Linkuri accesibilitate

Bilanțul provizoriu al dezastrului din jud. Galați: Patru oameni morți, peste 300, evacuați, 5.000 de case dărâmate, drumuri și poduri rupte


Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis noi coduri roșii, portocaliu și galben de torenți și viituri în aproape toată jumătatea de est a țării și în sud, valabile sâmbătă și duminică. Ploile masive au dus la decesul a patru oameni în județul Galați.

Actualizare duminică, 15 septembrie, ora 09:00:

O nouă avertizare hidrologică Cod Roşu referitoare la depăşirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din judeţele Galaţi şi Vaslui e în vigoare de la miezul nopţii şi este valabilă până duminică la ora 12:00.

Iar duminică dimineața, conform centrului Inotrafic, mai erau închise în urma inundațiilor, trei porțiuni de drumuri naționale și judeţene din judeţul Galaţi. În judeţul Vaslui, era afectat doar un drum naţional, în apropierea limitei cu judeţul Galaţi.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste cotele de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, a anunţat Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, citat de News.ro.

Actualizare 17:25:

Administrația Naționale a Rezervelor de Stat va ajuta populația afectată de dezastrul natural din județul Galați cu apă și alimente, anunță Guvernul.

Peste 5.000 de locuințe au fost avariate total sau parțial și peste 300 de oameni au fost evacuați.

Autoritățile vor distribui apă, conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr și cascaval pentru 7 zile, 50 de locuințe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi și lenjerii de pat, saci de dormit.
De asemenea, Armta va trimite în Comuna Pechea din județul Galați zece bărci de salvare.
„Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Județean Galați cu miniștrii Apărării, Internelor, Mediului. Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, inclusiv cu elicoptere pentru situații de urgență", a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Galați, după inspectarea zonelor grav afectate de inundații.

Actualizare 16:30:

Centrul INFOTRAFIC al Poliției anunță oprirea traficului rutier pe 14 drumuri naționale și județene în județele Galați și Vaslui, din cauza inundațiilor.

În județul Galați, este vorba despre drumurile:

1) DN 25, între localitățile Vameș și Pisca;

2) DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești;

3) DJ 242, între localitățile Umbrărești și Târgu Bujor;

4) DJ 242 B, între localitățile Băneasa și Moscu;

5) DJ 242 D, între localitățile Suceveni și Rogojeni;

6) DJ 242 H între localitățile Târgu Bujor și Jorăști;

7) DJ 251, între localitățile Solobozia Conachi și Pechea;

8) DJ 251 A, între localitățile Corod și Drăgușeni și între localitățile Nicopole și Brătulești;

9) DJ 251 H, între localitățile Corod și Valea Mărului;

10) DJ 253, între localitățile Cudalbi și Băleni, precum și între Băleni și Viile;

11) DJ 254, între localitățile Ivești și Costache Negri;

12) DJ 255, între localitățile Pechea și Suhurlui și între Fărtănești și Chiraftei.

În județul Vaslui, este vorba despre drumurile:

1) DN 24D, între loc. Grivița și limita cu județul Galați;

2) DN 26, între loc. Blăgești și limita cu județul Galați.

Centrul INFOTRAFIC anunță că s-a reluat circulația rutieră pe DN 24D, între localitățile Vârlezi și Crăiești și pe DJ 251 G, între localitățile Corni și Măcișeni, județul Galați.

Actualizare 16:23:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) arată că județul Galați rămâne cel mai afectat de inundațiile din ultimele ore.

Aici, în 12 localități sunt pagube majore: Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș. Aproximativ 300 de locuitori au fost evacuați, iar 5.000 de gospodării sunt afectate.

În județul Vaslui, 40 de persoane sunt evacuate din cinci localități și mai multe gospodării au fost inundate sau avariate de vânt.

IGSU mai arată într-un prim bilanț provizoriu, că în județele Galați și Vaslui, traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

Peste 300 de pompieri, polițiști și piloți ajută populația.

IGSU promite că vor fi înființate patru tabere pentru sinistrați în județul Galați , fiecare cu o capacitate de aproximativ 200 de persoane.

„Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași (câte două în fiecare județ), astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune", adaugă IGSU.

Autoritățile locale din județul Galați trebuie să găsescă pentru cei care nu mai pot locui în casele lor peste 800 locuri de cazare.

Primăria Galați a anunțat că poate caza 866 de persoane la căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul Dimitrie Ioan Frigator (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri).

Pe de altă parte, în contextul în care sute de oameni au rămas captivi între ape, IGSU susține că Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Galați a cerut autorităților locale alarmarea populației privind situația meteorologică, iar oamenii din Galați și Vaslui au primit mesaje de informare prin sistemul RO-ALERT.

Actualizare 16:10:

20 de militari de la Brigada 10 Geniu din Brăila au început să-i ajute pe sinistrații din județul Galați afectați de ciclonul de noaptea trecută.

