Plenul reunit a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care reprezintă 1,38% din numărul total al pensiilor speciale în plată.
Primul proiect privind eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor a fost depus de USR în 2017, imediat după intrarea în Parlament. Nu a avut succes însă în timpul majorității PSD. Proiectul votat astăzi a fost depus în această sesiune legislativă de social-democrați. Proiectele PNL și USR au fost respinse în comisia de Statut. Compromisul a fost acceptat de actuala majoritate, pentru a exista un vot în plen miercuri.
Deși face parte din Coaliția de guvernare, UDMR a votat împotrivă și i-a acuzat pe ceilalți de demagogie și populism.
Reprezentanții Uniunii au subliniat că după acest vot rămân în plată pensiile pentru magistrați, pentru personalul din Ministerul de Interne, pentru cei din Ministerul Apărării, pentru diplomați sau pentru cei din serviciile secrete.
„Restul de 99% rămân neschimbate. Demagogia și populismul au atins cote maxime, partidele politice sunt la un pas de a arunca praf în ochii electoratului. UDMR a spus că pensiile trebuie limitate sau eliminate pentru toate categoriile sau să fie impozitate cu 99%”, a spus reprezentantul UDMR. Uniunea a insistat pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.
Într-o competiție despre cine a contribuit cel mai mult pentru eliminarea pensiilor speciale, USR a reamintit că a depus proiectul încă de la începutul sesiunii trecute.
Dan Barna a subliniat că „pensiile speciale sunt o rușine pentru țară” și că începe o reparație.
„Reparăm puțin dintr-o reparație uriașă de care are nevoie România. Ne mai spălăm puțin obrazul față de această țară”, a adăugat liderul USR.
Iar PSD a cerut guvernului să dea rapid o Ordonanță de Urgență pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.
Social-democrații au refuzat însă, când au avut majoritatea în Parlament, să voteze vreun proiect legislativ privind eliminarea pensiilor speciale. Schimbarea de optică a apărut după intrarea în Opoziție, iar puterea în partid a fost preluată de Marcel Ciolacu.
„Nu am înțeles de ce nu ați făcut acest lucru anul trecut, erați prim-ministrul României. Aveați o majoritate, trecuse guvernul prin Parlament. Nu am înțeles, domnule Barna, de ce împreună cu domnul prim-ministru nu ați dat o OUG. Cine vă ține de 50-60 de zile să dați această Ordonanță, să faceți dreptatea până la capăt”, a fost mesajul transmis de președintele PSD de la tribuna Parlamentului.
El a cerut ca demersul privind eliminarea pensiilor speciale să continue și după votul de miercuri.
Ludovic Orban a taxat ipocrizia PSD
Liderul PNL le-a reamintit celor de la PSD că au introdus pensiile speciale ale parlamentarilor după 2014 și că au votat și pentru alte categorii de pensii speciale.
„Singurul partid care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale a fost PNL. În mod constant, PNL a militat pentru respectarea unui principiu fundamental, cel al contributivității, nu cu pensii din burtă, fabricate, cu venituri din pix pentru toată șefimea, din toate domeniile de activitate”, a susținut Ludovic Orban.
El a recunoscut că a fost de acord ca astăzi să treacă proiectul PSD, deoarece exista riscul unei noi amânări.
AUR votează pentru, Șoșoacă crede că va pica la CCR
Parlamentarii AUR au votat pentru eliminarea pensiilor speciale, cu mesajul că fac ce au promis în campania electorală.
„Nu avem altă opțiune de a vota decât pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și să ajungem la plafonarea pentru alte categorii sociale. Așa e corect”, a precizat George Simion, care a adăugat că Parlamentul trebuie să ia decizii și în cazul altor pensii speciale.
Fosta senatoare AUR Diana Iovanovici-Șoșoacă a atras atenția că proiectul s-ar putea să fie declarat neconstituțional și s-ar putea să nu se aplice parlamentarilor care încasează pensie specială. Ea a fost contrazisă de deputații USR-PLUS.
Ce urmează în Parlament pentru pensiile speciale
Aleșii recunosc că eliminarea pensiilor speciale în cazul lor reprezintă un gest simbolic și nu are un impact major pentru bugetul național. Peste 800 de parlamentari încasează pensii speciale, care nu sunt bazate pe contributivitate, iar valoarea acestora este de peste 53 de milioane de lei anual.
Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12.000 de lei.
Cea mai mare pensie în plată în România este de peste 78.000 de lei și aparține unui fost procuror și șef de penitenciar.
Parlamentul a adoptat anul trecut două proiecte de lege: primul a vizat eliminarea tuturor pensiilor speciale, iar cel de-al doilea impozitarea lor cu 85%. Ambele au fost respinse de Curtea Constituțională.
Discuțiile în Coaliția de guvernare vizează votarea câte unei legi pentru fiecare categorie care beneficiază de pensie specială. O variantă avansată este plafonarea lor la un anumit nivel, dar nu este o decizie ferm luată. Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că o opțiune este impozitarea cu 99% a ceea ce depășește venitul încasat de președintele României.
Îți mai recomandăm „Eliminarea pensiilor speciale”, o cacealma politică ce aduce la buget doar 1 milion de euro pe lună