Organizațiile elevilor și studenților cer o nouă lege pentru educația sexuală

După decizia CCR, în școli educația sexuală poate fi înlocuită cu educație sanitară

Reprezentanții tinerilor cer o nouă lege privind educația sexuală și îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea aprobată de Parlament. Documentul a fost redactat la doar câteva zile după ce Curtea Constituțională a decis că educația sexuală poate fi înlocuită de educația sanitară.

Scrisoarea deschisă este semnată de liderii Consiliului Național al Elevilor (CNE), ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și ai Consiliului Tineretului din România (CTR).

Ei își exprimă dezamăgirea față de decizia Curții Constituționale a României, care stipulează faptul că legea de modificare a Legii 272/2004, care prevede faptul că educația sexuală este înlocuită de educație sanitară, (realizată doar cu acordul părintelui) se încadrează în limitele constituționalității.

Semnatarii documentului susțin că încercarea parlamentarilor de a limita accesul elevilor la educație sexuală reprezintă un act iresponsabil, având în vedere faptul că România se află la coada clasamentului în ceea ce privește sănătatea sexuală a tinerilor și numărul mamelor adolescente.

„Conform datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani și 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naștere și una la a treia. Cât ține de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea și una la a șasea. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidență de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin”, scrie în documentul semnat de organizațiile tinerilor și citat de Mediafax.

La finalul documentului, tinerii îi cer Președintelui Iohannis retrimiterea în Parlamentul României, spre reexaminare, a Legii pentru modificarea Legii privind educația sexuală.