Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace anunță o comandă de 1 miliard de dolari din partea României pentru obuziere autopropulsate

Hanwha Aerospace produce unul dintre obuzierele cele mai performante la nivel global, K-9.

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a anunțat că a câștigat un contract de 1 miliard de dolari cu România pentru furnizarea de obuziere autopropulsate. Acordul include 54 de obuziere, muniție și 36 de vehicule de aprovizionare, potrivit companiei sud-coreene.

Contractul e valabil până în iulie 2029, a mai informat Hanwha Aerospace, potrivit Reuters. Agenția sud-coreeană de achiziții de arme, Defense Acquisition Program Administration, a confirmat detaliile acordului într-o declarație separată.

Într-un comunicat, compania sud-coreeană precizează că va produce echipamente militare și în România:

„Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producţia locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă”, a precizat Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe.

România devine al zecelea stat utilizator al obuzierului K9, de calibru 155mm, la nivel global.

Surse apropiate discuțiilor au precizat pentru Europa Liberă că semnarea contractului cu compania din Coreea de Sud a fost amânată pentru că nu a fost clar unde vor fi construite capacitățile de producție coreene de pe teritoriul României și, în al doilea rând, pentru că firmei coreene i s-au solicitat clarificări tehnice.

„A fost vorba despre o decizie politică privind tipurile de licențe (n.r. pentru echipamente) pe care sud-coreenii le vor transfera în România”, au explicat sursele Europa Liberă.

Pentru a putea folosi obuzierele contractate de la compania sud coreeană, MApN a cumpărat și muniție specifică.

Cel mai devreme, compania coreeană ar putea face producție militară în România peste doi ani. Fabricarea unei linii de producție durează cel puțin 6 luni, iar fabricile de utilaje de acest tip sunt suprasolicitate în această perioadă.

Comenzile externe pentru Hanwha au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, deoarece țările au căutat să-și consolideze armele cu o aprovizionare rapidă și fiabilă, au spus analiștii.

Cumpărare de obuziere face parte din programul mai larg de înzestrare a Armatei Române, așa cum a scris Europa Liberă.

În România, anunțul privind cumpărarea de obuziere de la compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a fost făcut în iunie, de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, după întâlnirea cu omologul sou sud-coreean.

„Coreea de Sud va deveni partenerul optim pentru eforturile României de a-și moderniza armata”, a spus atunci ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-sik.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, (d) și omologul lui sud-coreean, Shin Won-sik, la întâlnirea de la București. 19 iunie 2024.

În aprilie, președintele sud-coreean și Klaus Iohannis au avut o întâlnire la Seul unde s-au semnat acorduri de cooperare în domeniile apărării și al energiei nucleare.

În 2022, Polonia a semnat cu Coreea de Sud contracte de achiziții în valoare peste 12 miliarde de dolari pentru a cumpăra tancuri K2, obuziere autopropulsate K9, avioane de atac ușoare FA-50 și lansatoare de rachete multiple Chunmoo pentru a-și consolida apărarea, pe fondul îngrijorărilor generate de războiul din Ucraina.

Specialiștii spun că firmele sud-coreene de apărare sunt capabile să livreze rapid arme cu costuri mai mici decât alte mari companii occidentale.

Hanwha deține o cotă de peste 50% din piața globală pentru exporturile de obuziere, potrivit datelor NH Investment & Securitiesne, notează Reuters.

Îți mai recomandăm România cumpără obuziere sud-coreene K9 Thunder de 920 milioane de dolari

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.