. UDMR și Ponta au făcut jocul PSD