Secția de procurori a CSM a dat astfel curs solicitării șefului interimar al DNA, procurorul Călin Nistor.
Luni, CSM a respins solicitarea nou înființatei secții speciale de investigare a magistraților, de a-i aresta preventiv pe Lucian Onea și pe Mircea Negulescu, poreclit Portocală, care a fost deja dat afară din funcție. Cei doi sunt puși sub urmărire penală.
Ei sunt acuzați printre altele de constituirea unui grup infracțional organizat, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă și fals intelectual în cazul anchetelor pe care le-au coordonat, vizând familia fostului șef al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și pe fostul deputat Sebastian Ghiță, actualmente fugar în Serbia.
Mircea Negulescu mai este acuzat de trafic de influență și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, acuzații care au legătură cu avansurile pe care acesta i le-ar fi făcut deputatei Andreea Cosma, anchetată pentru corupție la Ploiești și condamnată deja în primă instanță la 4 ani de închisoare.
Lucian Onea mai este acuzat și de abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de stat.
Îți mai recomandăm Discutabila decizie a CSM care duce la suspendarea proceselor de la Înalta CurteȘeful interimar al DNA, Călin Nistor, a mai cerut și excluderea din DNA Ploiești a procurorilor Giluela Deaconu, Alfred Savu și Elena Cerasela Răileanu, urmăriți și ei penal în acest dosar.
Onea și Negulescu sunt acuzați de procurorii secției speciale de investigare a magistraților de faptul că l-ar fi constrâns pe deputatul Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, să depună o plângere penală în care să relateze anumite fapte nereale. Amenințarea ar fi fost că, dacă nu o face, sora sa, Andreea Cosma, ar fi urmat să fie inculpată în alt dosar. Lucru care, până la urmă, oricum s-a întâmplat.
Vlad Cosma a făcut o sesizare penală vizând presupuse fapte de corupere a alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 și a depus niște tabele cu persoane din Republica Moldova care ar fi primit bani pentru semnăturile lor. În realitate, susține Vlad Cosma, acele tabele erau false și el ar fi convenit cu cineva de la Chișinău să le trimită prin fax la DNA Ploiești pentru a disimula că sursa lor era de fapt Vlad Cosma.
În baza acestor probe, procurorii DNA au cerut arestarea preventivă și l-au pus sub urmărire penală pe fostul deputat Sebastian Ghiță, în 2015, acuzându-l, printre altele, de coruperea alegătorilor, în campania parlamentară din 2012 și cea prezidențială, a lui Victor Ponta, din 2014. Ghiță este un apropiat al familiei Cosma, dar și al fostului premier PSD Victor Ponta.
Urmărit penal și judecat în mai multe dosare, Sebastian Ghiță a fugit din România, în decembrie 2016, imediat după o petrecere organizată de conducerea de atunci a SRI, formată din generalul Florian Coldea, un apropiat al deputatului, și de George Maior. Ghiță s-a ascuns în Serbia, unde a fost până la urmă prins și s-a început procedura de extrădare către România. Instanța supremă de la Belgrad a respins deja solicitarea României, în 2018, o decizie finală nefiind încă luată.