Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze guvernul


Nicolae Ciucă este premierul desemnat în urma consultărilor de azi de la Palatul Cotroceni
Nicolae Ciucă este premierul desemnat în urma consultărilor de azi de la Palatul Cotroceni

Criza politică poate lua sfârșit după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe actulul ministru al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, să formeze guvernul după ce a renunțat la Florin Cîțu. Guvernul poate fi unul minoritar PNL cu sprijin PSD.

Prședintele Klaus Iohannis a declarat la finalul consulărilor cu partidele că este nevoie de un guvern de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică măsurile care trebuie luate în perioada următoare. În acest scop l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să găsească o majoritate parlamentară pentru susținerea guvernului.

Președintele Klaus Iohannis anunță desemnarea lui Nicolae Ciucă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

„Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală. Acum, criza politică trebuie să se încheie. E nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele. Să terminăm cu această criză de preocupări care țin doar de politicieni. E inadmisibil să continuăm în acest stil Avem criza pandemică, o situație dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc. E nevoie de un guvern cu puteri depline.

În acest sens, am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare, s-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana lui Nicolae Ciucă”, a spus președintele.

Nicolae Ciucă a spus că va negocia cu „toate forțele responsabile ca într-o perioadă scurtă să alcătuim guvernul și să treacă de Parlament”.

UPDATE UDMR Kelemen Hunor a declarat după întâlnirea de la Cotroceni că formula unui guvern condus de un militar nu este cea mai fericită pentru o democrație, dar o acceptă pentru că este o situație cu totul specială.

„Pot accepta în acest moment o astfel de soluție. În principiu nu sunt de acord să fie condus de militari, dar acum este o situație ecepțională. Nu exclud, dar nu cred că asta e cea mai bună variantă într-o democrație”.

„Dacă se formează o majoritate în Parlament, atunci poate funcționa până la alegeri fie ele anticipate sau la termen. Dacă e guvern minoritar, atunci va apărea o moțiune de cenzură la primăvară”.

UPDATE PNL Florin Cîțu a declarat după consultările de la Cotroceni că decizia de a-l propune pe Nicolae Ciucă arată „maturitate si responsabilitate pentru guvernare. Facem politică pentru români și e important că e o soluție pentru a debloca criza. Este o criză pe care nu a creat-o PNL dar pe care o rezolvă PNL.

„E o propunere pe care eu am făcut-o în Biroul Politic Național al PNL. Mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor pentru a avea un guvern cât mai rapid”, a mai spus Cîțu.

UPDATE USR Dacian Cioloș a declarat că ”PNL trebuie să ia o decizie strategică: să aleagă între USR și PSD” și că un guvern minoritar nu poate lua decizii importante. Cioloș a spus că va propune la Cotroceni refacerea coaliției, dar că în situația în care „PNL alege susținerea din umbră a PSD, înseamnă refacerea USL.

Cioloș a precizat că USR PLUS nu votează un guvern din care nu face parte. ”Noi votăm un guvern din care să facem parte”, a spus șeful USR când a fost întrebat dacă USR va vota guvernul minoritar PNL condus de Ciucă.

UPDATE PSD Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus înainte de consultările de la Cotroceni este nevoie de un „guvern stabil cu o largă susținere parlamentară”, dar a refuzat să spună dacă va vota un guvern condus de Nicolae Ciucă.

UPDATE Propunerea PNL pentru consultările de la Cotroceni, votată în unanimitate joi dimineața de Biroul Politic Național, este generalul în rezervă Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării. S-a mai decis să se meargă pe formula unui guvern minoritar PNL, ceea ce înseamnă că USR PLUS ar putea să nu fie cooptat la guvernare. Acest guvern ar urma să fie susținut în parlament de PSD.

Discuțiile de joi, spre deosebire de precedentele, au fost programate în timp record de Klaus Iohannis, chiar în ziua în care guvernul Dacian Cioloș a căzut în parlament, și au scopul de a găsi un compromis acceptabil pentru toate părțile. Acesta poate fi un guvern minoritar PNL condus de o altă persoană decât Florin Cîțu (formulă dorită de USR pentru că ar putea însemna refacerea coaliției și întoarcerea partidului la guvernare) ori un guvern de specialiști, așa cum vrea PSD, care să gestioneze țara timp de șase luni și să o scoată din criza pandemică.

Programul consultărilor

Consultările încep, la ora 11:00, cu delegaţia PNL, urmată de delegaţia PSD, programată la ora 11:30. De la ora 12:00, sunt aşteptaţi la Cotroceni reprezentanţii UDMR, iar de la 12:30 cei ai USR. La ora 13:00 este programată delegaţia AUR, iar la 13:30 cea a minorităţilor.

Strategiile finale vor fi însă stabilite joi dimineață când PSD are un Birou Permanent la ora 9:30 iar PNL a programat Biroul Politic Național la ora 10:00. Deocamdată, doar liberalii și-au fixat delegația din care vor face parte Florin Cîţu și cei patru prim-vicepreședinți: Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Din informațiile Europei Libere, partidele și-au mai flexibilizat pozițiile după ce în cursul serii de miercuri au avut loc întâlniri și discuții informale, PSD fiind dispus, de exemplu, să susțină un guvern minoritar PNL în situația în care nu se reface coaliția PNL-USR-UDMR, dar cu un premier independent politic.

PNL. Dacă președintele vrea alt nume în locul lui Cîțu, toți se aliniază în spatele lui

La ședința Biroului Politic Național care va stabili mandatul cu care se va merge la consultări „este posibil orice”, așa cum a recunoscut miercuri seară Dan Vîlceanu, unul dintre apropiații lui Florin Cîțu. Este prima dată când Vîlceanu admite această posibilitate. Acest „orice” ar putea însemna chiar și renunțarea la susținerea lui Cîțu și avansarea altui nume, Lucian Bode sau Nicolae Ciucă, acesta fiind cel mai probabil. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, acum ministrul Apărării, a mai fost desemnat de prședintele Iohannis premier interimar după demisia lui Ludovic Orban, în decembrie 2020.