Militarii au venit în localitățile grav afectate cu autocamioane, bărci și alte echipamente necesare operațiunilor de evacuare și salvare.

Ministerul Apărării Naționale precizează că și batalioanele 300 și 284 din Galați au mobilizat 100 de militari gata să intervină.

Actualizare 14:00:

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un cod galben de torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile din Drobrogea, în județele Constanța și Tulcea.

Codul hidrologic galben începe sâmbătă la ora 13:30 și se încheie la miezul nopții de sâmbătă spre duminică.

Actualizare 13:55:

Autoritățile au revenit la bilanțul de patru morți în județul Galați din cauza inundațiilor masive.

Anterior, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă comunicase că încă o persoană a murit în urma inundațiilor din ultimele ore, pe lângă cele patru, anunțate până la sâmbătă la ora 11, în județ.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la Digi 24, că „una dintre victimele raportate a fost de fapt un deces care s-a petrecut cu două zile înainte. Decedatul era expus în propria locuință și a fost luat de ape. Deci avem 4, nu 5 victime confirmate la această oră”, a explicat ministrul la postul de știri.

Actualizare 13:15:

Președintele Klaus Iohannis spune într-un comunicat, că inundațiile care au mai multe județe au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative.

Șeful statului crede că autoritățile și populația trebuie să se pregătească și să răspundă mai bine fenomenelor meteo extreme.

„Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecințe dramatice asupra oamenilor. (...) Trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative", precizează șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag în dezastrul natural.

Actualizare 13:05:

Ministerul Sănătății a înființat o celulă de criză pentru a ajuta mai repede populaţia afectată de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui, anunță Agerpres.

Anterior, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, la Digi 24, a anunțăt că în satele afectate, apa din fântâni nu mai poate fi folosită, iar printre evacuați se află persoane în vârstă care au plecat din casele inundate fără acte sau medicamente.

Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor Galaţi şi Vaslui vor livra unităților sanitare vaccin antitetanic şi vaccin hepatitic A, pentru copiii din localităţile afectate, a explicat Ministerul Sănătăţii.

Recomandări în caz de inundații

1. Apa - reguli generale de utilizare a apei în timpul inundațiilor

  • ​Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
  • În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
  • ​În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
  • ​Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
  • ​Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.


2. Sfaturi privind siguranța alimentară

  • ​Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
  • ​Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
  • ​Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
  • ​Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;
  • ​Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
  • ​Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
  • ​Păstraţi alimentele în recipiente închise.

sursa: Ministerul Sănătății

Actualizare 12:20:

Peste 5.000 de locuințe din județul Galați sunt avariate total sau parțial, iar nenumărate drumuri și poduri sunt rupte, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, la Digi 24.

„Situația din județul Galați este foarte gravă", a spus oficialul. El a adăugat că nicio fântână nu mai poate fi folosită, iar la sistemul public de aprovizionare cu apă sunt avarii. Rezervele de stat vor livra apă în localitățile afectate de dezastrul natural.

Fotea a spus că unii dintre sinitrați, în vârstă de peste 70 de ani, au fost evacuați fiind în pijamele și fără nici măcar un act la ele.

În județul Galați, două baraje piscicole au cedat din cauza viiturilor, Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanţă de 2 km) și Hanu Conachi, a precizet Administraţia Naţională ”Apele Române” citată de Agerpres.

Actualizare 12:05:

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a comunicat că încă o persoană a murit în județul Galați, în urma inundațiilor din ultimele ore, anunță agenția Agerpres.
Astfel, numărul victimelor dezastrului natural din zonă a ajuns la cinci.

Un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviaţie va survola județul Galați pentru evaluarea pagubelor și eventual, pentru a depista noi sinistrați.

Cel mai afectat județ este Galați, însă inundațiile au produs pagube și în județele Argeş, Bacău, Iaşi, Neamţ şi Vaslui.

Actualizare 11:50:

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat la ora 11, codurile hidrologice, inclusiv pe cel roșu.

Astfel, INHGA avertizează că în bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Olt, Argeș, Ialomiţa, Siret, Prut, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri.

Sunt posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Harta avertizărilor hidrologice emise sâmbătă, la ora 11, de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Sursa foto: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor
Harta avertizărilor hidrologice emise sâmbătă, la ora 11, de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Sursa foto: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor

COD ROȘU

Sâmbătă, între orele 12:00 și 24, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Crasna (judeţele Vaslui şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

COD PORTOCALIU şi COD ROȘU

Sâmbătă, de la 12:00, până duminică, 15 septembrie, ora 12,

pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea), Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

COD GALBEN

Sâmbătă, de la 12:00, până duminică, 15 septembrie, ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur Lăpuş, (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic –(judeţele: Bihor şi Cluj), Someş (judeţele: Cluj, Salaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea și Argeş), Argeş (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţele: Prahova, Buzău şi Ialomiţa), Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău, Neamţ, Covasna şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Râmnicu Sărat (judeţele: Buzău şi Vrancea), Buzău (judeţele: Brașov, Covasna, Buzău şi Prahova), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret (judeţele: Suceava, Neamţ, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Galaţi), Prut (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

Actualizare 11:05:

Încă două persoane din județul Galați au murit în urma inundațiilor masive de noaptea trecută.

