Nobel pentru Chimie, decernat pentru nanotehnologii

Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus și Alexei I. Ekimov primesc Premiul Nobel pentru Chimie 2023 pentru descoperirea și dezvoltarea „punctelor cuantice”.

Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus și Alexei I. Ekimov primesc Premiul Nobel pentru Chimie 2023 pentru descoperirea și dezvoltarea „punctelor cuantice”. Printre altele, aceste particule minuscule sunt folosite în tehnologia LED sau ghidează chirurgii care îndepărtează tumori.

Punctele cuantice sunt cele mai mici particule din nanotehnologie, atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietăţile.

„Punctele cuantice au multe proprietăți fascinante și neobișnuite. Foarte important, au culori diferite în funcție de dimensiunea lor”, spune Johan Åqvist, președintele Comitetului Nobel pentru Chimie.

Premiul Nobel pentru Chimie este acordat celor trei oameni de știință care, după a cercetări independente de laborator întinse pe aproape 15 ani, au ajuns să creeze cele mai mici particule de nanotehnologie cu aplicații multiple.

„Fizicienii știau de mult că, în teorie, efectele cuantice dependente de dimensiune ar putea apărea în nanoparticule, dar la acel moment era aproape imposibil să se sculpteze în nanodimensiuni”, scrie nobelprize.org. Prin urmare, puțini oameni au crezut că aceste cunoștințe vor fi puse vreodată în practică.

Îți mai recomandăm Nobel pentru Fizică, atribuit pentru metode de studiu subatomic

Dar la începutul anilor 1980, Alexei Ekimov a reușit să creeze efecte cuantice dependente de dimensiune în sticla colorată. Ekimov a demonstrat că dimensiunea particulelor afectează culoarea sticlei prin efecte cuantice.

Câțiva ani mai târziu, Louis Brus a fost primul om de știință din lume care a dovedit efectele cuantice dependente de mărime în particulele.

Iar în 1993, Moungi Bawendi a revoluționat producția de puncte cuantice, creând particule aproape perfecte. Această calitate înaltă e necesară pentru ca acestea să poată fi utilizate în aplicații.

Punctele cuantice luminează acum monitoarele computerelor și ecranele televizoarelor bazate pe tehnologia QLED. Ele adaugă, de asemenea, nuanțe luminii unor lămpi cu LED-uri, iar biochimiștii și medicii le folosesc pentru a cartografia țesuturile biologice.

„Punctele cuantice aduc astfel cel mai mare beneficiu omenirii”, precizează Comitetul Nobel. Cercetătorii cred că în viitor ar putea contribui la construirea aparatelor electronice flexibile, senzori minusculi, celule solare mai subțiri și comunicații cuantice criptate.

Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat joi, 5 octombrie, iar vineri va fi decernat de Nobelul pentru Pace.

Luni, 9 octombrie, se va desemna premiului Nobel pentru Economie.

Îți mai recomandăm Premiul Nobel merge la cercetătorii care au creat vaccinurile ARNm Covid