În același dosar mai este urmărit penal Gelu Tofan, președinte al Organizației Pitești a PNL și viceprimar al municipiului Pitești, dar și Cristian Mitrofan, președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Argeș.
Potrivit DNA, deputatul Miuțescu ar fi insistat pentru schimbarea comisarului de la Protecția Consumatorului Argeș la sfatul lui Ovidiu Chiru, comisar în cadrul structurii, care dorea postul de șef pentru el.
„În perioada aprilie – iulie 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian, la instigarea suspectului Chiru Ovidiu, și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția de președinte al Organizației Județene a partidului din care face parte, pe lângă conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru a determina numirea celui din urmă, dar și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș", se arată într-un comunicat al DNA.
Îți mai recomandăm Senatorul Bodog a plătit în contul DNA banii încasați ilegal de fosta consilieră. O istorie a angajărilor fictiveProcurorii precizează că postul vizat de Ovidiu Chiru fusese ocupat prin concurs de o altă persoană. „În aceeași manieră, Miuțescu Gheorghe Adrian ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești”.
Intervenții la ministru
Procurorii mai susțin că, în perioada iulie-august 2021, deputatul liberal ar fi intervenit pe lângă un înalt demnitar „pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș”.
Îți mai recomandăm Cine a uitat de concursurile pentru directorii de școli? Eroarea Ministerului EducațieiSursele Europa Liberă susțin că Miuțescu ar fi intervenit pe lângă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a păstra sau numi anumite persoane inspectori școlari sau directori de școli. Demnitarul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Acuzațiile lui Ludovic Orban
Adrian Miuțescu este un susținător al lui Ludovic Orban, fostul președinte al partidului. Orban a declarat în urmă cu trei zile că în timpul unei întâlniri desfășurate la Valea cu Pești, pe malul lacului Vidraru, la care se discuta strategia politică, au venit doi polițiști de la DNA care i-au confiscat telefonul lui Miuțescu.
„De unde știau că dl Miuțescu e la Valea cu Pești? Au venit cu mandat dat de procuror. Dl Miuțescu este parlamentar, asta are normal forma unei percheziții informatice. Dar dl Miuțescu nu a opus rezistență, a predat telefonul în baza mandatului respectiv pentru că nu are nimic de ascuns. Atenție, nu i s-a comunicat nicio calitate, i s-a spus doar ca e vorba de o cercetare in rem si procurorul a dispus confiscarea telefonului”, a declarat Orban la Realitatea Plus.
Alte numiri politice anchetate de procurori
Nu este pentru prima dată când numirile politice în funcții de conducere ajung în atenția publică.
- La începutul anului, o investigație Recorder arăta că, în majoritatea județelor din România, Partidul Național Liberal ar fi instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.
- Un alt caz este cel al fostului ministru Florian Bodog, senator PSD care a fost trimis în judecată și a depus într-un cont bancar suma de 75.741 de lei, prejudiciul reclamat de Minister, după ce fosta sa consilieră nu s-a prezentat nicio zi la serviciu, dar a încasat salariu.
- Pe 7 aprilie 2020 erau trimiși în judecată de DNA mai mulți funcționari de stat, printre care și Cristian Horgea, vicepreședinte al PSD Arad și șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II. El este acuzat de luare de mită după ce, alături de inculpații Cristian Ilie și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
- În iunie 2021, DNA a percheziționat birourile Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman. Aceștia aveau suspiciuni legate de corectitudinea examenului și există prezumția că cele două posturi scoase la concurs ar fi fost aranjate pe linie politică, mai precis pe filieră PNL. Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a fost pus atunci sub control judiciar pentru că și-ar fi folosit autoritatea în partid în scopul obținerii de foloase necuvenite, adică s-a implicat în „aranjarea” concursului.