De când Universitatea Babeș-Bolyai a confirmat că ministrul Lucian Bode a plagiat în teza sa de doctorat, politicienii români de la putere sunt zgârciți în declarații.
Omerta asupra plagiatului s-a instalat de la PNL, PSD, președintele Klaus Iohannis și până la ministrul Educației, Ligia Deca, coordonatoarea proiectului „România Educată”.
Când sunt întrebați despre plagiatul confirmat al lui Lucian Bode, politicienii nu răspund. „Nu am niciun comentariu asupra subiectului. Mulțumesc”, a spus Alexandru Muraru, vicepreședinte PNL, care de obicei ia poziție față de multe fapte de actualitate.
Europa Liberă a întrebat în ultimele două zile mulți politicieni de la PSD și PNL, însă nimeni nu vrea să vorbească. Semnalul dat la nivelul celor două partide este ca nimeni să nu vorbească pe acest subiect până marți.
Printre cei pe care am încercat să îi contactăm se numără Rareș Bogdan, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Daniel Fenechiu, Ionuț Stroe, Robert Sighiartău sau Ioan Cupșa, toți lideri PNL. Nici de la PSD, Marcel Ciolacu sau Alfred Simonis nu au vrut să comenteze.
Un tânăr a postat pe Facebook un video care îl arată pe ministrul Bode ajungând joi seară la Cluj-Napoca. Bărbatul i-a cerut demisia lui Lucian Bode:
„Demisia, domnule Bode. Să vă fie rușine, sunteți plagiator dovedit. Să vă fie rușine”, spune protestatarul Daniel Coste. Ministrul Bode nu a spus nimic.
Your browser doesn’t support HTML5
Partidul care a luat poziție a fost USR care a solicitat demisia lui Lucian Bode din funcția de ministru în fața Ministerul Afacerilor Interne și la Palatul Cotroceni. USR-iștii au afișat mai multe bannere cu mesajele „șeful polițiștilor e hoț. Bode, demisia!” și „Iohannis, președintele plagiatorilor Ciucă, Bode, Cîmpeanu”.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a spus că un ministru ca Bode „n-ar mai fi rămas în funcție nici măcar o oră” în nicio țară din lume.
Ionuț Moșteanu a mai spus că „toleranța zero” a președintelui Iohannis de lunile trecute s-a oprit la domnul Bode. „Am văzut că tot ce a dorit domnul Iohannis a fost să nășească acest mariaj între PNL și PSD, să îi aducă împreună, să creeze un pol mare de putere, ca să-i dea dânsului tot confortul și liniștea pe care și le dorește de fiecare dată”, a spus Ionuț Moșteanu.
Îți mai recomandăm Politicenii PNL și PSD nu vor să fie citați în scandalul de plagiat al ministrului Bode. Politolog: „Premierul are aceeași problemă”Reprezentantul USR a spus că, în condițiile actuale, când România se află în proces de negociere pentru Schengen, ministrul Bode ar trebui să își dea demisia.
„Domnul Bode, la finalul lunii ianuarie, trebuie să meargă la primele întâlniri, să continue acest calendar și aceste discuții. Cu ce cădere se duce domnul Bode acolo să pună presiune pe niște parteneri europeni, să negocieze cu niște parteneri europeni, când cariera politică a dânsului atârnă de un fir de ață?”, a spus Moșteanu.
Corneliu Bjola, profesor Oxford: Plagiatul e o metastază care crește
Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford si director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, care a făcut parte ca expert extern din comisia de etică pentru verificarea lucrării lui Lucian Bode, spune pentru Europa Liberă că problema plagiatului este „băgată sub covor” de către clasa politică.
„E un gunoi mic acolo, să sperăm că pe electorat nu îl interesează și asta e, cam asta e la politicieni”, spune Corneliu Bjola.
„Dar gunoiul crește, și corupe. Ce vedem acum este că această problemă a plagiatului devine din ce în ce mai mare, și din cauză că nu poate fi mușamalizat ușor, începe să corupă alte instituții. De aici decizia CCR care legiferează furtul intelectual, de aici frontul unit pe care îl face SRI-ul să își protejeze oamenii. De aici tăcerea președintelui Klaus Iohannis, care după ce s-a declarat împotriva plagiatului și a lui Ponta, acum stă chitit și nu spune nimic”, este de părere Corneliu Bjola.
„Plagiatul e o metastază care crește. Politicienii tot speră că dacă îl ignorăm va trece de la sine. Dar nu trece, are un efect extraordinar de toxic asupra celorlalte instituții”, conchide Corneliu Bjola.
