Pakistanul a atacat Iranul: nouă oameni uciși, printre care patru copii. Iordania ar fi bombardat Siria

Activiști și tineri din organizația Muslim Talba Mahaz (MTM) țin un banner și strigă sloganuri în timpul unui protest față de atacul aerian iranian împotriva țării lor, la Islamabad, Pakistan, 18 ianuarie 2024.

Armata Pakistanului a lansat în cursul nopții de miercuri spre joi lovituri aeriene asupra Iranului, ca represalii la atacul Teheranului din urmă cu două zile. Cel puțin nouă oameni au murit. Joi au apărut informații cu privire la un bombardament al Iordaniei în Siria.

Forțele aeriene pakistaneze spun că atacurile au vizat poziții ale militanților iranieni din provincia Sistan și Baluchistan.

Ministrul iranian de Interne, Ahmad Vahidi, a declarat joi după-amiază că niciunul dintre cei nouă oameni uciși nu era iranian. Potrivit Teheranului, printre cei morți se numără patru copii și trei femei.

Atacul Pakistanului a venit după ce, în urmă cu două zile, autoritățile de la Islamabad spuneau că doi copii au fost uciși în atacurile iraniene cu rachete. Teheranul a răspuns atunci că a vizat militanți pakistanezi.

De asemenea, atacul Pakistanului a fost primul de pe teritoriul iranian de la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak, din 1980-1988.

Mai multe

Ministerul pakistanez de Externe a descris atacul țării sale ca pe o „serie de lovituri militare de precizie extrem de coordonate și cu ținte specifice” împotriva „teroriștilor”.

„Acțiunea din această dimineață a fost întreprinsă în lumina unor informații credibile privind iminența unor activități teroriste la scară largă”, a mai transmis sursa citată.

„Această acțiune este o manifestare a hotărârii neclintite a Pakistanului de a-și proteja și apăra securitatea națională împotriva tuturor amenințărilor”, a adăugat Ministerul de Externe al Pakistanului, țară înarmată nuclear.

Televiziunea de stat iraniană a citat un oficial anonim după atac, care a declarat că Teheranul a condamnat ferm atacul și „a cerut o explicație imediată” din partea Pakistanului.

Îți mai recomandăm Atac iranian în Pakistan. Islamabadul spune că va riposta după ce „loviturile neprovocate” au ucis doi copii

Un corespondent al televiziunii de stat iraniene care a relatat din Sistan-Baluchistan a declarat că punctul de trecere a frontierei Mirjaveh dintre cele două țări a fost deschis, sugerând că loviturile nu au avut un impact asupra comerțului iraniano-pakistanez.

Granița lungă de 900 de kilometri dintre Iran și Pakistan s-a dovedit a fi dificil de controlat în trecut, permițând diverselor grupuri militante, în special celor care adăpostesc ideologii naționaliste Baluch, să opereze în zonă.

China, dispusă să medieze

În continuare există un risc de escaladare a violențelor între cele două state, deoarece armata iraniană va începe un exercițiu anual planificat de apărare aeriană din portul Chabahar, în apropiere de Pakistan, de-a lungul sudului țării până în Irak.

Exercițiul Velayat 1402 va include trageri cu muniție reală din avioane, drone și sisteme de apărare aeriană.

În acest context, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe din China a declarat că Beijingul este pregătit să medieze între Iran și Pakistan.

„Partea chineză speră sincer că cele două părți pot da dovadă de calm și reținere și pot evita o escaladare a tensiunilor”, a declarat Mao Ning.

„Suntem, de asemenea, dispuși să jucăm un rol constructiv în detensionarea situației, dacă ambele părți doresc acest lucru”, a mai spus ea.

Îți mai recomandăm Poate beneficia China de pe urma instabilității din Orientul Mijlociu?

Loviturile pun în pericol relațiile diplomatice dintre cei doi vecini, în condițiile în care Iranul și Pakistanul se acuză reciproc de mult timp că adăpostesc grupuri militante care comit atacuri în regiunile lor de frontieră: provincia pakistaneză Baluchistan, respectiv provincia iraniană Sistan și Baluchistan.

