Pensiile vor fi plătite cu întârziere în prima lună din 2025.
În așteptarea Ordonanței de reducere a cheltuielilor bugetare - așa numita ordonanță-trenuleț, Casa Națională de Pensii nu a tipărit încă taloanele de pensii. Prin lege, valoarea punctului de referință, pe baza căruia se calculează acum pensiile, ar fi trebuit să crească, de la 1 ianuarie, cu 10 lei.
Pentru ca această valoare să fie înghețată, e nevoie ca Executivul să emită o ordonanță de urgență care să modifice Legea pensiilor. Ordonanța ar trebui să intre în vigoare înainte de prima zi din 2025.
„De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%. (...)
Creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor reprezintă o reușită a guvernului Marcel Ciolacu obținută prin eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța #pensiile până în 2070! (...)
Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate”, declara ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, pe pagina de Facebook a ministerului, pe 20 noiembrie, în plină campanie electorală.
Creșterea sustenabilă și predictibilitatea au durat până după alegeri. Când noul Guvern - cu același premier - a început calculele pentru bugetul pe 2025. Că va fi unul de austeritate se știa de dinainte de alegeri, dar nu a fost o temă de discuție pentru candidați.
După audierile din Parlament, de dinainte de învestire, ministra Bucura-Oprescu nu mai era atât de sigură că pensionarii vor beneficia de o „creștere sustenabilă a veniturilor”.
„De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, am protejat drepturile românilor. Să așteptăm învestirea Guvernului și deciziile pe care noul Guvern le va lua”, a răspuns – pe 23 decembrie – Simona Bucura Oprescu la întrebările jurnaliștilor privind o posibilă înghețare a pensiilor.
Nu la fel de evaziv a fost, însă, noul ministru al Finanțelor.
Guvernul învestit săptămâna trecută trebuie să reducă drastic cheltuielile și e nevoie de o ordonanță de urgență care să stabilească de unde și cât va tăia din cheltuielile bugetare.
„Anul acesta trebuie aprobată «ordonanța trenuleț» obligatoriu, cel târziu pe 30 decembrie, poate și mai devreme. Începem pregătirile pentru anul bugetar 2025 în funcție de ce va fi prevăzut în «ordonanța-trenuleț», a declarat noul ministru de Finanțe, Tanczos Barna, pe 23 decembrie, la ieșirea de la audierile din Parlament.
Îți mai recomandăm Guvernul Ciolacu reloaded. Cine sunt miniștrii noi, miniștrii vechi și miniștrii recalificațiUn draft de ordonanță de urgență este discutat, vineri, pe 27 decembrie, într-o ședință de urgență a Coaliției de guvernare, scrie profit.ro. După ce forma finală a ordonanței va fi agreată de coaliție, va fi pusă în dezbatere publică. Apoi, trebuie adoptată într-o ședință de Guvern.
Ce spune legea?
2024 a fost un an al revoluției sistemului public de pensii.
Noua Lege a Pensiilor, aprobată în 2023, a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024 și a presupus recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, după introducerea unei noi variabile: VPR (Valoarea punctului de referință).
Valoarea punctului de referinţă a fost stabilită prin raportarea valorii punctului de pensie de 2.032 lei, valabil la data de 31 august 2024, la nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţiile anterioare în materie de pensii, respectiv 25 de ani.
La data de 1 septembrie 2024, momentul în care noua lege a intrat în vigoare, valoarea punctului de referinţă era de 81 de lei.
„Începând cu anul 2025, valoarea punctului de referinţă se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică” - scrie în articolul 84 din Legea 360/2023.
Valoarea punctului de referință se utilizează în formula de calcul a pensiilor, înmulțindu-se cu numărul total de puncte realizate de pensionar pe parcursul perioadei de cotizare.
Conform estimărilor ministrului Muncii, valoarea punctului de referință ar fi trebuit să ajungă la 91 de lei.
Care este noua formulă de calcul a pensiilor, conform Legii nr. 360/2023
Conform noii Legi a Pensiilor, care se aplică de la 1 septembrie 2024, formula de calcul a pensiei ține cont de două elemente: VPR, adică valoarea punctului de referinţă, şi numărul total de puncte.
PENSIE = VPR x NR. TOTAL DE PUNCTE
- VPR (valoarea punctului de referinţă) = VPP/25 (care reprezintă numărul minim de ani de contributivitate);
- VPP (valoare punctului de pensie);
- NUMĂRUL TOTAL DE PUNCTE = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Punctul de contributivitate anual este suma punctelor de contributivitate lunare împărțită la 12.
Punctajul lunar de contributivitate se calculează prin împărțirea venitului brut lunar realizat la câștigul salarial mediu brut pe țară în luna respectivă.
În lege există un tabel cu salariile medii brute pe economie din 1938 și până astăzi, pe baza căruia se calculează punctajele anuale.
- Tabelul cu salariul mediu anual între 1938 și 1990 aici.
- Tabelul cu salariul mediu anual după 1990 aici.
