Peste 20.000 de ruși din Volgograd au murit în războiul din Ucraina

Steaguri flutură peste mormintele recente ale soldaților ruși uciși în Ucraina într-un cimitir din regiunea Volgograd din Rusia.

Peste 20.000 de soldați din Povolgia, din Rusia, teritorii care cuprind mai multe regiuni din jurul râului Volga, au murit în Ucraina de când Rusia a invadat țara vecină pe 24 februarie 2022, conform calculelor Idel.Realities de la RFE/RL, un alt semn al impactului profund pe care îl are războiul de la Kremlin asupra regiunilor mai îndepărtate ale Rusiei.

Datele de la Idel.Realities, un punct de știri regional al Serviciului Tătar-Bașkir al RFE/RL, arată că Bașkortostan are cel mai mare număr de decese, cu puțin peste 3.000, urmat de Tatarstan cu 2.724 și Perm Krai cu 2.296.

Cele mai puține pierderi dintre cele 14 regiuni din Povolgia au fost înregistrate la Penza (461) și Mordovia (307).

Datele sunt calculate pe baza rapoartelor de la rudele decedatului și a declarațiilor oficiale.

Autoritățile din regiuni au susținut activ războiul oferind stimulente financiare pentru a încuraja înrolarea.

Pe lângă soldații chemați prin mobilizări, mulți din cei care s-au alăturat războiului sunt deținuți și mercenari militari privați, precum și „kontraktniki” - bărbați care semnează voluntar contracte pentru a lupta, atrași de salarii extraordinar de mari și beneficii pentru veterani, inclusiv pentru văduve şi supravieţuitori.

Guvernul rus a fost lipsit de transparență privind pierderile sale de război de când a lansat invazia în februarie 2022.

Ultima sa cifră oficială a fost dată publicității în septembrie 2022: 5.937 de soldați ruși uciși, ceea ce a făcut dificilă misinuea reporterilor, analiștilor și a observatorilor externi, de evaluare a impactului războiului asupra anumitor populații din Rusia. La acea vreme, partea ucraineană raporta pierderi rusești de aproape 10 ori mai mari.

Numărul, împreună cu datele publicate de RFE/RL săptămâna trecută, reprezintă cel mai recent indiciu al modului în care povara războiului dus de Kremlin în Ucraina cade în mod disproporționat asupra regiunilor mai îndepărtate ale Rusiei, mai departe de centrele bogate ale populației, Moscova și St. Petersburg.

Mediazona și BBC Russian Service au confirmat numele a 71.057 de soldați ruși uciși luna trecută, Bașkortostan și Tatarstan situându-se pe primul și pe locul patru în pierderi la nivel național.

În general, victimele rusești în războiul din Ucraina le depășesc acum pe cele din toate conflictele de după cel de-al Doilea Război Mondial care au implicat Uniunea Sovietică și Rusia de la căderea Cortinei de Fier.

Îți mai recomandăm Kievul investighează „cea mai mare execuție în masă” a soldaților ucraineni capturați de Rusia
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI