Bilanț al inundațiilor din România: șase morți, 5.400 de case dărâmate sau șubrezite, zeci de mii de oameni din șapte județe afectați

Ploile au continuat și sâmbătă spre duminică în județul Galați.

Cel mai recent bilanț al inundațiilor masive de sâmbătă, 14 septembrie, din județul Galați, arată că șase oameni au murit din cauza dezastrului. Peste 20.000 de localnici au fost afectați și sunt pagube în peste 24 de comune.

Situația încă este dramatică în mai multe comune din județul Galați, a spus duminică dimineață Costel Fotea, președintele Consiliului Județean. Peste 20.000 de locuitori din 24 de comune din județ suferă din cauza inundațiilor.

Actualizare 21:00

Numărul persoanelor decedate în urma inundațiilor care lovesc județul Galați în aceste zile a ajuns la șase. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență au confirmat, duminică seară, decesul unei persoane în localitatea Suhurlui: un bărbat de 50 de ani (conform News.ro). Este primul deces înregsitrat în această localitate după ce alte cinci au fost raportate la Pechea, Corod, Costache Negri, Slobozia Conachi și Drăgușeni.

Actualizare 15:30

O a cincea persoană decedată a fost descoperită în zona localităţii Slobozia Conachi.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Slobozia Conachi din judeţul Galaţi, a fost identificată încă o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind cinci”, spune ISU Galaţi, citat de News.ro.

Pe de altă parte, la nivelul reţelei de transport a energiei electrice nu există probleme şi nici pe zona de transport-distribuţie gaze naturale, susține ministrul Energiei. Burduja a adăugat că staţia de transformare Pechea, care alimentează trei linii de medie tensiune, este complet inundată şi nefuncţională. Numărul utilizatorilor nealimentaţi a scăzut la 18.415 iar „prioritatea zilei este realimentarea a cel puţin 80% dintre utilizatori până la finalul zilei”, a anunţat ministrul.

Inundații în județul Galați, 14 septembrie 2024.

Actualizare 12:30

Ministerul Educaţiei suspendă cursurile luni, 16 şi marți, 17 septembrie, în 25 de școli, grădinițe și licee din județul Galați:

  • Şcoala Gimnazială "Prof. Emil Panaitescu", comuna Cudalbi, precum şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1;
  • Liceul Tehnologic Nr. 1, comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2;
  • Liceul Tehnologic "Costache Conachi", comuna Pechea, inclusiv Şcoala Gimnazială Nr. 4 şi Grădiniţa cu Program Normal "Violeta";
  • Şcoala Gimnazială "Al. Moruzzi", comuna Pechea, inclusiv Şcoala Gimnazială Nr. 1, Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi Grădiniţa Nr. 3;
  • Grădiniţa cu Program Normal nr. 1 Corod - structură a Liceului Tehnologic Nr. 1, comuna Corod;
  • Şcoala Gimnazială "Elena Doamna", comuna Cuza Vodă, inclusiv Grădiniţa cu Program Normal "Prichindel";
  • Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Suhurlui, inclusiv structura Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1;
  • Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Slobozia Conachi, inclusiv Grădiniţa Nr. 1, Şcoala Primară 1 Izvoarele şi Grădiniţa Nr. 1 Izvoarele;
  • Şcoala Gimnazială "Dumitru Capraru", comuna Griviţa, inclusiv Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Griviţa şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Călmăţui;
  • Şcoala Gimnazială "Elena Negri", comuna Costache Negri, dar şi Grădiniţa cu Program Normal "Elena Negri".


Ministerul Educației precizează că situaţia generată de calamități nu permite, în școlile menţionate, desfăşurarea cursurilor în format online.

Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024, filmare din dronă.

Actualizare 12:30

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi torențiale în Delta Dunării de duminică, 15 septembrie, ora 16, până luni, 16 septembrie, ora 10.

Astfel, meteorologii au emis un cod portocaliu de averse torențiale.

Cantităţile de apă ce vor cădea vor fi de 40 până la 60 l/mp.

ANM a emis duminică și un cod galben de ploi abundente valabil pentru judeţele Vaslui şi Galaţi, deja afectate de inundaţii dar și pentru județele Suceava, Botoşani, Neamţ și Iaşi.

În aceste regiuni dar și în Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei și în zona de munte a Olteniei vor fi ploi ce vor ajunge la 20 l/mp.

Codul galben este valabil de duminică după amiaza până luni, la ora 10.

Urmările inundațiilor la Slobozia Conachi, județul Galați, 14 sept. 2024.

Actualizare 11:10

Ministerul de Interne a anunțat duminică dimineață că ploile de sâmbătă și duminică au afectat 28 localităţi din șapte judeţe -Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui.

Polițiștii, pompierii și jandarmii au evacuat 320 persoane.

Cele patru decese înregistrare au avut loc toate în județul Galați. Și cele două persoane dispărute sunt tot din sate gălățene - Pechea şi Costache Negri.

La Pechea, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată şi au decis să rămână în podurile locuinţelor.

Ministelul Afacerilor Interne mai precizează că în județul Vaslui, forțele de ordine au evacuat din ape 46 de persoane, din 5 localități.

În această regiune a țării, 161 de gospodării au fost afectate de inundaţii.

Departamentul pentru Situații de Urgență a emis în ultimele 24 de ore, 13 mesaje de avertizare de inundații prin sistemul RO-ALERT în 5 judeţe - Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ şi Vaslui şi a 11 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 3 judeţe - Galaţi, Iaşi şi Vaslui).

Știrea inițială:

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a declarat duminică dimineața că inundațiile au produs pagube în 24 de comune.

5.400 de case au fost inundate și șubrezite.

Urmări ale inundatiei petrecute in localitatea Slobozia Conachi din județul Galați, 14 septembrie 2024.

Fotea a mai spus că 250 de locuințe mici, provizorii și 405 tone de alimente de la Rezervele de Stat vor fi distribuite sinistraților începând de duminică.

Pe de altă parte, Poliția Națională a anunțat duminică dimineață că drumul național DN 25, între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu, din județul Galați este blocat încă.

În schimb, a fost redeschis circulației DN 26 Rogojeni, din județul Galați - Blăgești, din județul Vaslui.

Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024.

În județul Galați, rămân închise 2 tronsoane de drumuri județene:

- DJ 251 Slobozia Conachi – Pechea

- DJ 253 Cudalbi – Băleni.

Președintele Consiliului Județean Galați a explicat că duminică, în județ vor veni ingineri de drumuri care să înceapă evaluarea stării podurilor și a drumurilor, multe dintre ele rupte.

Îți mai recomandăm Bilanțul provizoriu al dezastrului din jud. Galați: Patru oameni morți, peste 300, evacuați, 5.000 de case dărâmate, drumuri și poduri rupte

O nouă avertizare hidrologică Cod Roşu referitoare la depăşirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din judeţele Galaţi şi Vaslui e în vigoare de la miezul nopţii şi este valabilă până duminică la ora 12:00.

Îți mai recomandăm Weekendul inundațiilor în Europa: ploi torențiale în Cehia, Polonia, Germania, Austria și Ungaria

Recomandări în caz de inundații

1. Apa - reguli generale de utilizare a apei în timpul inundațiilor

  • ​Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
  • În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
  • ​În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
  • ​Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
  • ​Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.


2. Sfaturi privind siguranța alimentară

  • ​Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
  • ​Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
  • ​Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
  • ​Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;
  • ​Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
  • ​Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
  • ​Păstraţi alimentele în recipiente închise.

sursa: Ministerul Sănătății

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.