Ca noutate, la calculul numărului total de puncte se adăugă şi un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani:
- 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
- 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
- 1 punct/an pentru anii de muncă peste 36 de ani etc.
Punctele asimilate/necontributive (pentru perioadele recunoscute ca vechime în muncă, dar în care nu s-au plătit asigurări sociale) - punctajul lor lunar se calculează conform unor formule stabilite de lege în funcție de perioda de timp în care s-a recunoscut vechimea.
De la 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.
Din 2025, valoarea punctului de referință se majorează anual, în ianuarie, cu rata medie anuală a inflației. La aceasta se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Cifrele provin de la Institutul Național de Statistică.
De exemplu, un pensionar care avea în decembrie o pensie de 2.750 de lei (33,95 de puncte x 81 lei) ar fi trebuit să primească, de la 1 ianuarie 2025, suma de 3.081 de lei (33,95 x 91 lei = 3.089 lei; cei 89 de lei peste pragul de 3.000 de lei se impozitează cu 10%).
Ce prevede Ordonanța de reducere a cheltuielilor (Ordonanța - trenuleț) dezbătută de coaliție?
Drafturi ale Ordonanței de Urgență prin care Guvernul încearcă să țină sub control deficitul bugetar au ajuns în presă încă de săptămâna trecută. Sunt variante ușor diferite, dar în toate există prevederi privind înghețarea pensiilor.
Mai exact, majorările promise prin lege nu vor mai fi aplicate, iar valoarea punctului de referință va rămâne la 81 de lei. Cu alte cuvinte, pensiile vor rămâne la același nivel până la aprobarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025, conform unui draft al Ordonanței Trenuleț 2024 obținut de HotNews.ro și de profit.ro.
Ce ar prevedea ordonanța-trenuleț
Cheltuieli publice:
- Salariile brute din sectorul public, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi financiare rămân la nivelul lunii decembrie 2024.
- Instituțiile publice nu vor acorda premii, tichete de valoare (cu excepția tichetelor de creșă) sau vouchere de vacanță în 2025.
- Munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber corespunzător.
Posturi și angajări:
- Angajările în instituțiile publice sunt suspendate din 2025, cu excepții pentru posturile unice și situațiile justificate.
- Noul personal angajat nu trebuie să depășească 15% din numărul posturilor vacante.
Beneficii sociale și pensii:
- Beneficiile și drepturile financiare ale unor categorii (veterani, personal militar) sunt menținute la nivelul anului 2024.
- Instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
- Plata pensiilor speciale pentru aleșii locali se amână pentru 2026.
- Plata drepturilor salariale obținute prin hotărâri judecătorești se va face eșalonat pe o perioadă de cinci ani.
- Actualizarea valorii punctului de referință este amânată până la adoptarea bugetului pentru 2025.
Educație și cercetare:
- Bursele pentru elevi și studenți rămân neschimbate în 2025.
- Aplicarea unor prevederi din legile educației este prorogată până în 2026-2027.
- Cheltuielile de personal în institutele de cercetare sunt limitate în funcție de performanța financiară anterioară.
- Se suspendă acordarea de miere pentru preșcolari.
Alte măsuri:
- Acordarea gratuităților pentru transport va fi limitată la un număr fix de călătorii.
- Unele măsuri legislative sunt prorogate până în 2026, inclusiv acordarea de stimulente pentru agricultură și alte domenii.
- Se amână până la 1 ianuarie 2026 înființarea Agenției pentru Calitatea marketingului Produselor Agroalimentare și Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier.
- Sumele neutilizate din fondurile alocate bugetelor locale în 2024 vor fi reportate pentru utilizare în 2025.
surse: Profit.ro, Hotnews.ro
Casa de Pensii e în stand-by
În așteptarea mult discutatei ordonanțe-trenuleț, Casa Națională de Pensii (CNPP) nu a început încă tipărirea taloanelor pentru pensiile care trebuie plătite în luna ianuarie.
Asta deoarece nu știe dacă ordonanța va fi aprobată la timp pentru înghețarea punctului de pensie sau va trebui să aplice majorările, așa cum prevede legea.
Tipărirea și distribuirea taloanelor de pensii e o operațiune logistică de durată, spun sursele Europa Liberă. În plus, urmează mai multe zile libere - 1, 2, 6, 7 ianuarie - când nici direcția de specialitate de CNPP, nici Poșta Română nu vor lucra.
Conform procedurii, toate taloanele de pensii sunt tipărite la CNPP, în București, și apoi, prin Poșta Română, distribuite personal tuturor celor aproape 5 milioane de pensionari din România, împreună cu pensia cash sau virată pe card, în funcție de opțiunea fiecăruia.
Europa Liberă a întrebat Casa Națională de Pensii și Ministerul Muncii cu cât estimează că va fi întârziată distribuirea pensiilor în ianuarie.
Până la ora publicării acestui articol nu am primit răspuns.
Îți mai recomandăm Pensiile din decembrie, plătite și din fondul de rezervă. Guvernul dă 1,6 mld. lei la bugetul de pensii după ce l-a redus în septembrieEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.