Andrei locuiește la casă, lângă București. După ce a încercat zile bune să treacă la cel mai mic tarif de pe piață la energia electrică, la Hidroelectrica - și a investit timp și energie pentru asta - birocrația l-a învins. A decis să investească în propriile panouri solare, în speranța că va găsi o soluție de îndată.
Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu ceea ce a găsit pe piața firmelor de panouri fotovoltaice. Cele mai rapide soluții ar veni abia peste câteva luni. De la trei firme la care a sunat a aflat același lucru: listele de așteptare pentru montarea panourilor se întind până în primăvară.
„Nu e atât de ușor pe cât pare. Mai întâi trebuie să știi foarte clar câtă energie vrei să produci, apoi să știi și dacă circuitul tău electric și construcția ta sunt pregătite pentru ce vrei să produci. Degeaba vrei nu știu câte panouri dacă nu ai unde să le pui”, explică bărbatul.
La început, Andrei s-a gândit ca, pentru că spațiul îi permite să producă suficientă energie electrică și are acoperișul spre sud, deci eficiența va fi și mai mare, să facă modificări majore, adică să schimbe și centrala pe gaz pe una electrică. A făcut un prospect de piață și a văzut că prețurile la centrale electrice sunt chiar mai mici decât cele pe gaze. Era ceea ce îi trebuia.
Îți mai recomandăm De ce sunt noile contracte la gaze și electricitate mai scumpe și ce soluții au românii la îndemânăNumai că, atunci când a cerut furnizorului de panouri voltaice să-i facă un calcul pentru o putere instalată de aproape 15 mii de wați, cât estimase el că are nevoie, s-a lovit de o altă problemă. Locuința sa nu este racordată la curent electric trifazic așa cum i-ar cere specificațiile tehnice pentru instalarea unei centrale electrice.
Operațiunea de racordare pică în seama distribuitorului, deci trebuia să meargă la o altă firmă. Costul este în funcție de distanța la care este cel mai apropiat stâlp cu curent trifazic. În cazul lui, investiția ar ajunge la 2.000 de euro.
„Calculul meu preliminar mi-a arătat că, dacă aș deveni prosumator, ar merita investiția, aș recupera-o în câțiva ani, poate 2-3 dacă prețurile tot explodează”, explică Andrei.
Panourile nu sunt nici ele ieftine. Pentru un sistem de 3Kwh, cel pe care, teoretic, statul l-ar deconta prin programul Casa Verde, prețul se ridică la aproximativ 25 de mii de lei, pentru sistemele de 5 Kwh la 36 de mii de lei. Ambele soluții sunt pe curent monofazic sau 45 de mii de lei pentru cele de 6Kwh.
Pentru sistemele trifazice mici, prețurile ajung la 39 de mii de le, cel de 5Kwh și 47 de mii de lei, pentru cel de 6Kwh Pentru 10Kwh montați pe sistem trifazic, clientul trebuie să scoată din buzunar 61.000 de lei.
În oferta companiilor, pe lângă montajul propriu-zis, materiale, mai sunt incluse și serviciile de autorizare, dacă este cazul, plus gestionarea relației cu distribuitorul de energie în vederea obținerii statutului de prosumator.
Ce înseamnă prosumator
Clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară. (Din producător + consumator.)
(conform Legii 184/2008)
Mai norocoasă decât bucureșteanul, Cornelia are deja panourile pe casă. Locuiește la șapte kilometri de Craiova. N-a avut niciodată gaz. Nici ea, nici toată comuna.
Conducta s-a oprit la mai puțin de un km de prima casa. În urmă cu câțiva zeci de ani, lemn era peste tot de cumparat, cu acte sau fără. Apoi, încet, încet, a fost tot mai greu sa gasesti lemne de foc, iar femeia nu mai e nici atât de tânără să poate aprinde, zilnic, focul în soba. A montat o centrala electrică de câțiva ani. Costurile au fost clar mai mari decât costau lemnele de foc.
Dar, cu ajutorul copiilor, a făcut față. Anul acesta lucrurile s-au schimbat. Când au făcut calculul cât ar costa lunar căldura casei, raportat la noile tarife, copiii Corneliei au decis că cea mai înțeleaptă decizie e să pună panouri solare.
Au sunat la o firmă, au primit o ofertă și în câteva zile au luat decizia. Au plătit 10% avans din cei 10.000 de euro cât urma să coste sistemul complet de 8Kwh. A durat mai puțin de o săptămână până când panourile au fost instalate pe acoperișul casei. Au plătit și diferența.
Îți mai recomandăm România inegală. Pe cine ajută Guvernul: încălzirea cu gaz, lemn sau energie electricăAcum așteaptă ca furnizorul de electricitate să vină și să îi schimbe contorul pentru a deveni oficial prosumator.
