Autoritățile franceze se așteaptă la o participare de milioane de oameni la Jocurile Olimpice și anunță că Parisul e pregătit, pe fondul preocupărilor legate de calitatea apei din Sena și a celor privind securitatea.
Vineri, cu câteva ore înainte de începerea ceremoniei de deschidere, o serie de incendii au afectat grav rețeaua feroviară franceză.
Autoritățile au gândit o operațiune uriașă de securitate a Jocurilor Olimpice, cu aproximativ 5.000 de polițiști, soldați și gardieni activi în fiecare moment.
Peste 45.000 de persoane sunt implicate în asigurarea securității. Spaţiul aerian pe o arie de 150 de kilometri în jurul Parisului va fi închis vineri seara, în timpul ceremoniei de deschidere.
Râul Sena a fost împrejmuit pentru ceremonia de deschidere, iar rezidenții au nevoie de coduri QR pentru a accesa anumite zone.
Organizatorii estimează costul Jocurilor din acest an la aproximativ 9 miliarde de euro și anunță că la Paris va fi cea mai verde olimpiadă din istorie.
Două arene noi au fost construite special pentru Jocuri, un centru acvatic și o arenă pentru badminton și gimnastică ritmică.
Alte locații reprezentative, cum ar fi Stade de France, stadionul național, și complexul de tenis Roland Garros vor găzdui evenimente, alături de locuri istorice precum Grand Palais și Place de la Concorde.
Una dintre marile preocupări ale organizatorilor a fost calitatea apei Senei, care va găzdui etapa de înot a triatlonului și evenimentele în apă deschisă.
Înotul în râu a fost interzis timp de un secol în Sena din cauza calității apei. Testele din iunie au arătat încă niveluri de E. coli peste limitele superioare impuse de federațiile sportive.
Cu toate acestea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a înotat în râu pe 17 iulie pentru a încerca să demonstreze că este în siguranță. Apa Senei va fi testată în mod regulat în diferite zone înainte de evenimentele sportive.
Sportivi români la Jocurile Olimpice
În delegația României pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sunt 106 sportivi, care vor concura la 18 discipline sportive.
România trebuia să participe la Jocurile Olimpice cu 107 sportivi, dar atleta Florentina Iuşco a fost suspendată joi pentru dopaj şi exclusă din echipa olimpică.
Primii „tricolori” au concurat deja pe 25 iulie, când sunt programate primele runde la tir cu arcul. Ultimele probe sportive la care vor participa atleții români vor fi pe 11 august, în ultima zi de competiție.
Sportivii români au cele mai mari șanse la medalii la canotaj, înot, haltere, gimnastică și canoe, acestea fiind și printre sporturile la care Romania are cele mai mari șanse la medalii, conform jurnaliștilor Sports Illustrated.
Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la olimpiadă, a spus la Europa Liberă ce sfaturi le-a dat gimnastelor române înainte de competiție.
„Nu se duc să concureze în comparație cu celelalte (gimnaste - n.red), ci să își arate ce pot ele să facă mai bine. Să încerce de fiecare dată să își găsească un reper care să le facă să se simtă ca acasă. Nu trebuie să facă nici mai mult nici mai puțin decât ceea ce au învățat”, a spus Nadia Comăneci.
Îți mai recomandăm De ce nu mai e România în top la olimpiade și cum au ajuns românii un popor de sedentari. Sportul are un plan de salvare - nimeni nu-l vreaSportivii din Rusia și Belarus vor participa ca neutri
Rusiei și aliatului său Belarus li s-a interzis să trimită sportivi la Jocuri pe fondul invaziei rusești din Ucrainei.
Cei 15 sportivi ruși și 17 belaruși care se află la Paris vor concura ca sportivi neutri individuali (AIN), ceea ce înseamnă că nu vor fi afișate steaguri naționale și nu se vor intona imnuri.
Pentru a putea concura, sportivii ruși și belaruși au trebuit să îndeplinească criterii stricte stabilite de Comitetul Olimpic Internațional, cum ar fi să nu sprijine în mod activ războiul, și apoi să treacă un control de verificare de către federația lor națională și Comitetul Internațional Olimpic (CIO).
Decizia de a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze, chiar și cu statut neutru, a fost criticată de unele voci, dar președintele CIO, Thomas Bach, a apărat decizia.
La o întâlnire din Satul Olimpic, Thomas Bach le-a transmis tuturor sportivilor că ei sunt ambasadorii păcii.
