Parlamentul Ucrainei a început votul pentru demisiile miniștrilor înaintea restructurarii guvernului

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a fost una dintre principalele figuri ale eforturilor constante ale Kievului de a cere sprijin internațional pentru Ucraina.

Parlamentarii ucraineni au început să voteze la Kiev pe 4 septembrie cu privire la posibilele demiteri ale membrilor cabinetului și ale altor înalți oficiali, după o serie de demisii prezentate în ultimele 24 de ore, care au urmat sugestiei președintelui Volodimir Zelenski privind o schimbare a guvernului.

Deputații au demis un vicepremier și trei miniștri, dar deocamdată nu au decis nimic cu privire la una dintre cele mai importante demisii, cea a ministrului de externe Dmitro Kuleba.

Kuleba, una dintre principalele figuri ale eforturilor Kievului de a oferi sprijin internațional de la începutul invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei în februarie 2022, și-a prezentat demisia miercuri dimineață.

Comentând viitorul lui Kuleba și al restului cabinetului de 22 de membri, Zelenski a spus pe 4 septembrie că „avem nevoie de energie nouă, iar acești pași se referă la consolidarea statului nostru în diferite domenii”.

Președintele Parlamentului, Ruslan Stefanchuk, a informat publicul despre demisia lui Kuleba, precum și despre cele cu o zi mai devreme a doi vicepremieri și trei miniștri de cabinet, ca parte a ceea ce ar putea fi cea mai mare revizuire a cabinetului de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, acum 36 de luni.

Șeful partidului partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, Davyd Arakhamia, a declarat pe 3 septembrie că mai mult de jumătate din cele 22 de posturi ale guvernului vor fi schimbate într-o încercare de „repornire mare a guvernului”.

Presiunile dintre aliați au crescut pentru ca Washingtonul și alte capitale să elimine restricțiile privind utilizarea de către Kiev a armelor și artileriei furnizate de Occident, inclusiv pentru a permite atacuri mai adânc în interiorul teritoriului rus.

Într-una dintre primele întâlniri ale parlamentarilor din sesiunea din 4 septembrie, aceștia nu au reușit să o demită pe viceprim-ministrul pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar Irina Vereșciuk, cu doar 214 de voturi în Rada Supremă de peste 450.

Îți mai recomandăm Ucraina. Ministrul de Externe demisionează în contextul remanierii guvernului

Aceștia au aprobat demiterea ministrului Industriilor Strategice Oleksandr Kamyshin, care a supravegheat producția internă de arme, cu 243 de voturi. Deputatul Yaroslav Zheleznyak de la partidul lui Zelenski a sugerat că Kamyshin va deveni un consilier strategic al lui Zelenskiy, dar acest lucru nu a putut fi confirmat în mod independent.

De asemenea, parlamentarii au aprobat demiterea vicepremierului pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică Olha Stefanishyna și a ministrului Mediului Ruslan Strileț.

Votul privind demiterea președintelui Fondului Proprietății de Stat, Vitaliy Koval, a fost scurt, potrivit legiuitorului și aliat al lui Zelenski Oleksiy Honcharenko.

Parlamentarii nu par să fi votat demisia ministrului Justiției Denys Malyuska.

Zelenski a spus că vor avea loc mai multe schimbări la guvern în efortul de a-l consolida și de a oferi rezultatele de care țara are nevoie.

„De aceea vor avea loc o serie de schimbări de personal în cabinetul de miniștri și în biroul președintelui”, a spus el pe 3 septembrie, indicând că schimbările vor avea loc în toamnă.

Zelenski a mai spus că Ucraina are nevoie de mai multă interacțiune între guvernul central și comunități, în special în timpul pregătirii pentru sezonul de iarnă.

Kuleba, în special, a fost considerat de mulți drept un mesager eficient al avertismentelor Ucrainei că oprirea agresiunii Rusiei este esențială pentru restul Europei și Occidentului, împreună cu cererile de a continua aprovizionarea masivă cu armată și alte livrări de către membrii NATO către un nonmembru care se apără împotriva atacului rus. .

Articol scris pe baza informatiilor de la Reuters și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.