Peste 25.000 de morți în Gaza de la începutul războiului. Occidentul critică refuzul lui Netanyahu de a accepta un stat palestinian

Ofensiva Israelului se concentrează în prezent în sudul Fâșiei Gaza.

Peste 25.000 palestinieni au fost uciși și aproape 63.000 răniți în războiul din Gaza, potrivit ministerului Sănătății local, condus de Hamas. Rudele ostaticilor israelieni protestează în fața casei lui Beniamin Netanyahu. Occidentul critică Israelul pentru că refuză crearea unui stat palestinian.

Atacurile israeliene se concentrează asupra sudului Fâșiei, cu atacuri aeriene puternice asupra orașului Khan Younis.

Israelul a anunțat că trupele sale au eliberat o mare parte din nordul Fâșiei Gaza de rețeaua militară a Hamas și că peste 1 milion de locuitori ai enclavei s-au refugiat spre sud.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat Israelul pentru ceea ce el a numit moartea „sfâșietoare” a civililor palestinieni din Gaza.

„Operațiunile militare ale Israelului au răspândit distrugeri în masă și au ucis civili la o scară fără precedent în timpul mandatului meu de secretar general”, a spus Antonio Guterres.

Israelul susține că ia măsuri pentru a evita victimele civile, dar acuză Hamas că acționează în zone dens populate și ca folosește civili ca scuturi umane, o acuzație pe care grupul islamist o neagă.

În acest timp, rudele ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza s-au adunat în fața casei premierului israelian din Ierusalim. Ei au instalat corturi și au cerut guvernului să încheie urgent un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor.

Protestatarii au montat corturi lângă reședința prim-ministrului israelian și cer eliberarea ostaticilor israelieni luați de Hamas.

Protestul vine după ce premierul israelian a respins o propunere Hamas pentru eliberarea ostaticilor, motivând că pretențiile grupării palestiniene sunt exagerate și includ încheierea ofensivei Israelului și lăsarea Hamas la putere.

Un oficial Hamas a declarat că refuzul lui Netanyahu de a pune capăt ofensivei „înseamnă că nu există nicio șansă pentru întoarcerea prizonierilor [israelieni n.red]”. Numărul ostaticilor israelieni din Gaza este estimat la 130.

Războiul din Orientul Mijlociu, discutat la Bruxelles

Luni, miniștrii de externe israelian și palestinian urmează să se întâlnească cu omologii lor din Uniunea Europeană la Bruxelles, în timp ce UE analizează potențialii pași către o pace cuprinzătoare.

Soluția celor două state, israelian și palestinian, este susținută de SUA, UE și majoritatea statelor occidentale. Recent, premierul Beniamin Netanyahu a respins public ideea apariției unui stat palestinian după război, ca soluție de pace pe termen lung.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, susține soluția celor două state. El a acuza Israelul că „creat” și „finanțat” Hamas pentru a submina perspectiva unui posibil stat palestinian, scrie AFP.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a insistat săptămâna trecută că singura modalitate de a obține o pace durabilă în regiune este ca o soluție cu două state să fie „impusă din exterior”.

La rândul său, Washingtonul a transmis că poziția SUA este diferită de cea a Israelului în privința creării unui stat palestinian. Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a susținut că, într-o convorbire telefonică de vineri cu Joe Biden, liderul israelian i-a spus președintelui american că nevoile de securitate ale țării sale nu lasă spațiu pentru un stat palestinian suveran.

Tema războiului din Gaza ese pe agenda Consiliului pentru Afaceri Externe de la Bruxelles.

Vicepremierul irlandez, Micheál Martin, a declarat că e nevoie la nivelul UE de o presiune mai puternică asupra Israelului pentru a opri acțiunile sale militare în Gaza și a adăugat cp Irlanda va cere o încetare imediată a focului.

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a descris opoziția lui Beniamin Netanyahu față de un stat palestinian ca fiind „dezamăgitoare”, în timp ce primul ministru al Scoției, Humza Yousaf, a condamnat poziția premierului israelian.

Guvernul australian a transmis că este profund dezamăgit de comentariile premierului israelian, Beniamin Netanyahu, în care acesta a respins apelurile internaționale pentru o cale către un stat palestinian. Guvernul australian susține soluția celor două state.

Îți mai recomandăm Israelul respinge înființarea unui stat palestinian în orice scenariu post-război

Atacuri în Liban și Siria

Un atac israelian a ucis duminică un luptător Hezbollah în sudul Libanului, a declarat o sursă apropiată grupului. Potrivit unui oficial libanez de securitate, atacul asupra unei mașini din sudul Libanului „a ucis un membru al echipei de protecție a Hezbollah”.

De asemenea, cel puțin cinci consilieri militari iranieni și mai mulți militari au fost uciși sâmbătă într-un atac israelian cu rachete asupra unei clădiri din Damasc. Teheranul a dat vina pe Israel pentru atacuri iar armata iraniană a confirmat că a pierdut cinci militari în urma atacului de la Damasc. Președintele Iranului a promis să se răzbune.

La scurt timp după atacul de la Damasc, pe care autoritățile din Israel nu l-a comentat, forțele americane din Irak au fost atacați cu rachete de către militanții susținuți de Iran, potrivit Comandamentului Central al SUA.

Armata americană a declarat că „mai multe rachete balistice și rachete” au fost trase de militanți susținuți de Iran la baza aeriană al-Asad din vestul Irakului, în timp ce un oficial a declarat că personalul american a suferit răni minore.

Îți mai recomandăm Armata israeliană a descoperit un tunel în Gaza unde au fost ţinuţi ostatici