Ce culoare va avea Guvernul României? Pe cine se poate baza Nicolae Ciucă

Formarea unui guvern Nicolae Ciucă pare mai dificilă decât se așteptau mulți analiști.

La finalul acestei săptămâni Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis, ar trebui să finalizeze negocierile pentru formarea unui nou guvern și să depună la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare.

Nicolae Ciucă a avut până acum a avut mai multe întâlniri și discuții cu liderii de la USR și PSD, însă fără rezultate concrete. Luni, negocierile continuă cu reprezentanţii conducerii USR pe marginea programului de guvernare, după cum a informat, duminică, PNL și a confirmat ulterior Dacian Cioloș, președintele USR. Întâlnirea va începe luni la ora 12:00, la grupul parlamentar USR, fiind cerută încă de vineri de premierul desemnat, după cum susțin liderii USR.

Până acum, Nicolae Ciucă se poate baza pe UDMR pentru susținerea guvernului. De altfel, premierul desemnat și echipa PNL au lucrat în weekend cu reprezentanţii UDMR și Kelemen Hunor la programul de guvernare, pentru actualizarea şi compatibilizarea acestuia, după cum a precizat Guvernul într-o informare de presă.

Totodată, Nicolae Ciucă, asistat de preşedintele PNL, Florin Cîţu, a avut o consultare cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, pentru a conveni liniile de colaborare în programul de guvernare şi de susţinere parlamentară.

PSD pune condiții, negocierile sunt în impas

Nicolae Ciucă a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu Marcel Ciolacu, în urma căreia s-a convenit ca negocierile politice dintre cei doi să aibă loc după finalizarea Programului de guvernare, precum şi după analizarea celor zece măsuri urgente propuse de PSD.

Marcel Ciolacu a declarat că Nicolae Ciucă și un eventual guvern minoritar PNL va fi sprijinit de PSD pentru o perioadă de 6 luni.

„Am stabilit foarte clar că vom avea o decizie pentru o perioadă limitată de timp în cazul unei decizii a PSD de a fi votat ca prim-ministru până la data de 1 februarie", a declarat Marcel Ciolacu jurnaliștilor în urma convorbirii.

Îți mai recomandăm Ce au discutat Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă despre un nou guvern: „Susținerea se poate face cel mult până la 1 februarie”


„Noi vorbim, totuşi, de un armistiţiu politic ca să depăşim situaţia pandemiei şi a problemelor din energie. Nu s-a vorbit niciodată despre o învestire a unui guvern pe următorii trei ani de zile", a declarat liderul social-democrat.

PSD a emis și un comunicat de presă în care arată că „în cadrul discuţiei, preşedintele Marcel Ciolacu a subliniat că prioritatea absolută a oricărui Guvern trebuie să fie gestionarea eficientă a pandemiei, astfel că i-a solicitat premierului desemnat un plan concret de măsuri pe termen scurt pentru reducerea infectărilor şi a deceselor cauzate de Covid-19".

În același comunicat, PSD-ul amintește despre susținerea pe perioadă limitată de 6 luni, pe baza unui program de guvernare care să fie aplicat până în februarie 2022.

„În acest sens, preşedintele Marcel Ciolacu i-a cerut premierului desemnat să includă în programul de guvernare cele 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social", susțin social-democraţii.

Îți mai recomandăm Lista posibilă a miniștrilor liberali din cabinetul Ciucă

Cu toate că sâmbătă ziceau că ar urma să aibă loc întâlniri zilele următoare, PSD și PNL s-ar fi întâlnit și duminică la o vilă de protocol pentru noi discuții.

Însă, potrivit unor surse Digi24, discuțiile pentru formarea unei majorități în Parlament care să susțină Guvernul Ciucă au intrat în impas, pentru că negocierile dintre PSD și PNL au eșuat.

Surse politice au spus că PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD. Aceleași surse spun că Marcel Ciolacu vrea să aprobe lista de miniștri înainte de depunerea ei în Parlament.

Florin Cîțu nu va face parte din Guvernul Ciucă

Cel care nu a fost de acord cu cererile lui Marcel Ciolacu a fost președintele PNL Florin Cîțu. Duminică, Florin Cîțu a spus că el nu va face parte din viitorul Executiv şi exclude posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD.

„Congresul din 2021 a fost despre lupta mea cu PSD. Faptul că PSD m-a dat jos pe mine, împreună cu USR, este clar că aici nu există compatibilitate”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă exclude ca, după perioada de tranziţie, PSD şi PNL să intre împreună la guvernare, Cîţu a spus: „În ceea ce priveşte viitorul, PNL are un mesaj foarte clar: noi suntem aici pentru a implementa liberalismul în România. Ceea ce înseamnă că lucrurile nu sunt compatibile cu ceea ce a spus PSD până acum”.

Tot duminică, Florin Cîțu a scris pe Facebook că reprezentanţii USR şi PSD „trebuie să înţeleagă şi să arate că pot lăsa deoparte interesele politice, măcar în această perioadă critică".

„În acest moment nu trebuie să fie vorba despre negocieri obscure sau despre persoane. Şi, mai important, trebuie să şi arătăm că suntem dispuşi să facem ceea ce spunem", a scris Florin Cîțu.

Klaus Iohannis și „crizatorii” de la USR

Pe de altă parte, negocierile cu USR se arată și ele tensionate după ce vineri, de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis i-a atacat dur pe foștii parteneri de coaliție ai PNL. Indirect, președintele i-a numit pe USR-iști „crizatori”.

„Trebuie să vedem lucrurile așa cum le văd și românii. Trebuie să se termine criza politică care nu este despre problemele românilor, este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanți sunt și nu au reușit să arate decât ce neimportanți sunt, ca să o spun foarte franc”, a spus Klaus Iohannis jurnaliștilor.

Îți mai recomandăm Președintele Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze guvernul

Întrebat dacă vrea ca PNL-ul să coopteze PSD-ul la guvernare, Kluas Iohannis nu a dar un răspuns la fel de franc.

„Coaliția care a fost până acum nu a reușit să rezolve aceste probleme, nu are rost să vă explic eu acum de la Bruxelles de ce nu au reușit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize.… Acum trebuie să ne apucăm de treabă și trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi, unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României? Cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități. Acesta este calculul politic și este un calcul pe care l-am făcut pentru România și pentru români, și așa se va întâmpla. Dacă guvernul va fi în această componență un an sau doi sau trei vom vedea, dar problemele, dragii mei, trebuie rezolvate, odată și odată trebuie rezolvate și cineva trebuie să guverneze”, a spus Klaus Iohannis.

Ludovic Orban își dă demisia din PNL

Rămâne de văzut și în ce măsură premierul desemnat Ciucă ar reuși să atragă susținerea tuturor parlamentarilor PNL, în condițiile în care fostul președinte PNL Ludovic Orban a anunțat că își dă demisia în această săptămână, pentru că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier într-un guvern minoritar susținut de PSD a fost „picătura care a umplut paharul”.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat duminică în emisiunea Insider Politic de la Prima TV că Ludovic Orban ar putea să rupă „o parte foarte mică" din PNL şi doar 10-12 parlamentari ar putea pleca din partid.