Parlament Bank. Împrumuturile date de parlamentari fac cât „Cumințenia Pământului”

Your browser doesn’t support HTML5

Parlamentarii au acordat împrumuturi în nume personal de aproape 11 milioane de euro, arată o analiză Europa Liberă România, bazată pe cele mai recente declarații de avere. Suma este exact cea de care statul român avea nevoie pentru a răscumpăra „Cumințenia Pământului”, opera lui Brâncuși.

Deputații și senatorii au dat cu împrumut către persoane sau firme aproape 11 milioane de euro, conform celor mai recente declarații de avere. Astfel, reiese o medie de peste 23.000 de euro împrumutați de fiecare parlamentar dintre cei 465.

Ironia face ca exact de suma de 11 milioane de euro să fi avut nevoie și statul român, pentru a răscumpăra sculptura lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia Pământului”. Nu s-au găsit destui bani la buget, iar guvernul lui Dacian Cioloș a declanșat în 2016 o campanie publică de strângere de donații de la români, pentru a cumpăra sculptura de la proprietarii săi privați. Colecta a eșuat, „Cumințenia” a rămas în posesia proprietarilor săi, iar banii donați de populație, circa un milion de euro, nu au fost returnați de stat integral nici până în ziua de azi.

În medie, parlamentarii cei mai înclinați să acorde împrumuturi din propriile buzunare sunt cei de la ALDE, cu peste 46.000 de euro pe cap de ales. Sunt urmați, ca medie pe fiecare parlamentar, de cei de la Minorități și de PNL. Grupul parlamentarilor de la PSD este însă cel care a acordat cele mai mari împrumuturi, de aproximativ 3,95 milioane de euro. În top, urmează PNL cu 3,58 milioane de euro date cu împrumut, și ALDE, cu 1,44 milioane de euro. Parlamentarii care au acordat cele mai mici împrumuturi personale sunt cei de la USR (aproape 71.000 de euro în total) și de la PMP (37.000 de euro în total).

Primele zece „bănci” pe persoană fizică din Parlament: 6 milioane de euro împrumuturi

Zece parlamentari au acordat împrumuturi în nume personal care depășesc jumătate din totalul dat cu împrumut de toți cei 465 de parlamentari: 6 milioane de euro. Politicienii cu cele mai mari sume disponibile de dat cu împrumut provin atât de la PSD, cât și de la PNL, ALDE, minorități și independenți.

1. Tit Liviu Brăiloiu – PSD: 1.060.000 euro

Senatorul PSD de Constanța a dat cu împrumut peste un milion de euro. 450.000 de euro au mers către Ion Ovidiu Brăiloiu, fratele său, care a decedat în 2017. Restul de bani au fost împrumutați chiar firmei lui Brăiloiu, Complex Palas Pelican, care deține hotelul cu același nume, din stațiunea Mamaia. Brăiloiu, fost prefect de Constanța, numit în 2009 în guvernarea PDL-PSD, are afaceri în Spania și este milionar în euro, conform revistei Capital. În actuala legislatură, s-a făcut remarcat în Parlament prin gesturi obscene și injurii adresate deputatei USR Florina Presadă, dar și prin ideea de a introduce o lege de „controlare” a postărilor pe Facebook.

2. Dumitru Mihalescul – PNL: 850.000 euro

Deputatul liberal a acordat acest împrumut firmei Kutalltrans SRL, din județul Suceava, deținută de Nadejda Grigorean, basarabeancă cu cetățenie română. Firma se ocupă cu transporturi rutiere de marfă, dar ridică și un imobil de două etaje în sectorul 1 al Capitalei, pe Aleea Teișani (zona Otopeni, șoseaua de Centură). Mihalescul este vicepreședinte PNL Suceava și președinte PNL Rădăuți, dar a intrat în politică alături de PDL. În CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului, se descrie ca fiind un om „ambițios, perseverent”. Deține grupul Marelvi, distribuitor de aparatură electrocasnică din zona Moldovei și este milionar în euro, conform revistei Forbes.

3. Nicoleta Pauliuc – PNL: 770.000 euro

Senatoarea liberală de Ilfov a dat cu împrumut peste 770.000 de euro către nu mai puțin de 11 persoane fizice. Ea este una dintre cele mai mari proprietare de terenuri din Parlament, deținând aproape 39 de hectare de teren în județele Ilfov și Giurgiu. Pauliuc este avocată.

