Poliţiştii din Maramureş efectuează, vineri, peste 200 de percheziţii într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sunt vizaţi funcţionari publici și 203 persoane particulare care ar fi obţinut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro din cazarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi.
Poliția Română arată că polițiștii din Maramureș sunt sprijiniți de cei din Suceava, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureş, Bihor.
În dosarul penal sunt efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului „50/20”.
Acţiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş, Serviciului Criminalistic Maramureş şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş. Presa locală scrie că localitatea vizată de percheziții este Săpânța.
Potrivit Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, în județ sunt 23.000 de persoane care au găzduit refugiați ucraineni pentru care au decontat bani de cazare și masă. În plus, s-au mai decontat fonduri și pentru 30 de persoane juridice care găzduiesc refugiați și care au încheiat contracte cu ISU.
„Noi ce facem este ca pe baza centralizatoarelor trasnmise și asumate de către primarii localităților unde sunt găzduiți refugiații să facem deconturile. Deci primarul ne zice «îmi trebuie 10.000 de lei pentru Sighet cu centralizatorul cutare», atunci noi facem plata”, a spus Oana Alexa Gonczi, purtătorul ISU Maramureș pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Guvernul nu i-a plătit pentru două luni pe românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Autoritățile nu dau explicațiiSăptămâna trecută Europa Liberă a scris că românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, se plâng că nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.
Românii care găzduiesc refugiați ucraineni primesc 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană şi 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare. Acestea sunt cheltuieli decontate pentru care nu plătesc impozit şi contribuţii la stat.
Primele plăți pentru refugiați au fost făcute în aprilie 2022. În total, până la final de 2022, Guvernul a plătit 591,97 milioane de lei pentru pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea ucrainenilor. Din această sumă, 519,37 milioane lei au ajuns la persoane fizice şi 72,6 milioane lei la firme.
Guvernul vrea să schimbe programul pentru cazarea refugiaților
Consiliera de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului Maria Mădălina Turza a anunţat, luni, pe pagina sa de Facebook, că programul României pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina a suferit unele modificări.
Potrivit noilor reguli, cetăţenii ucraineni care îşi vor găsi un loc de muncă şi îşi vor înscrie copiii la şcoli din România vor beneficia lunar de suma de 2.000 de lei pe familie, pentru cheltuieli de cazare până la finalul acestui an.
„La un an distanţă de la izbucnirea conflictului din Ucraina, dacă tragem linie, vedem că România a fost şi este ţara cu cel mai amplu program coordonat de asistenţa şi sprijin umanitar integrat din Europa, care a presupus un efort financiar de peste 600 milioane euro de la Bugetul de stat şi partenerii internaţionali. Bine cunoscutul Program 50/20 de cazare şi hrană a refugiaţilor a asigurat o plasă de siguranţă importantă pentru zeci de mii de refugiaţi, care timp de un an de zile au avut posibilitatea să se acomodeze la noi în ţară”, a precizat Maria Mădălina Turza.
Consiliera de stat a mai spus că, pentru evitarea unor abuzuri, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor din Ucraina.
„Mai mult, pentru evitarea abuzurilor şi a deturnării de fonduri, aşa cum s-a întâmplat, din păcate în mai multe situaţii, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiatilor în program, ceea ce va asigura transparenţă totală a cheltuirii fondurilor”, a precizat consilierul de stat.
„De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii. Peroanele vulnerabile/bătrânii peste 65 de ani şi studenţii înscrişi la universitatile din România vor beneficia în continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20”.
Îți mai recomandăm Refugiat în România. Cum îi mai ajută oamenii și autoritățile pe ucraineni după un an de războiMinisterul Muncii: Peste 5.700 de ucraineni au contracte de muncă
Ministrul Marius Budăi a declarat în luna februarie că numărul cetăţenilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România după declanşarea războiului a ajuns la 5.787 de persoane. Cei mai mulţi dintre ucraineni - 1.682 - s-au angajat în industria prelucrătoare, 839 şi-au găsit locuri de muncă în construcţii, iar 582 în comerţ.
Din totalul celor 5.787 de cetăţeni ucraineni angajaţi în România după 24 februarie 2022 - 2.128 sunt în Bucureşti, 466 în judeţul Bistriţa-Năsăud, 409 în Argeş şi 324 în Timiş.
Potrivit datelor oficiale, peste 3,2 de milioane de cetățeni ucraineni au intat în România până în luna ianuarie 2023, iar dintre aceștia au rămas aproximativ 100.000 de persoane.