Pandemic Controller. În Timiș, pacienții COVID pot primi concentratoare de oxigen la domiciliu

Dr. Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș”, primarul Dominic Fritz, Mihai Iacob, președintele Asociației Medicilor de Familie, și Ioana Aliona, președinta Patronatului medicilor de familie

Pe site-ul Primăriei Timișoara a fost lansată platforma unică în România, Pandemic Controller, destinată medicilor de familie din județul Timiș, prin care aceștia primesc informații despre pacienții proprii tratați în spitale, despre cei diagnosticați pozitiv dar neinternați, sau despre cei deja testați din proprie inițiativă. Ei pot comunica în orice moment cu specialiștii Spitalului de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara pentru recomandări de medicație, dar și pentru a cere concentratoare de oxigen la domiciliu pentru pacienții care au nevoie.

Concentrator exigen

Pentru aceasta primăria, cu sprijinul societății civile, a achiziționat deocamdată 500 de pulsoximetre pentru determinarea la domiciliu a nivelului de oxigen și continuă cu procurarea de concentratoare de oxigen, după donația de 85 de concentratoare dusă recent la Spitalul „Victor Babeș”. Medicii de familie, care monitorizează pacienții acasă, vor anunța pe platformă cine și unde are nevoie de oxigen, după simptomele deja incluse într-un scor stabilit pe platformă (febră, tuse, dureri de cap, pierderea gustului și mirosului, mialgii etc.).„Medicul de familie devine liantul între comunitatea pacienților infectați cu COVID-19 și comunitatea medicală și spitale”, a explicat Mihai Iacob, președintele Asociației Medicilor de Familie din Timiș pentru Radio Europa Liberă. Iacob a subliniat că, din păcate, excesul de ordonanțe date de guvern, cum este OUG 180/2020, nu ajută, ci aruncă medicii într-un hățiș birocratic.

Îți mai recomandăm Sibiul în carantină, Timișoara pusă în așteptare. Dominic Fritz: ”Să nu ne ferim de decizii grele doar pentru că e campanie”

Am observat că unii pacienți, deși știu că sunt pozitivi, refuză internarea în spital fiindcă se tem să nu contacteze alte infecții, sunt alții care nu au loc în spital”, spune dr. Virgil Musta, care a inițiat proiectul Pandemic Controller prin dezvoltarea platformei City Doctors. Acești pacienți nu pot fi lăsați să se degradeze până când nu mai pot fi salvați. Ei vor fi monitorizați de medicii de familie și tratați ca într-un „spital virtual”, inclusiv cu oxigen care le va fi administrat acasă, cu medicamente pe care nu le pot cumpăra din farmacii etc. Medicul de familie, în schimb, va avea acces la tratamentul prescris de specialist și tot el va cere internarea de urgență.

„Platforma este concepută pentru a salva vieți. Dacă salvăm o sigură viață, este deja un pas”, a declarat dr. Virgil Musta.

Deși înscrierea medicilor este opțională, s-au înscris deja peste 200 de doctori, care pot vedea fișele pacienților proprii infectați cu coronavirus. Platforma nu este accesibilă pacienților.

Dr. Elisabeta Spătaru a explicat pentru Radio Europa Liberă că programul de telemedicină lansat azi este destinat acelor pacienți care ajung la spital, sunt evaluați, ar avea nevoie de un pat dar acel pat nu există, și fac o formă medie a bolii. Ei sunt monitorizați și tratați acasă pentru a nu pierde momentul când ar avea nevoie de intervenție urgentă.

„Ne pregătim pentru ce urmează”, a declarat Ioana Aliona, președinta Patronatului cabinetelor medicilor de familie, sugerând că vin vremuri grele în continuare pentru sistemul medical, excedat de solicitări. Prin implicarea medicilor de familie, sistemul spitalicesc și, mai ales, secțiile ATI ar putea fi descongestionate într-o oarecare măsură.

Zece medici de familie sunt diagnosticați în prezent cu COVID-19 în Timiș, un medic de la Sânnicolau Mare a decedat zilele trecute.

Proiectul de telemedicină prin platforma Pandemic Controller face parte din programul OXIGEN inițiat de primăria Timișoara. Acesta facilitează procurarea de concentratoare de oxigen, de pulsoximetre și alte echipamente, și pune la dispoziție facilități digitale pentru informarea cetățenilor și pentru comunicarea între medici de familie, infecționiști, epidemiologi ș.a.