Tensiunile legate de desemnarea lui Florin Cîțu au luat amploare în ultimele două zile, după revenirea președintelui Iohannis pe scena publică. Cîțu insistă ca el să fie cel desemnat pentru formarea unui guvern în jurul PNL, fiind susținut de gruparea fidelă lui. Grupare care însă s-a mai subțiat în ultimele zile, nemaifiind la fel de hotărâtă, mai ales după criticile aduse de președinte felului în care a decurs campania de vaccinare și a fost pregătit valul patru al pandemiei. A fost pentru prima oară când Klaus Iohannis a vorbit despre greșeli și vinovății, interpretarea partidului fiind că „și-a luat mâna de pe Cîțu".

Surse din PNL au spus pentru Europa Liberă că întâlnirea de miercuri seară de la Vila Lac dintre președinte, Florin Cîțu și prim-vicepreședinți a avut rolul de „a-i pregăti” pentru renunțarea la Cîțu. „Vă dați seama că dacă era să-l accepte pe Cîțu nu-i chema acolo. Ideea e să îi convingă să propună un alt nume, așa încât să aibă o ieșirea elegantă din acest clenci”.

Sursa menționată (din tabăra Cîțu) ne-a mai spus că „partidul nu-și mai poate permite să meargă pe mâna acestuia, pentru că ar avea mult de pierdut ca imagine. Și așa din cauza valului patru și a crizei politice am avut mult de pierdut. Vinovat este considerat Cîțu, de aceea Iohannis nu mai vrea să-l susțină, iar în partid deja se știe asta. Dacă președintele vrea alt nume, toți se vor alia în spatele lui”.

Cu toate acestea, declarațiile venite înainte de întâlnirea de aseară de la Vila Lac, transmise de fidelii lui Cîțu, erau că la Cotroceni se va merge cu numele acestuia. Iulian Dumitrescu, de exemplu, a scris pe Facebook că „propunerea cu care vom merge la consultări este Florin Cîțu. Avem convingerea că vom genera o majoritate”. Același lucru l-au susținut și Dan Vîlceanu - „soluția este un nou guvern format în jurul PNL, condus de Florin Cîțu".

De remarcat însă că după întâlnirea de la Vila Lac, tonul lui Dan Vîlceanu era semnificativ schimbat și mult mai puțin sigur. Într-o intervenție la Digi 24 a spus că la ședinta Biroului Politic Național, care va avea loc joi la ora 10:00, „orice e posibil”.

Sursele Europei Libere spun că acest lucru ar putea însemna că se va renunța la Cîțu și se va merge cu Lucian Bode, ministrul de Interne, sau cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Principalul motiv este că Florin Cîțu nu poate coagula o majoritate, fiind respins de toate partidele.

PSD, dispus la compromisuri

PSD va merge la negocierile de la Cotroceni cu varianta „guvernului de specialiști”, care să scoată țara din criză. Neoficial, partidul este dispus la compromisuri care pot merge până la susținerea unui guvern minoritar PNL fără Florin Cîțu. Diverse scenarii au fost discutate intens miercuri, inclusiv aceea ca în cazul în care coaliția nu se reface să fie susținut un guvern cu un premier independent politic, dar format din miniștri PNL și UDMR, în numele salvării țării din criză.

După ieșirea președintelui Iohannis pe fondul creșterii alarmante a numărului de morți, tonul lui Marcel Ciolacu s-a schimbat. În discursul ținut în parlament la votul pentru guvernul Cioloș, liderul PSD a vorbit insistent despre găsirea unui soluții pentru scoaterea României din criză.

„Eu consider că ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții înseamnă că e prea mult. /.../ Fac apel la toți liderii de partide. Vă cer să ne întâlnim imediat și să găsim o soluție ca să scoatem România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate așa! ”

O schimbare de atitudine s-a văzut și alți lideri PSD, care vorbeau despre nevoia urgentă a unui guvern care să scoată țara din criză. Explicația ține de faptul că PSD nu vrea să fie acuzat că este inflexibil și urmărește scopuri politicianiste într-o criză de asemenea dimensiuni.

De fapt, exact dramatismul situației este argumentul pe care îl va folosi PSD pentru susținerea unui guvern minoritar PNL sau chiar o alianță de guvernare cu acest partid. Ideea a fost vehiculată de Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, un susținător al lui Florin Cîțu.

USR insistă pentru refacerea coaliției și renunțarea la Cîțu

După eșecul guvernului Dacian Cioloș în parlament, care a reușit să adune doar 88 de voturi pentru, partidul se arată dispus în continuare să se așeze la masă cu PNL pentru refacerea coaliției. Au declarat-o Cioloș și toți liderii partidului. Condiția rămâne aceeași: fără Florin Cîțu.

„Am înţeles până la un punct frustrarea lui Florin Cîţu pentru situaţia sa personală, dar pentru noi asta nu înseamnă nimic. Cariera politică a cuiva e strict o problemă personală şi este de neconceput ca un partid sau o ţară să se sacrifice pentru o singură persoană, indiferent despre cine este vorba”, a scris Cioloş, miercuri, pe Facebook.

USR își face aceleași socoteli ca PSD: după semnalele transmise de președintele Iohannis și în condițiile catastrofei sanitare provocate de valul patru al pandemiei se va renunța la Cîțu în favoarea unui nume care să poată coagula o majoritate și să formeze un guvern cât mai repede.

XS
SM
MD
LG