Consiliul Național al Partidului Național Liberal (PNL) a fost marcat și umbrit în același timp de inundațiile din Galați și Vaslui care au făcut cinci victime și au distrus mii de case.
Cu o oră înainte să înceapă evenimentul de la Palatul Parlamentului din București, la care liberalii urmau să-l valideze pe Nicolae Ciucă drept candidatul lor la prezidențiale, președintele partidului abia plecase din Galați. Cu mașina, insistau liberalii, contrazicând speculațiile că șeful Senatului ar veni cu elicopterul ca să ajungă mai repede.
Consiliul Național al PNL, în așteptarea lui Nicolae Ciucă, plecat în zonele inundate
Organizatorii își făceau calcule cum să tragă puțin de timp, dat fiind că nu estimau ca șeful lor de partid să ajungă mai devreme de ora 12:30, în condițiile în care evenimentul trebuia să înceapă la 11:00.
Până la urmă, startul s-a dat fără lider, într-o atmosferă deloc festivă, căci nu cadra cu tragediile îndurate de victimele inundațiilor. Un public destul de apatic și liderii înșirați pe scenă, și ei lipsiți de entuziasm.
Discursurile au curs unul după altul în așteptarea lui Nicolae Ciucă, devenit peste noapte din „eroul de la Nassiriya” „eroul de la Galați”.
În lipsa unor discursuri memorabile, câteva elemente de culoare merită menționate. Liberalii au votat cu cartonașe pe care scria VOTAT pe o parte, iar pe cealaltă erau culorile drapelului - roșu, galben și albastru. Spre deosebire de Congresul Partidului Social Demoncrat (PSD) din august, unde a fost implementat în premieră votul electronic, direct de pe telefon.
Toată presa l-a așteptat cu mare interes pe șeful Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, cel mai curtat om pentru funcția de viitor premier - vezi oferta președintei USR, Elena Lasconi, și pe cea a liderului PNL, Nicolae Ciucă. Acesta din urmă a mărturisit că Bolojan l-a refuzat. Nici Lasconi nu a avut mai multă putere de convingere.
Șeful CJ Bihor a sosit, dar nu a scos o vorbă. Nu a răspuns nici întrebărilor presei, nici pe scenă nu a cuvântat.
De remarcat și absența președintelui României, Klaus Iohannis, altădată vedeta marilor evenimente ale PNL. O posibilă explicație a venit indirect de la Valeriu Stoica, fost președinte al PNL :
„Dragi liberali, partidul nostru intră astăzi într-o nouă etapă a îndelungatei sale istorii. Etapa Iohannis a fost o etapă importantă, zece ani România a avut președinte liberal. (...) Dar etapa Iohannis s-a încheiat. PNL trebuie să aibă curajul și înțelepciunea să intre într-o nouă etapă a istoriei sale.”
Puțin după ora 12:00, la 48 de minute după începerea evenimentului, a sosit și liderul PNL, Nicolae Ciucă. Îmbrăcat cu tricou, pantaloni și jachetă casual și încălțat cu bocanci, șeful Senatului a explicat de ce a plecat spre inundații abia sâmbătă spre seară, în condițiile în care prăpădul fusese dimineața.
Your browser doesn’t support HTML5
„Am ajuns exact când a fost nevoie, după ce m-am consultat cu domnii miniștri, cu domnul premier”, a spus el, în timp ce se îndrepta spre sala Unirii din Parlament, unde avea loc Consiliul Național.
Președintele Senatului a spus că e posibil să se întoarcă în Moldova: „Să vedem cum evoluează situația la Vaslui și la Iași. Pentru că prognoza meteo este destul de dificilă. În funcție de ce ne comunică viceprim-ministrul, ministrul de Interne și ministrul Mediului.”
În timpul dialogului cu presa, purtat în mișcare, Nicolae Ciucă a avut ocazia să fie din nou erou. Un cameraman care mergea cu spatele a căzut, iar liderul PNL l-a ridicat imediat, smulgându-i un „Mulțumesc!”.
Sala l-a primit cu aplauze. A fost unul dintre puținele momente când atmosfera s-a înviorat puțin.
Nicușor Dan, invitat la Consiliul Național al PNL
Un alt moment așteptat de presă a fost sosirea lui Nicușor Dan la Consiliul Național al PNL.
