Patrioți pentru Europa | Orban și Le Pen și-au dat mâna pentru formarea celui mai mare grup de extremă-dreapta din Parlamentul European

Premierul maghiar Viktor Orbán și Marine Le Pen, 29 ianuarie 2022, la Madrid.

Eurodeputații din Uniunea Națională (RN) a lui Marine Le Pen, precum și extremiștii italieni din Lega di Salvini se vor alătura Patrioților pentru Europa al lui Viktor Orban. Grupul de extremă-dreapta va fi al treilea ca mărime din Parlamentul European, spun pentru Europa Liberă surse din PE.

Cei 30 de eurodeputați francezi ai Uniunii Naționale care fac parte acum din grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) au devenit cea mai mare delegație din cadrul noului grup din Parlamentul European: Patrioți pentru Europa.

Grupul a fost format la sfârșitul lunii iunie și include, de asemenea, eurodeputați din Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orbán.

Președintele Uniunii Naționale, eurodeputatul Jordan Bardella, a declarat ferm că partidul său se va alătura „Patrioților”, într-un discurs susținut duminică seara, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din Franța.

„În sfârșit, începând de mâine (8 iulie, n.r.), eurodeputații noștri își vor juca pe deplin rolul într-un grup mare, care va influența raportul de forțe din Europa, pentru a refuza să fie inundată de migranți, de un ecologism punitiv și de confiscarea suveranității noastre”, a declarat Bardella.

Îți mai recomandăm Pe val în Franța, cu probleme la Bruxelles. Ce prieteni mai are Marine Le Pen printre extremiștii din Europa

Obținerea de către Patrioți pentur Europa - cu 84 de deputați din 12 țări - a celei de treia poziții din Parlamentul European - o poziție deținută în legislatura precedentă de Grupul Renew Europe al lui Emmanuel Macron - este o lovitură semnificativă pentru coaliția de centru - PPE (Partidul Popular European, 188 de eurodeputați) - care caută o majoritate parlamentară pentru a asigura un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene.

Lansarea oficială a grupului, al cărui președinte a fost ales Jordan Bardella, a avut loc la Bruxelles luni după-amiază. Prim vicepreședinte al grupului este Kinga Gál, de la Fidesz.

Apariția Patrioților ar putea echivala cu dispariția ID, prin absorbirea membrilor săi de către grupul „Patrioților”.

Grupul ID, în care activa în precedentul legislativ partidul lui Le Pen, avea 49 de deputați din șapte țări – majoritatea provenind din partidul Lega di Salvini din Italia și din RN (Uniunea Națională) din Franța.

Îți mai recomandăm Franța | Extrema dreapta pierde alegerile, dar țara rămâne divizată. Noul premier – tehnocrat sau un politician?

Viktor Orbán a lansat grupul Patrioți pentru Europa pe 30 iunie la Viena, alături de reprezentanți ai partidul ceh ANO - al lui Andrej Babiš și ai FPÖ austriac - al lui Herbert Kickl.

Îți mai recomandăm Calul troian Orbán, în „misiune de pace” la Putin. Ce vrea să demonstreze premierul maghiar prin vizita la Kremlin?

De atunci, o serie de alți deputați europeni - dintre care mulți făceau parte din grupul ID - și-au anunțat intenția de a se alătura: șase din PVV-ul lui Geert Wilders din Țările de Jos; șase din Vox-ul spaniol (care anterior făcea parte din ECR); trei din partidul belgian Vlaams Belang; doi din partidul portughez Chega; și Anders Vistisen din Partidul Popular Danez, care va fi șeful grupului Patriots.

De asemenea, li se adaugă opt eurodeputați din Liga lui Matteo Salvini.

Cu europarlamentarii lui Le Pen, grupul are 84 de deputați, puțin mai mult decât grupul liberal Renew Europe (76) și decât grupul de extremă dreaptă Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR - 84), condus de Frații Italiei ai Giorgiei Meloni și de partidul polonez Lege și Justiție.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.