Petiție online. Lui Iohannis, Predoiu și procurorului- șef li se cere să ”repornească motoarele DNA”

Crin Bologa, procuror-șef DNA

Petiția "DNA, repornește lupta împotriva corupților!" a fost semnată de aproape 16.000 de persoane și este adresată președintelui Klaus Iohannis, ministrului justiției, Cătălin Predoiu, dar și șefului DNA, procurorul Crin Bologa. Aceștia trebuie să ceară DNA rezultate eficiente în lupta împotriva marii corupții. Petiția a fost inițiată de comunitatea Declic.

”Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să reporniți motoarele Direcției Naționale Anticorupție și să anchetați din nou marii corupți. Cerem procurorului-șef al DNA să analizeze dosarele în lucru și să le repartizeze în așa fel încât procurorii să muncească eficient. Ne îngrijorează faptul că o instituție cu procurori de elită se ocupă de anchetarea unor fapte mărunte, în timp ce pe marii corupți nu îi mai deranjează nimeni. Ne vine greu să credem că, dintr-o dată, au dispărut corupții de la cel mai înalt nivel. Pentru investigarea marilor fapte de corupție am ieșit în stradă luni întregi, apărând independența justiției”, se arată în petiție.

Semnatarii cer conducerii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) ”să repornească lupta împotriva marilor corupți” și să își continue activitatea din perioada 2013-2018.

Atunci, DNA a trimis în judecată 68 demnitari. Dintre aceștia, 37 au fost condamnați definitiv: 9 miniștri și foști miniștri, 21 de deputați, 6 senatori și 1 membru al Parlamentului European.

La polul opus, în ultimii 2 ani, marile dosare de corupție par a fi inexistente. Mai mult, de la preluarea mandatului de șef DNA de către Crin Bologa, au ieșit în evidență doar dosare mărunte, precum șpăgi în pizza și alte alimente, care ar fi mai degrabă de competența parchetelor locale.

Noi am ieșit în stradă tocmai pentru a apăra independența justiției, iar acum justiția se face că uită de marii corupți. Dintr-o dată, cazurile de mare corupție au dispărut din atenția procurorilor.

De aceea, președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cei care au numit noul șef al DNA, trebuie să ceară o analiză a activității parchetului și rezultate eficiente în lupta împotriva marilor corupți”, se spune în petiția Declic.

Explicațiile lui Bologa

Crin Bologa a fost numit la conducerea DNA în februarie 2020 prin decret semnat de președintele Iohannis și vine la Tribunalul Splaj, unde a fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Îți mai recomandăm Parchetul General, DIICOT și DNA la testul de șase luni de la numirea procurorilor șefi

La 6 luni de la numirea în funcție, Bologa a răspuns Europei libere că nu face statistici la 6 luni, ci doar semestriale. Potrivit datelor statistice disponibile care se referă la primele șase luni ale anului 2020, la DNA „au fost înregistrate 1.423 dosare penale (comparativ cu 1.391, în primul semestru al anului 2019). În perioada respectivă au fost soluționate prin clasare 963 de dosare (comparativ cu 1.426 dosare clasate în primul semestru a anului 2019)”, se arată în răspunsul Direcției.

DNA se mai laudă că în primele 6 luni ale anului a întocmit „84 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, comparativ cu 95, corespunzător aceleiași perioade a anului 2019”.

Procurorul-șef Bologa are și o explicație pentru scăderea numărului de rechizitorii: Criza sanitară și scăderea numărului de procurori. „Astfel, cu toate că primele șase luni cuprind și perioada de stare de urgență și pe cea de alertă, când activitatea a fost supusă unor restricții, inclusiv suspendarea urmăririi penale, proporția dosarelor soluționate cu trimitere în judecată din totalul soluțiilor dispuse este comparabilă cu cea înregistrată în cursul anului precedent. În plus, în primul semestru al anului 2020, activitatea de urmărire penală a fost desfășurată în medie de 90 de procurori, comparativ cu o medie de 103 procurori care au lucrat la urmărire penală în cursul anului 2019”, se mai arată în document. Reprezentanții Direcției nu precizează că în 2019 instituția a funcționat cu o conducere interimară, perioadă caracterizată de indolență din partea anchetatorilor DNA.

Dosarele DNA în 6 luni

Dintre cele mai cunoscute dosare încheiate cu rechizitorii ale procurorilor anticorupție amintim reținerea și trimiterea în judecată a fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea pentru luare de mită în schimbul unor contracte ce presupuneau lucrări de renovare a spitalului din Baia Mare, trimiterea în judecată a patru parlamentari PSD și șefi de la Drumuri și Poduri Timișoara în dosarul angajărilor ilegale, trimiterea în judecată a medicului Mircea Beuran, acuzat că a luat 10.000 de euro mită.

Îți mai recomandăm Procuror-șef DNA: Avem dosare importante cu persoane și prejudicii importante

Tot în acestă perioadă, DNA l-a pus sub control judiciar pe directorul general al Unifarm, Adrian Eugen Ionel, acuzat că a cerut 760.000 de euro de la un om de afaceri, pentru ca firma de stat să cumpere echipamente medicale de la societatea acestuia. Un fost consilier general al primăriei Capitalei și fostul consilier personal al ministrului Transportului Ovidiu Silaghi au fost și ei trimiși în judecată de DNA în mandatului lui Crin Bologa. Lor li se adaugă cinci angajați ai Romsilva, care au primit mită aproape 1 milion de euro pentru a închide ochii la diverse ilegalități, și fostul director al Apelor Române, care a primit 1 milion de euro pentru plata preferențială a unor contracte încheiate de instituția de stat.

La capitolul neajunsuri, se remarcă practica DNA de a încheia acorduri discutabile de recunoaștere a vinovăției pentru obținerea unor condamnări cu suspendare, cel mai recent, cazul Radu Budeanu care și-a primit cauțiunea de 2 milioane de lei înapoi de la anchetatori și a negociat o pedeapsă de doi ani cu suspendare în ciuda faptelor grave de care era acuzat.