Contract nou pentru ridicarea gunoiului în Sectorul 1 | Cine este firma câștigătoare

Gunoaie aruncate pe stradă în Sectorul 1. Contractul semnat nu rezolvă definitiv problema, fiind doar o soluție de urgență.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că ADP a achiziționat, în regim de urgență, servicii de salubritate pentru ridicarea a 100 de tone de gunoaie de pe perimetrul sectorului, servicii pentru care a plătit 62.900 de lei.

Este pentru prima dată, în ultimii 13 ani, când Romprest nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, operațiunea fiind derulată de firma Brai Cata SRL, după ce Comitetul pentru situații de urgență Sector 1 a decretat stare de alertă din cauza deșeurilor neridicate.

Îți mai recomandăm Stare de alertă în Sectorul 1 | Prefect: Nu va fi reziliat contractul cu Romprest

Potrivit portalului confidas.ro, societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 104 milioane de lei, un profit de 316.000 de lei și 946 de angajați.

Acționar al firmei este un anume Constantin Petrescu, sucursalele fiind conduse de Gabriel Teodor Florescu, Nicolae Chirea și Ștefan Cristian Popescu. Societatea are 30 de puncte de lucru în toată țara, valoarea totală a contractelor publice din ultimii opt ani fiind de 343 milioane de lei.

Cele mai mari contracte

Printre cele mai mari contracte pentru ridicarea gunoiului semnate de Brai Cata SRL se numără:

  • municipiul Călărași, contract în valoare de 35,6 milioane de lei
  • comuna Dascălu din Ilfov, în valoare de 1.194.153 de lei
  • concesionarea stației de sortare Boldești Scăeni din județul Prahova contra a 1,56 milioane de lei
  • Universitatea Dunărea de Jos, Galați, contract în valoare de 1,2 milioane de lei
  • Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, contract în valoare de 270.000 de lei
  • Spitalul militar de Urgență Regina Maria, contract în valoare de 200.000 de lei
  • Administrația Piețelor Sector 5, în valoare de 129.000 de lei etc.

Epopeea gunoaielor din Sectorul 1 pare fără de sfârșit

Conform sursei citate, în 2017, firma a semnat un acord cadru cu Primăria Sectorului 3 , contract în valoare de 297,3 milioane de lei pentru servicii de amenajare și întreținere locuri de joacă, agreement și mobilier urban.

Ce presupune noul contract

Galerie Foto | Gunoiul din Sectorul 1, povestea unui contract pe 25 de ani

Potrivit anunțului de atribuire publicat pe platforma achizițiilor publice, este vorba de ridicarea a 100 tone de gunoi, prețul propus de primăria Sector 1 fiind de 629 de lei pe tonă. Contra acestei sume, noua firmă de salubritate s-a angajat la „prestări servicii de colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare a deșeurilor dispersate din categoria deșeurilor municipale amestecate din locații în aria administrativ teritoriala a Municipiului București la indicația Autorității Contractante. Colectarea si transportul se va efectua cu mijloace de transport autorizate, care dețin licențe ARR. Compania noastră deține toate autorizațiile necesare conform prevederilor legale în domeniu. Tariful include încărcare, transport și procesare/tartare”.

  • Vineri, 23 iulie, prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunța că Sectorul 1 al Capitalei intră în stare de alertă din cauza crizei gunoaielor.
  • În aceeași zi, la orele 17.41, Primăria Sector 1 publica pe elicitatie.ro anunțul pentru cumpărare directă de servicii de salubritate.
  • La 17.44 oferta celor de la Brai Cata SRL era acceptată
  • Hotărârea privind starea de alertă în Sectorul 1 este publicată
  • Decizia privind starea de alertă intră în vigoare începând cu data de 24 iulie, orele 00.00

Prețul negociat

Primarul Clotilda Armand susține că noile tarife sunt mai mici decât cele practicate de Romprest.

„Chiar dacă ne aflăm într-o stare de alertă cauzată de șantajul operatorului delegat de salubrizare și achiziția a fost făcută în regim de urgență, prețul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest, conform facturilor publicate"

Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri necontrolate:

- 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL;

- 883 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest.

Pentru coșurile de gunoi stradale Romprest facturează la metru pătrat. În factură, preluarea gunoiului din coșuri stradale se numește „întreținere curățenie” pentru a împiedica comparația cu alte UAT și alte firme. Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri din coșuri stradale:

  • 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL
  • 4.796 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest, de peste 7,5 ori mai mult decât Brai-Cata”, arată Clotilde Armand pe Facebook.