„Veți concura cu înverșunare unul împotriva celuilalt. În același timp, trăiți pașnic împreună sub același acoperiș, aici, în Satul Olimpic. Respectați aceleași reguli și, cel mai important, vă respectați reciproc. În acest fel, trimiteți lumii un mesaj răsunător de pace de la Paris”, a spus președintele CIO.
Ceremonia de deschidere, „cum nu a mai fost”
La ceremonia de deschidere de vineri, bărcile vor transporta sportivi și demnitari pe 6 km de râul Sena, într-un spațiu pregătit să primească pentru 300.000 de spectatori.
Ceremonia ambițioasă de deschidere a Parisului va fi prima în care o Olimpiadă de vară va începe în afara stadionului principal de atletism.
Ceremonia, programată să dureze aproape patru ore va include deschiderea oficială a Jocurilor, declarată de președintele Emanuel Macron, și aprinderea torței olimpice.
Ceremonia de deschidere începe vineri, 26 iulie, la ora 20:30 ora României (19:30 ora Parisului) și va fi transmisă în direct de TVR.
Parada va începe la Podul Austerlitz și își va incheia traseul lung de 6 km în fata esplanadei Trocadéro. Fiecare delegație națională va călători cu barca pe Sena până în fața Turnului Eiffel. Va trece pe sub poduri istorice și pe lângă repere simbolice, precum Notre-Dame și Louvre, dar și pe lângă unele locuri unde se vor desfășura probe olimpice, precum Esplanade des Invalides și Grand Palais.
Stafeta torței va face parte din procesiune, cu vedete precum Snoop Dogg și Salma Hayek confirmate ca purtători ai simbolului olimpic.
Din partea României, soții Ionela și Marius Cozmiuc, doi dintre canotorii de top ai țării, vor fi purtătorii de drapel.
Deși organizatorii au încercat să tină secrete detaliile ceremoniei, presa americană a relatat că Celine Dion, Lady Gaga și Aya Nakamura, cea mai ascultată cântăreață franceză, vor performa la ceremonie.
Deși vineri este deschiderea oficială a Jocurilor, unele probe olimpice au început deja, cum ar fi rugby-ul masculin în șapte și fotbalul masculin și feminin. De asemenea, au început calificări la competiția de tir cu arcul.
Ceremonia marcheaza multe premiere, inclusiv prima deschidere a Jocurilor Olimpice la care majoritatea spectatorilor nu vor plăti o taxă de intrare. Spectatorii din Paris care nu au putut obține bilete vor putea urmări ceremonia în direct pe 80 de ecrane gigant instalate în tot orașul.
În total, se preconizează că peste 1,5 miliarde de persoane din întreaga lume vor urmări transmisiunile televizate.
Ceremonia de închidere a olimpiadei va avea loc duminică, 11 august. Pe 28 august se vor deschide Jocurile Paralimpice.
Demnitari din toată lumea vin la deschidere
Peste 120 de şefi de state şi guverne au confirmat prezenţa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Niciun oficial rus care reprezintă guvernul lui Vladimir Putin nu a fost invitat la ceremonia de deschidere. Delegație israeliană va fi puternic protejată pe măsură ce tensiunile se amplifică din cauza bombardamentelor continue ale Israelului asupra Fâșiei Gaza.
Președintele israelian Isaac Herzog va participa la ceremonie, în ciuda protestelor Teheranului. Liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, va fi reprezentat de șeful Comitetului Olimpic Palestinian, Jibril Rajoub.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că nu va participa la deschidere.
Noul prim-ministru britanic, Keir Starmer va fi în tribunele cu vedere la Sena pentru a urmări parada fluvială.
Printre alți lideri europeni așteptați să participe se numără cancelarul german Olaf Scholz, președintele Finlandei Alexander Stubb și premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Georgia va fi reprezentată atât de prim-ministrul Irakli Kobakidze, cât și de președintele Salome Zurabișvili. Președintele României, Klaus Iohannis și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vor fi, de asemenea, prezenți.
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că nu va zbura la Paris, dar prima doamnă a SUA, Jill Biden, și-a confirmat prezența ceremonia de deschidere.
De asemenea, președintele chinez Xi Jinping nu va fi prezent și va fi reprezentat de vicepreședintele Han Zheng. În ceea ce-i privește pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan și pe premierul indian Narendra Modi, aceștia nu se află pe lista invitaților de la Elysee.
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, i-a încredințat soției sale Rosangela reprezentarea națiunii, în timp ce liderul argentinian Javier Milei și Gustavo Petro din Columbia și-au confirmat prezența.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.