Prim-ministrul ungar Viktor Orban a anunțat pe 30 iunie, alături de aliații din Austria și Republica Cehă, lansarea unei noi alianțe politice despre care a promis că va domina „rapid” dreapta politică europeană, transmite RFE/RL.
Orban a anunțat intenția la Viena, alături de președintele Partidului Libertății Austriece (FPO), Herbert Kickl, și de fostul premier ceh Andrej Babis, care conduce partidul ANO.
„Astăzi creăm o formațiune politică care cred că se va multiplica și va deveni foarte repede cea mai mare facțiune a dreptei europene”, a spus Orban.
Dar proiectul „Patriots For Europe” („Patrioți pentru Europa”) trebuie mai întâi să câștige sprijin suplimentar pentru a ajunge la 23 de europarlamentari, din cel puțin șapte state membre, pentru a forma un grup politic oficial în Parlamentul European.
Partidul de dreapta Fidesz al lui Orban a dominat politica maghiară cu o supermajoritate din 2010, dar a părut izolat de când a părăsit grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, sub amenințarea expulzării în 2021.
Îți mai recomandăm Cum se împarte puterea la Bruxelles și cât de puternică e extrema dreaptă, după alegerile europarlamentare
În ciuda unui eșec cel puțin parțial pentru propriul partid Fidesz al lui Viktor Orban la alegerile europene de la începutul lunii iunie, multe partide de dreapta din Uniunea Europeană au crescut în popularitate și au câștigat mai multe locuri în Parlamentul European.
Influența Budapestei va fi amplificată în a doua jumătate a anului 2024, perioadă în care Ungaria va deține președinția rotativă de șase luni a UE.
De asemenea, el s-a apropiat diplomatic și economic de Moscova, rezistând în același timp sancțiunilor UE și altor sancțiuni impuse Rusiei. Budapesta a refuzat, de asemenea, să se alăture NATO și altor eforturi occidentale de a ajuta la înarmarea Kievului.
„Cred că toată lumea este mai mult sau mai puțin conștientă că suntem un guvern foarte caracteristic de dreapta”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. „Mainstream-ul liberal nu este singura cale de a merge mai departe”, există și un „mod conservator, patriotic, de dreapta, creștin-democrat”, pe care Fidesz îl reprezintă, a spus ministrul.
Ungaria a fost implicată în dispute cu Bruxelles-ul privind statul de drept și drepturile LGBT și ale migranților. Aceste neînțelegeri au dus la blocarea a zeci de miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei.
Îți mai recomandăm Meloni și Orban, singurii care s-au opus numirii noilor șefi ai instituțiilor europeneEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.