Fostul ministru Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină

Curtea de Apel București a stabilit că fapta de care a fost acuzat Gabriel Oprea în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină nu există.

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea a fost achitat definitiv în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Decizia Curții de Apel București vine la aproape opt ani de la producerea accidentului.

Gabriel Oprea a fost acuzat de nerespectarea prevederilor legale în privința deplasării demnitarilor. Instanța a decis că „fapta nu există.”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au acuzat prin rechizitoriu că, urmare a presupusei fapte penale comise de Oprea - pe atunci ministru de Interne - „agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

Accidentul mortal a avut loc pe 20 octombrie 2015, iar Gabriel Oprea a susținut că mașina în care se afla se deplasa într-o coloană oficială deoarece se afla în timpul unei activități de serviciu.

La momentul producerii accidentului, victima Bogdan-Cosmin Gigină făcea parte din acea coloană, care circula în spatele mașinii în care se afla ministrul. Gabriel Oprea se deplasa către locuinţa sa.

Conform DNA, accidentul s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL „a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi - activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia”.

General MPM, condus de Mazilu, ar fi efectuat lucrări neconforme, care ar fi contribuit la accidentul în care a murit Bogdan Gigină.

În rechizitoriu, DNA îl mai acuza pe Gabriel Oprea că, de la preluarea funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, în 2014, a decis însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de Poliţie Rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist, deși nu avea, conform legii, astfel de drepturi.

Gabriel Oprea a fost achitat și în primă instanță de Tribunalul București, pe motiv că fapta nu există.

Îți mai recomandăm Țară în service | Cu războiul la graniță, România nu reușește să revitalizeze industria de apărare. De ce merge Romarm cu frâna trasă