„Contractul a fost semnat de Administrația Domeniului Public Sector 1, nu de Consiliul local prin primar. Este o variantă de urgență, o cumpărare directă pentru a ridica gunoiul de pe stradă”, ne-a declarat o sursă din primărie.

Primarul a subliniat că va încerca mâine rezilierea contractului mare cu Romprest.

Europa Liberă a încercat să discute cu directorul Brai Cata, pentru a-l întreba dacă firma va mai participa și la alte licitații organizate de primăria Sector 1, dacă acest prim contract este suficient pentru a curăța sectorul de gunoaie și dacă este un preț corect cel obținut.

Directorul se afla într-o ședință, secretara ne-a cerut să transmitem întrebările în scris, dar până la momentul publicării materialului nu am primit un răspuns.

Romprest mulțumește concurenței

În replică, Romprest a mulțumit printr-un comunicat de presă concurenților săi „care au manifestat o conduită profesională și morală ireproșabilă și au refuzat să fie atrași în acțiunile Primarului Sectorului 1 prin care se aduc grave prejudicii activității și imaginii Romprest și, mai ales, interesului public general”.

Romprest refuză să mai adune gunoiul de pe străzi pe motiv că primăria nu a plătit toate facturile

Cu referire la tarifele practicate, compania arată că „pentru o corectă informare a celor interesați și pentru a fi evitată utilizarea în mass-media a unor formulări ambigue de genul „Romprest declară că tariful este (…)”, am pus la dispoziția opiniei publice, facturile și centralizatoarele anexă emise pentru activitățile de Salubrizare stradală (facturi care NU au fost achitate pentru servicii prestate și confirmate cu Bun de plată, în perioada 1 iulie 2020-15 octombrie 2020, și a căror executare silită a fost încuviințată în instanță). Aceste centralizatoare conțin tarifele pentru activitățile și operațiunile serviciului aflate în vigoare la această dată. Menționăm că tarifele pentru activitățile de salubrizare stradală și colectare separată și transport separat deșeuri ale Romprest au fost aprobate prin Hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 1”, se arată în comunicatul companiei.

PSD nu-i de acord cu starea de urgență din sector

În scenă au intrat și politicienii social democrați care au anunțat că vor cere în instanță suspendarea stării de alertă declarată de către Comitetul pentru Situații de Urgență al Sectorului 1.

Partidul Social Democrat Sector 1 consideră că această decizie nu este întemeiată legal și reprezintă doar urmarea firească a unei situații de criză declanșată și întreținută de către Primarul Sectorului 1, doamna Clotilde Armand. În plină stare de alertă declarată la nivel național, CSU Sector 1 mai suprapune o altă stare de alertă locală, fapt ridicol și fără precedent în România și care nu arată decât înrădăcinarea unei mentalități autoritare și a unor precedente toxice. Altfel spus, politicienii de dreapta - în speță, Clotilde Armand - nu pot da nici cu mătura fără o stare de alertă declarată oficial? Am semnalat în repetate rânduri că lupta doamnei Armand cu operatorul de salubrizare afectează interesele cetățenilor și este dusă cu incompetență și rea-credință, generând penalități împovărătoare la bugetul local, dar și cheltuieli suplimentare prin achiziții total netransparente. Opriți acest bâlci costisitor și ridicați, deopotrivă, gunoiul și starea de alertă!”, se arată în comunicatul semnat de Florin Manole, președintele interimar al PSD Sector 1.

Potrivit unui contract semnat în 2008 de fostul primar liberal Andrei Chiliman, Romprest are drept exclusiv de ridicare a deșeurilor din sectorul 1 pentru 25 de ani. În urma mai multor neînțelegeri și refuzul la plată a unor facturi pe care noua administrație le consideră ilegale, Romprest nu a ridicat gunoiul de aproape o lună.

Pentru a rezilia contractul cu Romprest, primarul trebuie împuternicit de Consiliul Local al Sectorului 1. Acest lucru nu a fost dorit de consilierii locali din sector care nu s-au prezentat la ședința convocată de Armand, urmând ca marți să se convoace din nou Consiliul.

Îți mai recomandăm Cartea de vizită a Bucureștiului, gunoaiele din centru. Criza se lungește