Al doilea Summit al Platformei Crimeea. Charles Michel: Crimeea este Ucraina

UCRAINA – Cel de-al doilea summit al „Platformei Crimeei” în format online. Kiev, 23 august 2022

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina va recuceri peninsula Crimeea, anexată de Rusia, prin orice mijloace pe care le consideră corecte.

Zelenski a făcut aceste comentarii la o conferință de presă la Kiev, după ce liderii a zeci de țări și organizații internaționale au participat - majoritatea prin video - la Platforma Crimeea, un forum găzduit de Ucraina, transmite Reuters.

Vorbind alături de președintele polonez Andrzej Duda, Zelenski a subliniat ambițiile țării sale de a recâștiga puterea în peninsula, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Ce a început în Crimeea se va încheia în Crimeea

„Pentru a depăși teroarea, pentru a reda predictibilitatea și securitatea regiunii noastre, Europei și lumii întregi, trebuie să câștigăm, să câștigăm lupta împotriva agresiunii ruse. Și, prin urmare, trebuie să eliberăm Crimeea de ocupație. A început în Crimeea și se va încheia în Crimeea, iar aceasta va fi o revigorare efectivă a ordinii juridice internaționale”, a declarat Zelenski la summitul Platformei Crimeei.

Președintele a subliniat că pentru ucraineni, Crimeea este „nu doar un teritoriu” sau o „figură în jocul geopolitic”.

„Pentru Ucraina, Crimeea este o parte a poporului nostru, a societății noastre, o comunitate de oameni cărora le garantăm libertatea”, a continuat el.

Președintele ucrainean a mai spus că Crimeea a devenit „o platformă militară pentru agresiune și răspândirea durerii”, făcând referire la cele 750 de rachete de croazieră despre care a spus că rușii le-au lansat din Crimeea de când a început invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Charles Michel: Crimeea, o „trambulină strategică” pentru invadarea întregii Ucraine

„Crimeea este Ucraina (...). Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu a început pe 24 februarie; a început în 2014, odată cu anexarea ilegală a Crimeei. Și acesta a fost începutul actelor agresive și ilegale ale Rusiei împotriva țării tale și împotriva poporului tău”, a declarat și președintele Consiliului European în discursul său susținut marți în deschiderea forumului.

El a amintit că „acest război a provocat suferințe de nedescris pentru milioane de familii ucrainene” și că, începând din februarie, de când Rusia a invadat Ucraina, puterea de la Kremlin a folosit Crimeea ca pe o „trambulină strategică pentru a invada alte părți ale Ucrainei din sud și pentru a ataca Ucraina cu rachete fără discernământ”.

Îți mai recomandăm Războiul din Ucraina | Zelenski: Steagul Ucrainei va flutura din nou în toate zonele ocupate. SUA: 3 mld USD de ziua Independenței Ucrainei

De asemenea, spune Michel, Rusia folosește peninsula ca punct de tranzit pentru a deporta cetățeni ucraineni în lagăre de filtrare infame, unde au fost raportate acte de tortură și abuz.

În egală măsură, Crimeea a devenit un centru de transport pentru cerealele furate din alte părți ale Ucrainei, iar prezența militară a Rusiei în Crimeea a impus blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

„Și am văzut consecințele brutale: deteriorarea economiei ucrainene și o criză globală a securității alimentare, în special în țările vulnerabile. Să fim clari, aceasta este o alegere deliberată și cinică a Kremlinului, o decizie deliberată de a înarma foamea și de a încerca să slăbească sprijinul internațional pentru Ucraina. De aceea, salutăm recentul acord de cereale semnat la Istanbul și plecarea primelor nave comerciale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Și lăudăm acțiunea Secretarului General al ONU de a transforma acest acord în realitate. Vom rămâne extrem de vigilenți pentru a ne asigura că Rusia implementează acest acord pe deplin și cu bună-credință.”

Șeful Consiliului European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la bombardamentele repetate de la centrala nucleară Zaporojie.

„Acțiunile Rusiei riscă un dezastru nuclear și acesta este un moment pentru prudență și reținere. Susținem pe deplin eforturile depuse de Secretarul General Guterres și de Organizația Națiunilor Unite. Rusia trebuie să ofere imediat acces experților ONU și, de asemenea, sprijinim stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare”, a mai spus Charles Michel.

El a spus că Uniunea Europeană și-a manifestat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei încă din 2014.

„Sprijinul nostru pentru țara dumneavoastră este fără precedent. Am condamnat în mod repetat acest război în cei mai puternici termeni posibil, am denunțat atrocitățile Rusiei împotriva civililor ucraineni și am cerut Rusiei să respecte pe deplin dreptul internațional umanitar. De asemenea, susținem activ ancheta Curții Penale Internaționale privind crimele de război și am adoptat cele mai puternice sancțiuni împotriva Rusiei vreodată. Ne-am consolidat sprijinul deja substanțial acordat Ucrainei cu ajutor umanitar, cu asistență macrofinanciară, cu sprijin pentru refugiați și cu sprijin militar fără precedent. De asemenea, suntem angajați față de viitorul luminos și prosper al Ucrainei și suntem gata să jucăm un rol major în eforturile internaționale pentru reconstrucția Ucrainei.”

