Nou atac aerian rusesc asupra Kievului. Ucraina dă vina pe Rusia pentru moartea a doi lucrători umanitari

Urmările atacului rusesc cu drone asupra Kievului de duminică dimineață.

Rusia a lansat un atac cu zeci de drone asupra Kievului, duminică dimineața. Forțele aeriene ucrainene au declarat că armata a distrus 26 din cele 33 de drone lansate de Rusia, despre care au spus că au vizat Kievul și regiunile apropiate.

Explozii multiple s-au văzut și auzit în capitala ucraineană, transmit Reuters și AFP. Autoritățile ucrainene au anunțat că apărarea antiaeriană a doborât majoritatea dronelor.

„Am înregistrat lansarea a 33 de Shahed (drone n.r.) în direcția Kievului. 26 au fost distruse”, au anunțat forțele aeriene ucrainene, potrivit AFP.

Șeful administrației militare a orașului Kiev, Serghei Popko a scris pe rețelele sociale că „Dronele au intrat în capitală în grupuri și din direcții diferite”.

Resturi ale dronelor interceptate au căzut în mai multe cartiere și au avariat un apartament dintr-o clădire cu mai multe etaje, dar și drumuri sau linii electrice, a adăugat oficialul. O persoană a fost rănită în atacuri.

Serviciile de urgență ucrainene au publicat fotografii cu salvatorii stingând incendii în mai multe districte.

Noul ministru al apărării, Rustem Umerov, cere Occidentului mai mult echipament militar.

Kievul este ținta atacurilor aeriene frecvente ale Rusiei, cu o escaladare masivă în luna august, când peste peste 20 de drone și rachete distruse într-un singur atac.

Cel mai recent atac vine în timp ce forțele ucrainene cer mai mult sprijin occidental pentru contraofensiva lor din est și sud.

Noul ministru al apărării, Rustem Umerov, a cerut mai mult echipament militar.

„Suntem recunoscători pentru tot sprijinul oferit... Avem nevoie de mai multe arme grele”,a spus Umerov. „Avem nevoie de ele astăzi. Avem nevoie de ele acum”, a adăugat oficialul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la rândul lui că încetinirea furnizării de arme occidentale slăbește forța contraofensivei împotriva pozițiilor rusești.

Iar ministrul adjunct al Apărării, Ganna Malyar, a avertizat că „inamicul este puternic, are mai mulți oameni și arme”.

Îți mai recomandăm Ministrul ucrainean al Apărării și-a dat demisia după ce Zelenski a anunțat că-l va revoca din funcție

Ucraina a lansat contraatac în luna iunie care s-a dovedit extrem de dificil, comparativ cu succesele militare din toamna lui 2022. Forțele ucrainene se confruntă cu o apărare rusă construită în mai multe luni de ocupație.

Adjunctul șefului serviciilor de informații, Vadim Skibițki, a estimat sâmbătă că Rusia are peste 420.000 de soldați în estul și sudul Ucrainei, incluzând Crimeea.

Numărul, a spus el, nu include unitățile speciale de aplicare a legii „care mențin autoritățile de ocupație pe teritoriile noastre”.

Noile atacuri vin în ziua în care în Rusia au loc alegeri locale. Inclusiv în zonele ocupate ilegal din Ucraina, Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie.

Scrutinul din aceste regiuni a fost catalogat de Ucraina și aliații occidental drept „fals” și ilegal.

Votul e în curs de desfășurare în peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o în 2014.

Îți mai recomandăm Rusia organizează alegeri în teritoriile ocupate din Ucraina

Tot astăzi, ministrul de Externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a anunțat că un lucrător umanitar spaniol a fost ucis într-un atac cu rachete în Ucraina.

„Din păcate, pot confirma că o rachetă a lovit un vehicul în care călătorea acest muncitor spaniol care lucra pentru un ONG umanitar din Ucraina. Avem confirmarea verbală a morții ei”, a declarat Albares.

Un lucrător umanitar canadian a murit, de asemenea, în atacul de sâmbătă din Chasiv Yar, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, au declarat autoritățile.

Kievul a acuzat duminică forțele ruse pentru uciderea celor doi lucrători umanitari, în estul Ucrainei, numind moartea lor în apropierea orașului Bakhmut „o pierdere dureroasă și ireparabilă”.

Ministerul Apărării a declarat că trupele Moscovei i-au ucis pe Emma Igual, un cetățean spaniol care a studiat la Universitatea California din Berkeley, și pe Anthony Ihnat, un cetățean canadian, ambii lucrând pentru ONG-ul Road to Relief.

Moartea lucrătorilor umanitari vine după ce, în februarie, medicul american Pete Reed, în vârstă de 33 de ani, a fost ucis lângă Bahmut. În aceeași regiune, în luna mai, jurnalistul video AFP Arman Soldin a fost ucis în Chasiv Yar, în urma unui tir de rachete.