Memorandum pentru dezvoltarea reactoarelor centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă

Primul reactor al centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă este funcțional din 1996, iar cel de-al doilea din 2007. Alte două reactoare ar trebui să fie pornite în următorii ani.

Societatea de stat Nuclearelectrica a semnat joi un Memorandum de înțelegere cu două companii italiene, pentru retehnologizarea a trei reactoare de la centrala din Cernavodă. Una dintre companii este furnizoare de servicii de specialitate, iar cealaltă ar urma să ofere un credit de finanțare.

Memorandumul, care ar permite dezvoltarea și finanțarea retehnologizării unităților 1, 4 și 4 de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă a fost parafat joi, la Roma, de ministrul Economiei din România, Ștefan Opera și de ministrul italian al Întrerprinderilor și al Made in Italy, Adolfo Urso.

Reprezentanții uneia dintre companii, Ansaldo Nucleare - cu care Nuclearelectrica colaborează de la punerea în funcțiune a primei unități, în 1996 - ar urma să facă o ofertă de servicii pentru partea tehnică a proiectelor, servicii de inginerie, management de proiect și punere în funcțiune a instalațiilor,

Cealaltă societate, SACE, intenționează să finanțeze cu până la 2 miliarde de euro investițiile, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, transmis agenției Agerpres.

În prezent, la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă sunt funcționale unitățile 1 și 2, care produc până la 20% din necesarul de energie electrică din România.

Retehnologizarea unității 1 și finalizarea noilor unități - 3 și 4 - vor duce, după anul 2031, „la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 (dioxid de carbon, n.r.) pe an.”

„Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investiţiile de extindere a capacităţii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea şi dezvoltarea socio-economică a lanţului valoric al României, de la creşterea lanţului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă şi o nouă generaţie de specialişti în domeniul nuclear”, a spus directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Reprezentanții companiei în care Ministerul Energiei este acționar principal - cu peste 80% din acțiuni - au precizat că retehnologizarea unităţii 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, „care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului, pregătirea executării activităţilor identificate şi definite în faza I şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare pentru implementarea acestuia.”

Îți mai recomandăm Țară în service | Hidroelectrica cumpără energie scumpă pentru a acoperi contractele ieftine cu un trader

Compania de stat a semnat un contract de peste 780 de milioane de dolari canadieni pentru furnizarea de scule și componente pentru reactoare, cu Candu Energy şi Canadian Commercial Corporation ("CCC"),

Procedura pentru Acordul-cadru pentru servicii de management de proiect şi asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă se află în curs de finalizare.

În schimb, proiectul unităţilor 3 şi 4 este în fază incipientă, care include operaţionalizarea EnergoNuclear (proces început deja) - compania de proiect - contractarea de servicii de asistenţă tehnică şi juridică, respectiv servicii de inginerie pentru actualizarea documentaţiei tehnice şi de securitate nucleară.

Centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă a fost gândită la începutul anilor '80 cu cinci unități (reactoare), fiind puse în funcțiune doar unitățile 1 (în 1996) și 2 (în 2007), după cum relata Europa Liberă în 2022. Prima unitate are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh, adică 5 milioane de MWh.

Unitatea II are o producție spre 5,5 milioane de MWh.