De dosarul care trebuie depus la furnizorul de electricitate s-a ocupat tot firma care le-a vândut panourile. Așteaptă deja de mai bine de o lună să fie racordată la sistemul național și să poată oficial folosi panourile.
A aflat zilele trecute că dosarul e deja în sistem și că va mai dura câteva zile până când o echipă va veni și le va schimba contorul cu unul dual, de prosumator. A auzit că, în Ardeal, se așteaptă și jumătate de an doar pentru primirea contorului.
Prosumator sau casă independentă?
Bogdan are o firmă de montat panouri solare. Nu lucrează niciodată cu statul, „pentru că nu e serios și nu vrem să ne complicăm”.
El oferă clienților soluții integrale astfel încât să fii independent total de sistemul centralizat. Spune că e adevărat că, dacă nu produci suficient pentru consum, trebuie să mai iei și din sistemul național, dar și așa faci economie pe timp de iarnă.
Prețul pe care îl oferă clienților e de aproximativ 1,6 euro/watt. În el sunt incluse, pe lângă panouri, și bateriile de stocare. Nu dai curent în sistem, dar nici nu depinzi de ceea ce se întâmplă în rețea. Dacă, de exemplu, este pană de curent, tu poți sta liniștit cu ceea ce ai deja stocat în baterii, nu mai ești la mâna nimănui.
Să își ia o baterie pentru o semi-independentă se gândește și Ciprian Cherciu.
El și-a instalat panourile electrice în urmă cu doi ani și jumătate. Și-a montat 17 Mwh pentru a-și asigura consumul pentru toate electrocasnicele, cele două mașini și încălzirea prin pardoseală.
La puțină vreme a devenit prosumator. Până anul trecut, dădea vara cu 20 de bani Kwh în rețea și îl cumpăra cu 80 de bani. Nu putea compensa energie produsă vara cu ceea ce consuma iarna.
După calculele sale, produce în jur de 24 de Mwh pe an și consumă maximum 18. Doar 4 dintre cele 12 luni ia din curentul pe care îl varsă vara în rețea, atunci când folosește energia electrică pentru încălzire. Teoretic, banii pentru curentul injectat în rețea ar trebui să-i primească peste doi ani. Practic, Ciprian nu are nicio așteptare de la stat.
„Acum se pune problema să ne taxeze pentru transportul energiei din rețea. Că pentru energia care pleacă de la noi către alt consumator costă transportul. Numai că energia produsă merge în aceeași zonă cu noi, în același cartier, nu merge undeva în nordul țării”, explică Cherciu politica statului.
Cu banii jos sau în rate?
Goana după panouri fotovoltaice i-a făcut deja pe unii dintre marii furnizori să facă oferte de plată în rate.
Eon, de exemplu, are un sistem prin care beneficiarul ar avea instalați 3kW, poate să plătească rate de 2.409 lei pe lună timp de un an sau 655 de lei pe lună timp de 7 ani.
Asta înseamnă, la finalul perioadei de plată, că suma plătită este de două ori mai mare. Pentru un sistem de 10 Kw trifazic, după șapte ani, consumatorul ajunge să plătească 113.848 de lei, față de 61.834 cât ar plăti cu banii jos.
Ce bani poți lua de la stat
Programul Casa Verde, cel prin care statul dă contravaloarea montării a 3 Kwh, adică finanțare de aproximativ 22 de mii de lei, s-a bucurat de un real succes.
Peste 44 de mii de dosare așteptau să fie analizate de Agenția Fondului de Mediu, la jumătatea lui 2022. În iunie, când deja se vorbea de o iminentă criză energetică, programul era blocat.
Apoi, oficial, plățile au fost reluate. Statul a rezolvat câteva mii e dosare de atunci, dar nu a ajuns nici măcar la rezolvarea a jumătate din cererii. Cu toate acestea, se gândește la modificarea legii.
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat pe 20 octombrie un act normativ privind modificarea şi completarea unor ordine care ar ajuta la facilitarea racordării la rețea a prosumatorilor.
Decizia a fost luată ca urmare a numărului de plângeri depuse la ANRE de beneficiarii care așteaptă cu lunile să fie conectați la sistem. Noile prevederi ajută la deblocarea punerii în funcţiune a instalaţiilor realizate de prosumatori şi implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum, susține ANRA.
În același timp, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă a anunțat că face controale pentru a verifica de ce sunt întârziate cu lunile racordările la rețeaua de distribuție electrică.
De anul viitor, Ministerul Mediului se gândește la descentralizarea deciziei în privința panourilor fotovoltaice. Asta înseamnă că primăriile vor primi dosarele, ele le vor analiza și le vor înainta pentru decontare către Fondul de Mediu.
Îți mai recomandăm Experiment. Care sunt diferențele de cost dintre o mașină electrică și una clasică în 2022. Calculele făcute de doi șoferi