Andrei Țăranu: Serviciile s-au securizat în toate felurile
Politologul Andrei Țăranu arată că tăcerea politicienilor nu e nouă, la fiecare scandal reacțiile apărând târziu sau deloc.
„Pentru majoritatea politicienilor, politica a depășit formula de ideologie. Așa că cei care vor să intre în politică intră pe ceea ce consideră ei că ar fi mai degrabă o dimensiune tehnocrată. Și mulți dintre politicieni «își iau doctoratele», în ideea că s-ar putea prezenta ca niște homo faber, ca niște persoane care au calități, că pot să conducă. Sigur că și spațiul academic este profund greșit, a greșit foarte tare acceptând această cabală. După cum vedeți în special în zona asta de securitate, armată apar cele mai multe probleme. De aici, această omertă. Pe de o parte, serviciile s-au securizat în toate felurile. Pe de altă parte, transparența este la cel mai mic nivel la noi”, a spus politologul Andrei Țăranu.
Politologul spune că președintele Iohannis a fost vocal în cazul fostului prim ministru Victor Ponta, pentru că acesta era contracandidatul lui.
„Vă aduceți aminte că domnul Iohannis ar fi trebuit să fie premierul sprijinit de Ponta și atunci nu avea ceva cu Ponta. Mai târziu lucrurile s-au răcit. Scandalul cu plagiatul a fost construit pe această linie politică”, a spus Andrei Țăranu.
Îți mai recomandăm Președintele Comisiei care reclamă plagiatul ministrului Bode: „Au fost multe pasaje copy-paste și citări eronate”Hari Bucur-Marcu: Își dau doctoratele în domeniul acesta al securității naționale pentru că e rezervat
Expertul în securitate națională Hari Bucur-Marcu a citit lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode și crede că aceasta este de nivelul unui referat de clasa a XI-a.
Hari Bucur-Marcu spune că în cazul plagiatul lui Victor Ponta, care era în Drept și al cărui conducător de doctorat era Adrian Năstase, președintele Iohannis a luat poziție pentru că era candidat prezidențial. „A capitalizat foarte mult pe doctoratul plagiat al lui Ponta”, a spus Hari Marcu Bucur.
„În cazul de față vorbim despre o impostură academică în materia securității naționale, luat la o școală doctorală care chiar așa se numește « Școala Doctorală de Relații Internaționale și Securitate», în care conducătorul de lucrare este un apropiat al serviciilor și rector la Academia SRI. E un fel de gașcă. Nu trebuie să fii expert în domeniu ca să îți dai seama că și-au ales domeniul acesta al securității naționale pentru că e rezervat. Adică nu se bagă nimeni peste ei să vadă dacă are vreo valoare academică lucrarea și dacă într-adevăr merită acordat titlul de doctor. Își dau între ei calificative excepționale”, a mai spus Hari Bucur Marcu.
Cine e coordonatorul tezei lui Lucian Bode: rectorul Academiei SRI
Înainte de a fi susținut politic, ministrul Bode pare să se bucure în continuare de susținerea totală a conducătorului său de doctorat, profesorul Adrian Ivan, cadru universitar la UBB și rector/comandant, din 2017, al Academiei al Academiei Naționale de Informații.
În cadrul celei de-a doua analize a tezei de doctorat a ministrului, realizată de Comisia de Etică a UBB, acesta a cerut, prin avocat, nici mai mult nici mai puțin decât „stoparea oricărei oricărei analize a tezei de doctorat”, potrivit raportului Comisiei. El susținea nelegalitatea constituirii Comisiei și că prin analiza efectuată aceasta încalcă decizia CCR 364/2022.
„Comisia răspunde acestor obiecții de legalitate considerând că s-a autosesizat în mod legal și că analiza abaterilor etice este în continuare permisă de Decizia CCR 364/2022 chiar dacă nu poate duce la sancțiunea cea mai drastică, retragerea titlului de doctor, prevăzută de art. 170 alin. (1) lit.b) din Legea educației naționale nr. 1/2011, articol de lege care a fost declarat neconstituțional în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care a intrat în circuitul civil și care a produs efecte juridice”, se notează în raportul Comisiei.
Opoziția profesorului Ivan față de demersurile Comisiei pare să fi fost mai vehementă, potrivit unei dezvăluiri a publicației Libertatea. Acesta ar fi adresat de fapt universității un memoriu, prin care acuza instituția că ar comite „un exces de putere” și un „act nelegal” și ar fi contestat numirea în comisie a expertului Corneliu Bjola, de la University of Oxford, calificând-o „nelegală” atât procedurat cât și prin prisma competențelor sale în domeniul tezei. (Ovidiu Cornea)