De asemenea, Michel a amintit sprijinul Consiliului European pentru ca Ucrainei să-i fie acordat statutul de candidat la aderare.

El a salutat curajul ucrainenilor, „un exemplu pentru noi toți” și i-a dat asigurări președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski că „UE este alături de dumneavoastră în aceste vremuri dramatice și vom rămâne acolo atâta timp cât va fi nevoie.”

„Fac un apel către toate țările din lume să condamne în mod clar acțiunile ilegale ale Rusiei. Integritatea teritorială deplină a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, trebuie restabilită. Crimeea este Ucraina. Poți conta pe noi. Slava Ucraina”, a încheiat Michel.

Ursula von der Leyen: Încălcarea drepturilor omului în Crimeea arată „realitatea întunecată” a guvernării lui Putin


Șefa Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Rusia a folosit Crimeea ca „teren de testare” pentru încălcările drepturilor omului, care s-au extins până la invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin.

„Suntem profund îngrijorați de încălcările drepturilor omului în peninsula Crimeea, disparițiile, torturile, crimele, persecuția tătarilor din Crimeea, intimidarea și încarcerarea jurnaliștilor, avocaților și apărătorilor drepturilor omului. Aceasta este realitatea întunecată a lui Putin. ocupație”, a spus von der Leyen în timpul unui mesaj transmis video la summitul Platformei Crimeea de marți.

Președintele Comisiei Europene a spus că de la anexarea peninsulei în 2014, Crimeea „a fost folosită nu doar ca bază militară rusă, ci și ca teren de testare pentru metodele brutale pe care Rusia le aplică acum în celelalte părți ocupate ale Ucrainei. "

Comentariile lui Von der Leyen către liderii mondiali au venit la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a promis că va restabili stăpânirea Ucrainei în Crimeea, subliniind că pentru ucraineni, Crimeea este „o parte a poporului nostru”.

În discursul său, cancelarul german Olaf Scholz a spus că Germania are un „mesaj clar” cu privire la orice alte încercări ale Rusiei de a „altera statutul unor părți ale teritoriului Ucrainei”, subliniind că aceste eforturi „nu vor fi niciodată recunoscute” de Germania.

Boris Johnson: Regatul Unit nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a vreunui teritoriu ucrainean

Boris Johnson a cerut liderilor lumii să nu-i permită lui Vladimir Putin să repete anexarea Crimeei cu alte zone ale Ucrainei.

Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina militar, umanitar, economic și diplomatic până când Rusia „termină acest război oribil și își va retrage forțele din întreaga Ucraină”, a spus Johnson într-un discurs video la conferința internațională a Platformei Crimeei.

Premierul britanic a cerut aliaților să continue să sprijine Ucraina până când forțele rusești se retrag de pe „întregul” teritoriul său.

„Putin plănuiește să facă altor părți ale Ucrainei - într-adevăr toată Ucraina - ceea ce a făcut Crimeei”, a spus Johnson.

Îți mai recomandăm Războiul din Ucraina | Rusia acuză Kievul pentru moartea fiicei lui Dughin. Borell se opune interzicerii totale a vizelor pentru ruși

Liderul rus pregătește „mai multe anexări și mai multe referendumuri false”, a adăugat el.

Anexarea Crimeei de către Rusia „sau a oricărui alt teritoriu ucrainean” nu trebuie niciodată recunoscută, a îndemnat Johnson.

Erdogan: Întoarcerea Crimeei la Ucraina este o cerință a dreptului internațional

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat marți poziția Turciei conform căreia Ankara sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și respinge anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, potrivit agenției de stat Anadolu.

Erdogan a spus într-un mesaj video adresat celui de-al doilea Summit al Platformei Crimeei de la Kiev că Crimeea trebuie returnată Ucrainei.

„Revenirea Crimeei în Ucraina, din care este o parte inseparabilă, este în esență o cerință a dreptului internațional”, a spus Erdogan.

Erdogan a spus că Ankara va continua să sprijine Platforma Crimeea, care a fost înființată pentru a rezolva problema Crimeei prin mijloace pașnice.

„Turcia nu recunoaște anexarea Crimeei și a afirmat deschis încă din prima zi că acest pas este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care are nu numai baze legale, ci și morale", a spus el.

Erdogan a adăugat că protejarea integrității teritoriale, a suveranității și a unității politice a Ucrainei este „esențială”, nu numai pentru securitatea și stabilitatea regională, ci și la nivel global.

„Asigurarea siguranței și bunăstării compatrioților noștri tătari din Crimeea este, de asemenea, printre prioritățile Turciei”, a spus el.