Zeci de percheziții la Casa de Comerț „Unirea”, companie înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea

Anchetatorii au făcut miercuri zeci de percheziții, în Bucureşti şi 12 judeţe, într-un dosar care vizează Casa de Comerţ „Unirea”. Există suspiciuni legate de un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro.

Direcția Națională Anticorupție spune într-un comunicat că dosarul penal în care a efectuat perchezițiile „vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, în perioada 2023-2024”.

Au fost efectuate percheziții la 60 de adrese din Bucureşti şi din 12 judeţe (Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Giurgiu, Constanţa, Iaşi, Timiş, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Maramureş, Arad).

Surse judiciare au precizat pentru News.ro că dosarul vizează Casa de comerţ Unirea, fiind vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte cu fermierii.

Abuzul în serviciu vizat de anchetatori ar consta în favorizarea unor societăţi în detrimentul altora.

Potrivit G4Media, în luna ianuarie, corpul de control din cadrul Direcției Generale Control, Antifraudă și Inspecții (DGCAI) a făcut verificări la Casa Unirea.

În urma verificărilor corpul de control ar fi constatat nereguli în activitatea managementului societății, printre care și neîncasarea unor sume scadente de peste 50 de milioane de lei.

Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” a fost înființată de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, la inițiativa lui Liviu Dragnea, care susținea că scopul este de a-i ajuta pe micii fermieri să își valorifice produsele.

Casa de Comerț „Unirea” a fost condusă până în septembrie 2024 de legumicultorul Ionuț Victor Radu din județul. După încheierea mandatului, Casa de Comerț „Unirea” a anunțat că a inițiat procedura de angajare a unui nou director.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, după percheziţiile făcute la Casa Unirea, că a primit sesizări în urma cărora a luat decizia să trimită Corpul de Control în verificare, scrie news.ro.

„Erau sume alocate prin Casa Unirea de peste 50 de milioane de lei şi neîncasate, de la trei societăţi comerciale”, a spus ministrul Florin Barbu, după şedinţa de Guvern.

El a precizat că Corpul de Control a întocmit un raport de inspecţie fiscală iar acesta a fost trimis către organele de cercetare penală.

„În momentul de faţă, am încredere în organele de cercetare penală, să îşi facă treaba şi îmi doresc ca banii să se cheltuie eficient şi prin acel raport de inspecţie fiscală şi măsurile luate de organele de cercetare, Ministerul Agriculturii şi Casa Unirii să recupereze banii de la aceste societăţi comerciale”, a subliniat ministrul Agriculturii.

O investigație Europa Liberă din 2022 a arătat că firma de stat nu a ajutat fermierii să își vândă produsele - misiunea firmei - ci a fost mai degrabă o sursă de sinecuri.

Îți mai recomandăm Țară în service | Afacerea „Aprozarul”. Cum au fost sifonați banii companiei care trebuia să vândă produse românești

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.