4. Ștefan Radu Oprea – PSD: 685.000 euro

Senatorul PSD de Prahova este ministru pentru mediul de afaceri în cabinetul Viorica Dăncilă. El a dat împrumut acești bani către trei firme la care deține acțiuni: Urban Consult SRL, City Imobiliar SRL și Vigo Real Estate SRL. Oprea deține grupul Urban, din Ploiești, fostă companie de stat care s-a privatizat și care activează în domeniul construcțiilor. Oprea și firma Urban au fost trimiși în judecată de Parchetul General în 2016, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, însă instanța supremă a întors dosarul procurorilor, pentru că nu era corect constituit.

Îți mai recomandăm Decalaj de 50 de ani: Poporul, parlamentarii și banii care îi despart

5. Iarco Furic – Minorități: 610.000 euro

Reprezentantul Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, Iarco Furic are de recuperat peste 600.000 de euro. Două tranșe de câte 120.000 de euro sunt acordate împrumut unor persoane fizice. Furic mai are patru cesiuni la două firme, la soția sa ca persoană fizică autorizată și la o întreprindere individuală, în valoare de aproximativ 370.000 de euro. Furic este de asemenea unul dintre cei mai mari latifundiari din Parlament, ocupând locul 3 în topul marilor proprietari de terenuri.

6. Nicu Niță – PSD: 565.000 euro

Deputatul PSD a acordat acest împrumut firmei Agromec S.A. din Brăila, care a intrat în faliment în 2016. Deputatul are de recuperat banii împrumutați acestei companii agricole. Vicepreședinte al PSD Brăila, Nicu Niță a fost consilier județean și este unul dintre marii latifundiari ai Parlamentului.

7. Marius Nicoară – ALDE: 485.000 euro

Senatorul ALDE are semnate 18 contracte de împrumut cu o persoană fizică și patru firme, cărora le-a dat cu împrumut aproape jumătate de milion de euro. Nicoară a fost până în 2018 membru PNL și este parlamentar aflat la al treilea mandat. El a condus Consiliul Județean Cluj în perioada 2004-2008 și a fost președintele PNL Cluj încă din 2002. În 2018, el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru că a condus mașina cu o alcoolemie de 1,65 la mie, provocând un accident rutier.

8. Mircea Titus Dobre – Independent (PRO): 350.000 euro

Dobre este deputat de Constanța, aflat la al doilea mandat, și a fost ministru al Turismului în guvernele Grindeanu și Tudose. În 2018 a demisionat din PSD și s-a înscris în partidul lui Victor Ponta, PRO România. El a acordat împrumuturi firmelor la care este și acționar – Domadami SRL și Damiramid SRL, precum și 325.000 de euro unei persoane fizice. Dobre deține și o firmă de panificație, Dobre și Fiii, în Constanța.

9. Călin Popescu Tăriceanu – ALDE: 317.000 euro

Șeful Senatului a acordat un împrumut firmei sale, Automotive Trading Services, reprezentanța Citroen, pe care o deține. Două persoane fizice, Florin Nicolescu și Ioana Wiesenthal, au primit de asemenea împrumuturi de la președintele ALDE. Fostul premier a fost achitat în primă instanță de acuzația de mărturie mincinoasă, în dosarul „Ferma Băneasa”. În noiembrie 2018, procurorii DNA au cerut avizul Senatului pentru a-l urmări penal pe Tăriceanu într-un nou dosar penal, legat de o presupusă mită de 10%, dintr-un contract cu licențele Microsoft.

10. Remus Borza – Independent: 308.000 euro

Deputatul a acordat acest împrumut firmei Polisano Pharmaceuticals, la care este acționar. Avocat și specialist în insolvențe, Borza a ajuns deputat pe listele ALDE, însă a părăsit partidul în 2017. Borza este unul dintre cei mai bogați parlamentari. El deține casa de insolvență Euroinsol, care a avut contracte cu mari companii de stat, aflate în pragul falimentului – cele mai notorii fiind Hidroelectrica, Uzinele Reșița sau Plafar. Borza a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce din postura de administrator judiciar la Hidroelectrica a angajat propria casă de avocatură, Borza și Asociații, să reprezinte compania.

Îți mai recomandăm „Orașul” celor 10 parlamentari. Topul marilor latifundiari din Casa Poporului

Seria analizelor Europa Liberă România privind averile parlamentarilor va continua și zilele următoare.