După ce primarul general semnase pentru susținerea candidaturii Elenei Lasconi, toată lumea se întreba ce va face la PNL, va semna și pentru Nicolae Ciucă? Până la urmă cu cine ține edilul Capitalei în apriga bătălie pentru Cotroceni?
Matematicianul Dan a lămurit imediat și cât se poate de sincer situația. Are nevoie și de voturile PNL și de voturile USR în Consiliul General, așa că ține cu toți candidații de dreapta și vrea o guvernare de dreapta. Și, mai presus de toate, vrea majoritate în Consiliu ca să-și treacă proiectele.
„Am spus deja că, în ipoteza în care mi se solicită o semnătură pentru candidatura lui Nicolae Ciucă, o să o dau, aşa cum o să dau pentru orice candidat de dreapta.”
Pragmatic, Nicușor Dan a anunțat că vine și cu o cerere în schimbul susținerii pentru cei doi candidați.
„Eu o să ies cu un număr de lucruri pe care le doresc de la candidaţii la prezidenţiale şi de la partidele parlamentare şi o eventuală susţinere a mea în turul întâi se decide în funcţie de cum răspund partidele la ceea ce doresc eu.”
Your browser doesn’t support HTML5
Îți mai recomandăm Nicolae Ciucă, candidat oficial PNL la Președinția României: „Ne dorim să facem coaliţie cu partidele de dreapta”
Calculele de culise pe care și le fac liberalii
Dincolo de festivismul oricăror evenimente de acest gen, liberalii nu sunt lipsiți de griji. Mai ales șefii de filiale, care au pe umeri o povară grea. Dacă Nicolae Ciucă nu va intra în turul doi, nu pierd doar el și, eventual, apropiații săi din conducerea centrală. Pierde întregul partid. Pentru că, imediat după primul tur al prezidențialelor, de pe 24 noiembrie, sunt alegerile legislative, pe 1 decembrie. Iar succesul PNL la parlamentare este direct proporțional cu succesul lui Ciucă.
Doi lideri de filiale, unul din Oltenia, altul din Moldova au mărturisit același lucru: dacă PNL va pierde calificarea în al doilea tur pentru Cotroceni, partidul va pierde parlamentari. De exemplu, din trei locuri, două la Camera Deputaților și unul la Senat, cele două filiale ar mai câștiga fiecare câte unul. Deci un scor la o treime față de potențial, își făceau calculele cei doi șefi de organizații.
Cu alte cuvinte, dacă armata PNL nu trage pentru lider ca să-l facă președinte, partidul va avea un scor prost în Parlament, deci șanse mai mici de a intra la guvernare, așadar primarii ar putea pierde finanțarea de la centru. Și, implicit, filialele și-ar trimite mai puțini oameni la București. Așa că îl place, nu-l place, îl vede sau nu președinte, aparatul de partid trebuie să tragă pentru Nicolae Ciucă.
Știind aceste lucruri, discursurile de pe scenă ale unora dintre liderii PNL capătă mai mult sens.
Secretarul general i-a îndemnat pe cei 1.128 de delegați prezenți din cei 1.400 invitați să fie uniți. „Unitatea este cea care ne va aduce victoria, subliniez, dragii mei colegi, unitatea este cea care ne va aduce victoria, atacurilor în cascadă care vor să ne demobilizeze trebuie să le răspundem cu unitate”, a spus Lucian Bode.
„Nu mai este loc de ezitări, de îndoieli, de contestări, de murmur pe la colțuri. Din acest moment, toți liberalii au datoria să-l susțină fără rezerve pe Nicolae Ciucă în această campanie”, a declarat și fostul lider PNL, Valeriu Stoica.
Emil Boc a încercat în zadar să însuflețească sala. „Niciun lider nu poate câștiga alegerile singur. De la Alexandru Macedon până la Napoleon, orice lider a câștigat pentru că a avut în spate o armată puternică și motivată. Sunteți pregătiți să câștigăm alegerile prezidențiale?”, a strigat către participanți Emil Boc, primarul PNL de la Cluj.
După un răspuns anemic al sălii, a întrebat din nou. Și atunci, delegații, parcă treziți dintr-un somn adânc, au murmurat ceva mai tare „Da!”.
„Jucăm pentru liga campionilor și vreau să văd atitudine de campioni la PNL”, le-a spus încrezător Boc, încheind poetic: „O luptă-i viața, deci te luptă!”. Abia atunci participanții s-au ridicat în picioare și au aplaudat cu puțin mai mult aplomb.