Astfel, numărul de victime a ajuns la patru, două femei și doi bărbați.

E vorba, despre un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod.

Purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ioan Ionașcu, a declarat pentru Europa Liberă că până acum, 80 de persoane au fost evacuate din mai multe localități, iar alte 20 sunt în curs de a fi evacuate.

La Prefectura din Galați, are loc la această oră o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență.

Sunt încă câteva sute de oameni care aşteaptă să fie salvaţi din casele inundate, iar în unele zone, apa ajunge la acoperiş.

Cea mai afectată zonă a Galatiului este cea de nord, iar întregul județ este sub cod galben de instabilitate atmosferică şi averse până sâmbătă seară, la ora 20:00.

Actualizare ora 10:35:

Singurul loc unde se mai înregistrează acum, depășirea cotei de pericol pe un râu, în România, este pe râul Prut, în județul Galați, la confluența Geru cu Dalbi, a declarat hidrologul George Tudorache de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, pentru Europa Liberă.

În această zonă, cota de pericol de 270 de cm a fost depășită cu 30 de cm, ceea ce înseamnă că adâncimea râului este de 300 de cm, adaugă specialistul.

Actualizare ora 10:15:

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță (INHGA) a instituit cod roșu hidrologic până sâmbătă la ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice Siret - afluenții de stânga aferenți sectorului aval Lungoci, în județul Galați, și Prut - afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan în județele Galați și Vaslui.

INHGA avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Instituția anunță că în ultimele 24 de ore, cantitățile de apă căzute în județul Vaslui au înregistrat debite de 165,8 l/mp, la stația hidrometrică Cârja, și de 148,1l/mp la stația hidrometrică Gănești, în județul Galați.

Actualizare ora 10:00:

Premierul Marcel Ciolacu merge în județul Galați, în zona Slobozia Conachi, pentru a evalua cu autoritățile locale efectele inundațiilor masive. Potrivit Guvernului, localnicii grav afectați de dezastru vor fi sprijinite.

Știrea inițială:

Ploile torențiale din județul Galați au început în noaptea de vineri spre sâmbătă la ora 02:00, iar la 03:00 a fost emis un mesaj RoAlert. Cel mai afectat este centrul județului, în zona Pechea - Cudalbi - Slobozia Conachi.

Doi oameni au murit:

„La Pechea, în urmă cu puțin timp, a decedat un bărbat, iar la Drăgușeni, a decedat o femeie. Ambele persoane aveau între 40 - 50 de ani. În cazul de la Pechea, vecinii spun că era imobilizat la pat, noi l-am găsit încercând să se salveze, plutind în curte”, spune pentru Europa Liberă Cristi Ionașcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Urgență (ISU) Galați.

19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente.
19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente.

A plouat în intervalul 02:00 - 05:00, iar cantitatea estimată este de 100 l/ mp. În dimineața de sâmbătă, viitura avansa spre sudul județului, spre zona Piscu - Vameș.

„Din cele 120 de victime anunțate, am reușit să salvăm 60. Avem în sprijin forțele ISU Brăila, Tulcea și Vrancea cu bărci, sunt în total cinci bărci pe teren. O ambulanță fără pacient este blocată în localitatea Moscu”, declară Cristi Ionașcu.

Sâmbătă dimineață, scrie news.ro, erau închise pentru trafic:

  • DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
  • DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
  • DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
  • DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
  • DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
  • DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
  • DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
  • DJ 242B între Băneasa şi Moscu
  • DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
  • DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
  • DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
  • DJ 251 între Corod şi Valea Mărului

Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.

Două persoane au murit în urma inundațiilor din noaptea de vineri spre sâmbătă (13-14 septembrie 2024) din jud. Galați.
Două persoane au murit în urma inundațiilor din noaptea de vineri spre sâmbătă (13-14 septembrie 2024) din jud. Galați.

„Autorităţile locale, împreună cu pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistenţă cetăţenilor afectaţi şi pentru a remedia situaţia în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să evite zonele afectate şi să urmeze indicaţiile autorităţilor pentru siguranţa lor. Pentru informaţii suplimentare şi actualizări privind starea drumurilor, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească anunţurile oficiale şi să contacteze autorităţile competente”, transmite IPJ Galaţi.

De altfel, scrie News.ro, 19 localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate de ploile abundente.

Inspectoratul General de Urgență transmite că a intervenit pentru „pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curţi, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituţii publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acţionat şi pentru degajarea a 29 de copaci doborâţi de vânt şi 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”. În urmă cu scurt timp, tot pentru judeţul Galaţi, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din judeţele Vaslui, Ialomiţa, Bacău şi Buzău.

știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG