Pisici, comunism și Iisus. Zeci de pagini de Facebook create doar anul trecut au sute de mii de urmăritori fiecare. Pentru ce se pregătesc?

Zeci de pagini de Facebook deschise în 2023 au deja sute de mii de urmăritori. Tactica aplicată e simplă dar costistioare, Sute de postări sunt sponsorizate.

  • Câteva pagini de Facebook, toate deschise în 2023, au adunat până acum peste 50 de milioane de reacții (like-uri, share-uri, comentarii) – mai multe decât au toți aleșii din Parlament la un loc.
  • Paginile promovează rugăciuni, poze cu animale și, mai ales, nostalgii comuniste.
  • Specialiștii în social media spun că, în an electoral, capitalizarea de urmăritori pe rețelele sociale poate face diferența la vot.

De 90.000 de ori a fost redistribuită o singură postare de pe una dintre aceste pagini.

O fotografie a lui Arsenie Boca, însoțită de textul „Distribuie să-ți poarte noroc” este cea mai de succes postare, ca număr de interacțiuni, dintre toate paginile de Facebook analizate de Europa Liberă.

Are peste 2.000 de comentarii, aproape 8.000 de like-uri și a fost publicată inițială pe o pagină numită „Natalia”.

Postarea de pe pagina de Facebook Natalia cu Arsenie Boca a fost redistribuită de 90.000 de ori.

Și, dacă această postare pare nevinovată, la fel ca multe altele de pe aceste pagini, alte mesaje strecurate nu sunt deloc benigne. Sunt nostalgii comuniste, idealizarea unor timpuri trecute, a unor dictatori. Și mai toate cer reacții din partea urmăritorilor: „Vă place?, vă amintiți?, cine a trăit asta?”

Toate aceste pagini de Facebook pe care le-am analizat folosesc aceleași idei pentru a atrage urmăritori și a-i face să reacționeze. De multe ori, aceleași mesaje sunt preluate de la o pagină la alta, republicate din când în când.

Ce mai au în comun paginile este reclama plătită. Cei care au creat aceste pagini au investit bani pentru a atrage urmăritori.

Jurnaliștii Europa Liberă au mai descoperit și altceva. Că în spatele acestor 20 de pagini sunt, de fapt, doar câțiva oameni.

Unii cu identitate reală, alții nu. De asemenea, că există și pagini de internet asociate celor de Facebook, unde sunt publicate articole adesea copiate din alte părți.

Grupul Natalia, Gătește cu Natalia și Anastasia

Pe 22 iulie 2023, adică la o lună și cinci zile de la creare, pagina de Facebook numită simplu „Natalia” postează o fotografie a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, cu textul „Am fost cel mai bun președinte al României. Sunteți de acord?”.

Postarea a adunat de atunci și până la momentul documentării acestui articol (februarie 2024) peste 27.000 de reacții, a fost redistribuită de aproape 3.000 de ori și are peste 7.000 de comentarii – un șir lung de „Adevărat!”.

Era prima postare diferită de ceea ce apăruse până atunci pe pagina cu pricina – îndemnuri la iubire pentru Iisus Hristos, flori, poze cu bunici etc.

Câteva mii de oameni au răspuns „Adevărat” la postarea de pe pagina „Natalia” cu Nicolae Ceaușescu.

Promovarea începuse, însă, mai devreme. La o săptămână de la apariția paginii, două dintre postări sunt sponsorizate pentru câteva luni – „Dacă și tu îl iubești pe Isus, apasă aici” – și țintesc oameni între 35 și 65 de ani. Doar la una dintre postări, 153 de oameni au scris „Amin” sau o rugăciune și alte câteva sute au distribuit-o.

Administratorul continuă să cumpere reclamă pe Facebook în fiecare lună din 2023 și 2024. În total, 140 de postări plătite până la sfârșitul lui februarie 2024.

Iar postările sponsorizate încep să aibă alt tip de mesaj – imaginile cu Nicolae Ceaușescu și mesaje nostalgice. Și adună mii de comentarii și redistribuiri.

Una din postările sponsorizate de pe pagina Natalia îl prezintă pe Nicolae Ceaușescu tânăr. Urmăritorii sunt îndemnați să reacționeze dacă îl recunosc.

Până în februarie 2024, pagina „Natalia” a adunat, în total, 21,5 milioane de interacțiuni pe Facebook, conform crowdtangle.com, platformă care monitorizează performanța paginilor pe rețeaua socială. Are 365.000 urmăritori și face cel puțin șase-șapte postări zilnic.

Pagina de Facebook are asociată și una de internet, natalia-știri.ro, în care sunt postate informații de fapt divers sau cancan, copiate de pe alte site-uri. Din informațiile publice din profilul de Facebook, nu reiese clar cine este administratorul paginii, este menționată doar o adresă de email.

Postările de pe „Natalia” sunt reproduse, aproape identic, pe alte două pagini de Facebook – „Anastasia” și „Gătește cu Natalia”.

  • „Anastasia” (creată în mai 2023) s-a numit inițial „Călător în timp”, și-a schimbat denumirea pe 31 august 2023 și are acum are 92.000 de mii de urmăritori.
  • „Gătește cu Natalia” a apărut în septembrie 2023 și are 155.000 de urmăritori.


Toate cele trei pagini au reclamă plătită la aproape aceleași postări.

De exemplu:

  • Pe 22 august 2023, „Natalia” a plătit reclamă pentru o postare cu o fotografie cu tractoare pe câmp, cu texul „Dacă și tu ai prins aceste vremuri lasă un like sub săgeată”;
  • Pe 31 august, „Anastasia” a plătit reclamă pentru aceeași fotografie, cu același text;
  • Pe 27 septembrie, „Gătește cu Natalia” face același lucru.

La o privire mai atentă, se observă că plăcuța de înmatriculare a primului tractor e scrisă cu caractere slave, deci nu era un tractor fotografiat în România.

Reclama plătită de „Anastasia”.

Reclamă plătită de „Natalia”.

Cele trei pagini de Facebook, „Natalia”„,Gătește cu Natalia” și „Anastasia” au strâns, în ultimele 12 luni, 25 de milioane de reacții.

Dacă la „Natalia” și „Gătește cu Natalia” nu apare identitatea celor care au plătit reclama, la „Anastasia” primele sponsorizări sunt făcute de o persoană fizică – Ioana Gabriela Hotoleanu.

Europa Liberă a scris pe adresa de internet asociată paginii „Natalia”. Nu am primit, până la publicarea acestui articol, niciun răspuns.

Pe pagina Anastasia, la reclame, la plătitor apare Ioana Gabriela Hotoleanu.

Grupurile România Frumoasă, Amalia, Maria și 8imistu

Alte patru pagini de Facebook create anul trecut, care au avut un succes imediat, cu sute de urmăritori și peste 13 milioane de reacții sunt „România Frumoasă”, „Amalia”, „Maria” și „8imistu”.

  • „România Frumoasă”, creată pe 4 aprilie 2023 – 183k urmăritori;
  • „Amalia”, creată pe 7 septembrie 2023 – 232k urmăritori;
  • „Maria”, creată pe 11 septembrie 2023 – 237k urmăritori;
  • „8imistu”, creată pe 8 octombrie 2023 – 52K urmăritori.

Cele patru pagini au în comun administratorul – Teo Advertisment SRL, și pagina asociată de internet veziștiri.ro.

Reclama de pe pagina România Frumoasă este plătită de Teo Advertisment SRL.

Tiparul folosit și în cazul acestor pagini e identic cu grupul „Natalia” – postări care incită la reacții, fac apel la religie, empatie față de copii și bătrâni, amestecate cu nostalgii comuniste și trimiteri în trecut. Și au multă reclamă plătită.

Sunt și deosebiri.

„România Frumoasă”, de exemplu, are opt administratori – cinci din România, doi din Marea Britanie și unul din Brazilia, nu doar câte unul singur, precum paginile din grupul „Natalia”.

Iar postările sponsorizate sunt plătite de o agenție de publicitate – Teo Advertisment SRL. Însă în România nu există o societate cu acest nume, ci doar SC Teo Advertising SRL, pe al cărei proprietar am încercat să îl contactăm, fără răspuns încă.

Cele mai multe reclame plătite, 410, sunt pentru pagina „Maria”.

Cea mai de succes postare a grupului de pagini este, coincidență, o postare de pe „Maria” identică cu una de pe „Natalia”: o poză cu o sobă pe care sunt vase cu mâncare.

Textul asociat face, din nou, trimitere la trecut. „Eram săraci dar sănătoși. Sunt sigur că o să râdeți de mine. Oare câți distribuie”. Postarea a avut 10.000 de like-uri, 1.500 de comentarii și a fost redistribuită de aproape 7.000 de ori.

Cea mai de succes postare de pe pagina Maria, o fotografie cu mâncare pe o sobă de țară se repetă și pe alte pagini analizate de Europa Liberă.

Grupul Euro Media, Telepress, Dr. Monica Popa

Un alt grup de pagini de Facebook conectate, administrate de aceleași persoane, este cel format din „Euro Media”, „Telepress” și „Dr. Monica Popa”. Prima a fost „Refresh24”, creată în mai 2023, care și-a schimbat numele, în octombrie 2023, în „Euro-Media”. Are în acest moment 260.000 de urmăritori.

O pagină chiar cu numele de „Euro-Media” a fost creată în iunie 2023. Numele ei a fost schimbat, în februarie 2024, în „Dr. Monica Popa”. Are 383.000 de urmăritori.

Și, în sfârșit, „Telepress”, creată la 1 februarie 2024, care are deja peste 400.000 de urmăritori.

Pentru toate a fost plătită promovarea unor postări. Și fiecare dintre cele trei pagini are și corespondent într-o pagină de internet, extrem de simplist creată și unde sunt postate informații de-a valma – sănătate, cancan, spiritualitate.

Și cele trei pagini de internet au un element comun: domeniul e cumpărat de la aceeași firmă, din Galați.

Multe dintre reclamele plătite pe pagina Euro-Media au fost șterse de Meta pentru că încălcau standardele comunității.

Postările de pe aceste trei pagini funcționează pe aceeași rețetă. Flori, animale, icoane și nostalgii comuniste. Majoritatea cer reacții din partea urmăritorilor.

Pe care le și obțin. În ultimele 12 luni, cele trei pagini de Facebook au avut, în total, 5,7 milioane de reacții, conform crowdtangle.com.

Medicul Monica Pop spune că nu are nicio legătură cu pagina de Facebook care are un nume extrem de apropiat de-al ei. Ba mai mult, că nu e prima oară când i se întâmplă ca de notorietatea sa să profite alții.

„Sunt multe, multe. Nemernicii fac asta și, în plus, interviuri și povesti fake, de ani de zile, iar eu sunt în fruntea numelor vehiculate de ei. E o rețea internațională nenorocită, care își bate joc de suferința pacienților. Au produse inventate de ei, toxice și periculoase și foarte scumpe! Am făcut toate reclamațiile posibile, dar nu a luat nimeni nicio măsură, pentru că Facebook e stat în stat și ei încasează mulți bani de la acești nemernici”, spune doctorul oftalmolog Monica Pop, pentru Europa Liberă.

Pagina Euro-Media, creată în iunie 2023, și-a schimbat numele în „Dr. Monica Popa” în februarie 2024.

Maria Ioana / Tradițional Românesc/Generația de Aur Conectată

Create în septembrie și octombrie 2023, alte două pagini de Facebook, cu același model de postări, au avut succes imediat.

„Tradițional Românesc” are 229.000 de urmăritori, iar „Maria Ioana” 199.000. Ambele au plătit reclamă pentru a atrage audiență. Din septembrie până la sfârșitul lui februarie 2024, cele două pagini de Facebook adunaseră peste 3,3 milioane de reacții.

Iar postările sponsorizate sunt cam aceleași de pe celelalte pagini – Fata de la țară, Ceaușescu tânăr, Iisus Hristos.

E interesant de urmărit și traseul fotografiei cu fata în iarbă, înconjurată de oi, însotiță de mesajul „Sper că nu râdeți că sunt de la țară. Dacă mă apreciezi, apasă aici”. O postare identică apare pe aproape toate paginile analizate de Europa Liberă.

Fotografia cu pricina este din Turcia, și a fost făcută în 2012. De atunci apare pe zeci de pagini de Facebook din Serbia, Turcia și România.

Fata în iarbă, înconjurată de oi, apare pe aproape toate paginile de Facebook analizate de Europa Liberă.

O posibilă legătură între cele două pagini ține de cei care au plătit reclamă. La „Tradițional Românesc”, beneficiarul este Alina Sain, iar la „Maria Ioana”, Ana Maria Sain.

Și tot în aceeași categorie de pagini de Facebook create anul trecut, care promovează nostalgii comuniste, este și „Generația de Aur Conectată”. Creată în octombrie 2023, pagina are aproape o sută de mii de urmăritori și a plătit promovare pentru 46 de postări.

Acțiune și reacțiune

La recomandările tuturor acestor pagini, pe lângă mesaje aparent fără rost sau simple felicitări, există oameni care semnalează că existența lor e o problemă. Sau în comentariile la postări. Mai ales la cele cu trimitere în epoca ceaușistă.

„Propagandă rusofilă, feriți-vă!”, scrie un urmăritor pe pagina Generația de Aur Conectată. „Încă o pagină cerșetoare de like-uri”, adaugă altul.

Pe pagina „Amalia”, un urmăritor comentează: „O pagină de trolling care se pregătește să atace la alegeri. Sigur este a celor de la aur sau a rușilor.”

O poziție mult mai vehementă în lupta împotriva fenomenului vine pe aceeași platformă socială Facebook, prin intermediul unei pagini ce a fost creată în 2021, „Anti-Spootnik: Basarabia e România” care demontează postările false, semnalează campaniile comune și comentează postările nostalgic-comunistoide.

„Anti-Spootnik este un protest, o formă de revoltă față de avalanșa de informații false și conținuturi îndoielnice din social media favorizate, din păcate, de ignoranța, lipsa de educație și de abilități ale multor utilizatori”, se definește singur, creatorul paginii, pentru Europa Liberă.

A dorit, însă, să rămână anonim. Studiază însă fenomenul de câțiva ani și a descoperit deja mai multe legături între paginile de Facebook care promovează laolaltă spiritualitate, cancan, flori, animale și nostalgii comunistoide.

Pe 22 februarie 2024, de exemplu, o postare pe această pagină semnala modul în care s-au răspândit, în rețeaua socială, două mesaje. Unul cu poza lui Nicolae Ceaușescu, celălalt cu un magazin din perioada comunistă.

Într-o altă postare, din 18 februarie 2024, analizează o fotografie de pe pagina „Dr. Monica Pop”, cu o fetiță prezentată ca o româncuță frumoasă foc. „Româncuța” cu pricina era, de fapt, o rusoaică în costum tradițional.

Și sunt doar câteva exemple de analiză pe care administratorul „Anti-Spootink” le face pe pagina sa.

„Sunt două grupuri principale de pagini Facebook din România care distribuie activ aceleași nostalgii comuniste și mesaje care promovează cultul lui Ceaușescu. Pe de o parte, avem un grup de pagini mai vechi, din anii 2017-2022, și un grup de pagini mai noi, din 2023-2024.

Paginile mai noi au reușit să strângă fiecare, într-un interval extrem de rapid (unele în doar două săptămâni), de la zeci de mii la sute de mii de followeri (al căror profil este însă ascuns de admini)”, explică administratorul paginii, pentru Europa Liberă.

Și nu crede că numărul mare de urmăritori obținut, în scurt timp, este format din oameni reali. Chiar dacă au plătit pentru reclamă.

„Multe dintre review-urile lor sunt primite de la boți. Cumulat, aceste pagini din 2023-2024 ar avea împreună, ipotetic, câteva milioane de followeri din România, dar este posibil ca unii dintre ei să se suprapună între pagini”, explică acesta.

Pe 12 octombrie 2023, „România Frumoasă” a postat o fotografie cu Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu, cu un citat dintr-o declarație a acestuia. Postarea a adunat 756 de comentarii și câteva mii de redistribuiri.

