Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că în acest moment nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova. Principalele riscuri care planează asupra stabilității țării, spune șeful diplomației de la Chișinău, sunt cele de ordin hibrid, transmite IPN.
Principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în materie de securitate țin de propagandă, atacuri cibernetice, alerte false cu bombă și proteste înscenate.
„Republica Moldova nu este amenințată militar la această etapă. Principalele riscuri sunt de ordin hibrid, intern, atacuri cibernetice, alerte cu bombă, protestatari plătiți, lucru comun pentru autoritățile Federației Ruse și oligarhii care au jefuit populația noastră”, a spus Nicu Popescu la postul public de televiziune Moldova 1, citat de IPN.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a mai spus că datorită rezistenței ucrainene și a sprijinului occidental, linia frontului este menținută departe de granița Republicii Moldova.
Pe de altă, Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova cere oficial Rusiei retragerea trupelor de pe teritoriul său și insistă pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, exclusiv prin metode diplomatice.
Oficialul moldovean a transmis cetățenilor Republicii Moldova că scopul autorităților de la Chișinău este menținerea păcii, securității și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului.
Îți mai recomandăm Simpatizanții Partidului Șor, formațiune pro-rusă, au protestat în centrul ChișinăuluiDe la începerea războiului din Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu tentative intensificate ale Rusiei de destabilizare a țării.
Președinta țării, Maia Sandu, a dezvăluit un plan al Moscovei, dejucat de instituțiile de securitate moldovenești, care presupunea răsturnarea regimului democratic de la Chișinău, inclusiv prin acte de violență. Planul fost confirmat și de autoritățile de la Kiev.
În plus, ultimele luni au adus în Moldova proteste de stradă împotriva regimului ales democratic de la Chișinău. Printre organizatorii protestelor s-a aflat și partidul pro-rus al oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat de justiția din Republica Moldova la închisoare pentru fapte de corupție.
Îți mai recomandăm Scandal în Parlamentul de la Chișinău. Prorușii, nemulțumiți de sintagma „limba română”