Premierul Spaniei a vizitat Kievul în prima zi a președinției UE a Spaniei. Zelenski a vorbit despre centrala de la Zaporojie

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, îl salută pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la o conferință de presă comună după discuțiile purtate la Kiev, Ucraina, 1 iulie 2023.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a ajuns sâmbătă la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali ucraineni. Vizita a coincis cu prima zi a mandatului de șase luni al Spaniei ca președinte al Consiliului Uniunii Europene.

Prim-ministrul Spaniei a declarat că, prin vizita în capitala ucraineană în momentul în care Spania începe președinția semestrială rotativă a UE, a dorit să sublinieze sprijinul său pentru Ucraina.

El a anunțat că țara sa va oferi un pachet financiar suplimentar de 55 de milioane de euro pentru a ajuta economia și întreprinderile mici din Ucraina, conform Reuters.

„Suntem alături de voi și vom fi atâta timp cât va fi necesar. Am vrut să vă spun că vom sprijini Ucraina, indiferent de costuri”, a adăugat Sánchez.

La aceeași conferință de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că o „amenințare serioasă” persistă la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele rusești.

De asemenea, el a solicitat sancțiuni împotriva companiei nucleare de stat rusești Rosatom.

Îți mai recomandăm Personalul rus de la centrala Zaporojie, evacuat. Ucraina face exerciții de pregătire în caz de dezastru nuclear

El a mai spus că Rusia este „pregătită din punct de vedere tehnic” să provoace o explozie localizată la instalația respectivă, făcând referire la un raport al serviciilor secrete ucrainene.

„Există o amenințare serioasă, deoarece Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală la centrală, ceea ce ar putea duce la o eliberare (de radiații)”, a declarat Zelenski.

Serviciile de informații militare ucrainene au declarat anterior că trupele rusești au minat centrala, informații pe care Rusia la neagă.

Îți mai recomandăm WP: Directorul CIA a vizitat Ucraina și a discutat cu președintele Zelenski despre contraofensivă

Președintele Ucrainei a cerut o mai mare atenție a comunității internaționale față de situația de la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în apropierea orașului Enerhodar din sudul Ucrainei, a fost ocupată de Rusia de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după invazia Moscovei.

Europa Liberă România este pe Google News. Vă puteți abona AICI.