Administratorul mai reclamă lipsa de transparență a Meta (firma care deține Facebook) în ceea ce privește plătitorii de reclamă. E foarte simplu să rămână anonimi.

Cât despre motivul real al existenței lor: „Cine investește în reclame și în gestionarea acestor pagini își propune să obțină un beneficiu (comercial, politic etc.). Iar acesta rezultă din influența pe care aceste pagini o pot capitaliza la nivelul opiniei publice. Nu se poate ignora faptul că avem în România, în 2024, patru runde de alegeri”, explică acesta.

Iar un astfel de mecanism, în care mesajele sunt amestecate voit și induc idei total diferite, pare cel mai potrivit pentru a influența mase de alegători care nu înțeleg cum funcționează platformele de social media și consideră astfel de pagini drept surse valide de informare, consideră acesta.

„Doar timpul ne va demonstra în ce direcție va migra discursul acestor pagini și ce cauză vor susține”.

Ce spun experții în social media?

„Cred că e important să nu uităm că de la produse false la ideologii periculoase e doar un pas. La urma urmelor, vorbim de manipulare pentru vânzarea de bazaconii. Bazaconii care pot fi produse ori idei. Din punct de vedere tehnic, algoritmic, cinic vorbind, e același lucru”, atrage atenția Dragoș Stanca, expert media.

În „attention economy”, totul e tranzacționabil odată ce captezi audiența, prin orice metode: cu conținut „viral”, cu publicitate falsă etc., explică el care e, de fapt, importanța capitalului de audiență.

Specialistul consultat de Europa Liberă vede, în paginile de Facebook analizate, o rețea bine pusă la punct. „Profită mai ales de pe urma persoanelor în vârstă – lucru care se observă ușor, prin targetul ales pentru campaniile publicitare derulate, campanii pentru care Meta încasează bani”, spune el.

Iar site-urile asociate, către care trimit aceste pagini, via Facebook, vând leacuri închipuite si produse fie fake, fie reale si aparent miraculoase, cumpărate de persoane cu nivel de educație scăzut, ușor de manipulat si escrocat, adaugă Stanca.

Simpla lor existență este o problemă a platformei Meta, crede expertul, platformă care a ajuns „un sat fără câini”. „Facebook rămâne un mediu extrem de propice pentru hoții digitali, e ca un oraș intens populat lăsat fără forțe de ordine. Majoritatea acestor pagini si site-urile către care trimit trafic sunt create mai ales în scop comercial - profund ne-etic, dar comercial”.

În opinia lui, aceste fake-uri la fel ca și campaniile false derulate pe Facebook sunt un semn că fie Meta nu e interesată în oprirea lor, fie „pur si simplu, platforma de advertising a Meta a scăpat de sub control. Grav, în ambele scenarii. Aștept încă să fiu contrazis”, adaugă Dragoș Stanca.

Îți mai recomandăm Dragoș Stanca, avertisment privind noi atacuri cibernetice: Dacă cineva ne testează capacitatea de răspuns cu un anumit scop?

Și Cristian China-Birta, consultant media, crede că aceste pagini vor fi valorificate – fie comercial, fie politic. Generează trafic, iar oamenii care intră pe site-urile asociate vor primi apoi știri targetate.

„Când omul dă click și ajunge pe site, cel mai puțin dăunător lucru care i se poate întâmpla este să îi ia cookies și apoi să îl targeteze cu știri prefabricate. Anti-UE, de exemplu. Sau dacopate. În cazuri extreme, după ce a dat click, omul primește un virus. Care poate să îi blocheze computerul. Și hackerii să îi ceară o răscumpărare de câteva sute de Euro”, explică el, pentru Europa Liberă.

Și contextualizează. Fenomenul nu există doar în România. Facebook șterge pe an pe medie între 6 și 9 miliarde (da, miliarde) de astfel de conturi false. Atât de mare este această „industrie”, adaugă Cristian China Birta.

Poza cu Nicolae și Elena Ceaușescu, într-un lan de porumb, postată de „Amalia” pe 10 octombrie 2023, are aproape 700 de comentarii și a fost redistribuită de 1000 de ori.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.