Europarlamentarul Rareș Bogdan, ceva mai practic, le-a spus direct câte voturi trebuie să aducă minim ca să fie bine.
„Ați avut trei milioane de voturi primarii din această sală. Ați avut la CJ 2,4 milioane de voturi . Eu nu vă cer decât ca în turul 1 să ne asigurați două milioane de voturi. Suntem în turul doi și câștigăm alegerile.”
Iar mesajul lui Nicolae Ciucă a venit să completeze acest tablou al nevoii de a mobiliza primarii și șefii de consilii județene fără de care conducerea PNL nu-și poate trimite candidatul în finala prezidențială.
„În amintirile sale politice, I. G. Duca scria: «Politica nu e o expunere de dorințe politice, ci e realizarea lor. Nu e destul să știi ce vrei, trebuie să știi ce poți. E fatal că posibilitățile nu atârnă numai de tine, ci și de alții.» Gândurile exprimă convingerea mea că politica e realizare, nu e promisiune și e o realizare colectivă care depinde mult de ceilalți și de împrejurări. Nu depinde doar de mine, depinde de dumneavoastră, depinde de cetățenii României”, a spus pe scena Consiliul Național al PNL Nicolae Ciucă, fără să arunce prea des privirea în foi.
Războiul cu PSD, anemic și el precum întreaga atmosferă
Față de declarațiile războinice la adresa PNL ale liderilor social-democrați care au vorbit la Congresul PSD din august, liberalii au fost destul de reținuți. Printre cei mai direcți a fost chiar candidatul la prezidențiale.
„Repere importante pe scena noastră politică au rămas două: urmașii Partidului Comunist și noi, național-liberalii”, a spus Ciucă referindu-se indirect la PSD.
„Cei care ne privesc astăzi cu neîncredere îmi transmit că principalul lor motiv este colaborarea politică pe care o avem cu PSD. Nu ne-am îndoit niciodată de asta, făcând această alianță. Dar imaturitatea partenerului de dreapta (n.r. referire la USR) a făcut imposibilă continuarea acestei alianțe.
Ne dorim să facem o coaliție cu partidele de dreapta. Aceasta a fost mereu prima noastră opțiune și așa va fi. Dar avem nevoie de un partener previzibil, matur și responsabil.
Îi așteptăm să se maturizeze, să înțeleagă lecția pe care românii le-au dat-o la ultimele alegeri și îi asigur că au în PNL un partener de proiect național pe termen lung. Forțele de dreapta trebuie să stea în aceste alegeri alături de PNL, cel mai puternic partid al dreptei, cu mii și mii de activiști, membri, resurse, putere”, a încheiat Nicolae Ciucă apelul ca USR să îi sprijine candidatura la prezidențiale, pentru ca apoi cele două partide să formeze o alianță de guvernare de dreapta.
Îți mai recomandăm Nicolae Ciucă, candidat oficial PNL la Președinția României: „Ne dorim să facem coaliţie cu partidele de dreapta”Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al partidului, s-a arătat deranjat că este mereu ținta atacurilor dinspre PSD.
„Le promit PSD-iștilor că, pe 8 decembrie, după alegeri, le voi transmite și trimite o duzină de batiste ca să își șteargă lacrimile înfrângerii, și lui Tudose, și lui Grindeanu, și lui Simonis, și lui Marcel Ciolacu.”
Îți mai recomandăm Lupta pentru Cotroceni – de la „pas cu pas” la „pâș, pâș”. Între un posibil blat PSD-PNL și un improbabil pol de dreaptaLaude pe toată linia la adresa prezidențiabilului PNL
Liberalii s-au concentrat mai puțin pe a-și ataca adversarii și mai mult pe a-și lăuda liderul, pe care, de altfel, l-au ales cu unanimitate de voturi candidat la alegerile prezidențiale.
„Un om care a demonstrat că, atunci când aude o alarmă, fuge spre pericol ca noi ceilalți să fim în siguranță. Acesta este Nicolae Ciucă, omul care și-a pus mai presus viața și a alergat spre pericol ca noi să fim în siguranță”, a spus Emil Boc.
”Eu mă simt în siguranță cu Nicolae Ciucă la Cotroceni”, a mărturisit și Rareș Bogdan.
„Domnul Ciucă are o calitate: când are o problemă, vrea să o rezolve și nu să se gândească ce zice presa despre ce fac eu acum”, l-a lăudat și primarul Nicușor Dan, invitat la evenimentul liberalilor.