Noii asistenți maternali trebuie să aibă studii liceale, o anumită vârstă și condiții sociale

Pentru a primi un copil în plasament, noii asistenți maternali trebuie să aibă anumite studii, partenerul lor să fie salariat iar din localitate să nu le lipsească unități de învățământ sau dispensare medicale.

Studiile liceale, o diferență minimă dar și maximă de vârstă față de copilul primit în plasament sau condiții sociale, cum ar fi instituții de învățământ și medicale funcționale ori rețea de apă și canalizare sunt câteva dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească noii asistenți maternali.

Hotărârea de Guvern care prevede toate aceste modificări a fost luată în cadrul ședinței de joi. Ea își propune să anuleze legea în baza căreia se făcea până acum selecția, adoptată în urmă cu 21 de ani.

Noul act normativ propune, printre altele:

- asistentul maternal nu poate primi în plasament copiii cu care este rudă până la gradul III inclusiv;

- asistentul maternal nu poate primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani. Diferența de vârstă de 47 de ani nu se aplică dacă copilul face parte dintr-un grup de frați.

Îți mai recomandăm Jumătate dintre copiii dispăruți ai României vin din centrele statului

- nu pot fi plasați mai mult de doi copii, cu excepția situației în care copilul pentru care se propune măsura de protecție specială aparține unui grup de frați aflați în plasament la același asistent maternal.

- introducerea condiției de studii pentru persoanele care vor să devină asistent maternal, respectiv absolvent de învățământ liceal;

- cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal trebuie să obțină venituri, exceptând solicitantul, dacă acesta locuiește cu unul sau mai mulți adulți;

Îți mai recomandăm Interviu. Oamenii bătuți și înfometați din spatele zidurilor centrelor de plasament. Cum pot fi ținute abuzurile sub control?

- limitarea desfășurării activității de asistent maternal până la împlinirea vârstei standard de pensionare;

- extinderea valabilității atestatului asistentului maternal de la 3 ani, la perioadă neterminată.

„Asistenții maternali trebuie să locuiască în zone cu acces la sistemul de învățământ, în apropiere să fie cel puțin un dispensar medical, să beneficieze de infrastructură: apă, canalizare și condițiile normale de locuire prevăzute de lege”, a mai oferit câteva criterii Natalia Intotero, ministrul Familiei, în cadrul conferinței de presă susținută la sfârșitul ședinței de Guvern.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.