Bun găsit,
Iată principalele știri:
- Statele Unite cer Chinei să îl preseze pe Vladimir Putin să oprească „crimele de război” și afirmă că o încetare a focului, fără o retragere a trupelor rusești, nu ar aduce pacea în Ucraina;
- Ucraina anunță că o explozie din Crimeea a distrus un transport de rachete de croazieră rusești Kalibr, destinate Flotei din Marea Neagră;
- Guvernul francez rezistă la limită în fața unei duble moțiuni de cenzură legată de proiectul de reformare a pensiilor. Principala prevedere, generatoare de proteste masive, este majorarea vârstei de pensionare de 62 la 64 de ani.
Prietenii dragi de la Moscova întăresc axa ideologică a autocrației
Pe fondul luptelor acerbe din Ucraina, președinții Rusiei și al Chinei se întâlnesc și azi pentru discuții oficiale. Ziua începe însă cu un anunț al Ucrainei care spune că o explozie a distrus în Crimeea un transport de rachete de croazieră rusești destinate flotei din Marea Neagră.
Revenind, după o primă zi în care liderii s-au numit reciproc „prieten drag”, Axios trece în revistă interesele care îi mână de fapt pe cei doi lideri în prietenia lor. Izolat de Occident, Putin are nevoie de susținerea politică a Chinei mai mult decât orice. La rândul său, China are nevoie de resursele Rusiei, petrol, arme și tehnologie militară, dar și de un aliat ideologic în rivalitatea cu SUA.
Washington Post concluzionează că întâlnirea celor mai importanți doi autocrați ai lumii reprezintă întărirea unei axe ideologice.
De cealaltă parte, Casa Albă l-a îndemnat pe președintele chinez Xi Jinping să îi ceară lui Vladimir Putin să oprească „crimele de război” din Ucraina. Washingtonul transmite că, fără retragerea trupelor rusești, o cerere de încetare a focului în Ucraina ar însemna de fapt o recunoaștere a cuceririlor ilegale ale Rusiei.
În același timp, premierul japonez, Fumio Kishida, face marți o vizită surpriză la Kiev, unde se întâlnește cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. CNN amintește că Japonia a promis Ucrainei ajutor umanitar de 5,5 miliarde de dolari și s-a alăturat aliaților occidentali pentru a impune sancțiuni Rusiei.
Pe de altă parte, la Washington, potrivit The Guardian, președintele Joe Biden a semnat un proiect de lege care cere publicarea informații secrete privind potențialele legături dintre Covid și laboratorul Wuhan. Inițiativa reprezintă un nou risc politic pentru președintele SUA, aflat deja într-o relație dificilă cu Xi Jinping.
Politicienii de la București ar pierde mai degrabă miliarde de euro decât să facă reforma pensiilor speciale
Comisia Europeană cere autorităților de la București, potrivit G4Media, să modifice radical proiectul de lege privind pensiile speciale. Acesta ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității.
De cealaltă parte însă, există tot mai multe indicii că politicienii puterii preferă să piardă bani din PNRR, decât să facă reforma pensiilor speciale.
După ce Comisia Europeană nu a fost de acord cu proiectul privind reforma pensiilor speciale, notează Hotnews, decidenții din PSD, PNL și UDMR își pasează responsabilitatea unei decizii.
România riscă să piardă trei miliarde de euro din PNRR, din cauza Legii pensiilor speciale titrează și Euronews. În tot acest context, Ministerul Apărării are totuși o tentativă, la care a renunțat ulterior, de a extinde pensiile speciale și la angajații civili din armată, MAI și instituțiile de securitate, scrie News.ro.
Guvernul Franței reușește la limită reforma pensiilor și se pregătește de noi proteste
La Paris continuă protestele masive împotriva legii de reformare a pensiilor, după ce guvernul francez a reușit la limită să reziste unei duble moțiuni de cenzură. Grupuri de demonstranți furioși, transmite AP, au ieșit pe străzile Parisului. Reuters notează că, în ciuda votului din Parlament, se anunță continuarea protestele.
Peste 100 de persoane au fost arestate în violențele de stradă care au urmat votului. În ultimele trei nopți, ciocnirile legate de reforma pensiilor, au amintit de protestele Vestelor Galbene care au izbucnit la sfârșitul anului 2018 din cauza prețurilor ridicate la combustibil. O nouă zi de greve și proteste la nivel național este programată joi.
Alte știri:
- Raport: Europa s-ar putea confrunta cu o secetă gravă în această vară. România, printre țările afectate. – Digi24
- De ce nu mai produc românii destule legume și cum ajung legumele de import chiar mai ieftine decât ale noastre - Panorama
- La Londra, poliția Metropolitană este supusă unor critici dure, în urma unei anchete care a descoperit cazuri flagrante de rasism, misoginie și homofobie. Rezultatele unui studiu coordonat de Baroneasa Casey arată că Scotland Yard-ul și-ar fi pierdut total credibilitatea. - The Times
- Ministerul rus al Apărării a anunțat că un avion de luptă rusesc a fost ridicat peste Marea Baltică, după ce două bombardiere strategice americane au zburat în direcția graniței cu Rusia. - Reuters
- Donatorii internaționali s-au angajat să ofere ajutor de 7 miliarde de euro persoanelor din Turcia și Siria afectate de cutremurul devastator din 6 februarie, a anunțat premierul suedez. - Euronews
După cum v-ați obișnuit, așteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa de email treiminute@rferl.org sau pe paginile de Facebook și Instagram.
Pe curând,
Adrian