Mai multe grupări insurgente operează în aceste două provincii, inclusiv gruparea separatistă sunnită Jaish al-Adl, care a fost vizată de Teheran în loviturile aeriene de marți.

Aceste grupuri ar un obiectiv comun, acela de a obține un Baluchistan independent pentru zonele de etnie Baluch din Afganistan, Iran și Pakistan.

Războiul din Gaza și temeri pentru extinderea conflictului

Schimbul de lovituri dintre Iran și Pakistan riscă să tensioneze și mai mult relațiile, sporind totodată perspectiva unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Temerile vin pe fondul războiului în curs de desfășurare în Gaza, dintre Israel și Hamas, desemnată organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

Iranul a fost acuzat deseori că sprijină Hamas, inclusiv că a ajutat gruparea radicală să atace Israelul pe 7 octombrie 2023.

De asemenea, SUA au acuzat Iranul că îi sponsorizează pe rebelii Houthi din Yemen, care atacă navele comerciale din Marea Roșie.

De altfel, armata americană a lansat miercuri un alt val de atacuri cu rachete împotriva unor localități controlate de Houthi din Yemen. A fost al patrulea atac direct asupra grupului din ultimele zile.

Îți mai recomandăm Cine sunt rebelii Houthi, gruparea care atacă navele din Marea Roșie?

Statele Unite au condamnat marți atacurile Iranului, iar Marea Britanie a îndemnat Teheranul să înceteze furnizarea de arme către rebelii Houthi.

„Am văzut cum Iranul a încălcat granițele suverane a trei dintre vecinii săi doar în ultimele două zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Ministrul britanic de externe David Cameron a menționat că a îndemnat Teheranul să nu-i mai sprijine pe rebeli, într-o întâlnire pe care a avut-o cu ministrul iranian de Externe, Amir-Abdollahian.

„Iranul trebuie să înceteze să îi mai aprovizioneze pe Houthi cu arme și informații și să își folosească influența pentru a opri atacurile lor în Marea Roșie”, a declarat Cameron.

Iordania ar fi efectuat bombardamente în Siria

Lovituri aeriene, suspectate că ar fi fost efectuate de Iordania asupra sudului Siriei, au ucis joi dimineaţa zece persoane, inclusiv copii, potrivit presei locale siriene şi celor care monitorizează conflictul din regiune.

Publicaţia locală Sham F.M. a relatat că atacurile aeriene iordaniene au lovit două case din oraşul Arman din provincia sudică Suwayda.

Suwayda24, un portal de ştiri sirian a relatat că doi copii, cinci femei şi trei bărbaţi au fost uciși.

Deocamdată nu a existat niciun comentariu din partea autorităţilor de la Amman, relatează Reuters.

Armata iordaniană şi-a intensificat campania împotriva traficanţilor de droguri în ultimele săptămâni, după ciocnirile de luna trecută cu zeci de persoane suspectate de legături cu miliţiile pro-iraniene, care transportau mari cantităţi de stupefiante peste graniţa Siriei cu Iordania, împreună cu arme şi explozibili.

Iordania şi aliaţii săi occidentali au dat vina pe Hezbollah pentru valul de acţiuni de contrabandă - o grupare radicală şiită cu sediul în Liban, susţinută de Iran - şi pe alte grupuri pro-iraniene care controlează o mare parte din sudul Siriei.

Îți mai recomandăm Israelul intensifică loviturile asupra unor ținte din Siria

Iranul şi Hezbollah au respins acuzaţiile ca fiind un complot occidental împotriva aliatului lor, Siria, care a negat, de asemenea, că ar fi implicată în producţia şi contrabanda cu droguri.

Ţara din Orientul Mijlociu, devastată de război, a devenit principalul loc din regiune pentru un comerţ cu droguri în valoare de miliarde de dolari, Iordania fiind o rută de tranzit cheie către statele bogate în petrol din Golf.

Drogul comercializat pe această rută ar fi amfetamină produsă în Siria, cunoscută sub numele de captagon, susţin oficialii americani şi occidentali din domeniul luptei antidrog.

Știre scrisă cu ajutorul relatărilor RFE/RL, News.ro și Associated Press.