Petrolier atacat de Houthi în Marea Roșie, avariat și cu scurgeri de petrol

Petrolierul Sounion incendiat în Marea Roșie.

O navă sub pavilion grecesc este în flăcări și are scurgeri de petrol, la câteva zile după ce a fost avariată într-un atac al rebelilor Houthi susținuți de Iran, a anunțat Pentagonul. Vasul este blocat în Marea Roșie și reprezintă un pericol pentru navigație și pentru mediu.

Petrolierul Sounion a fost vizat săptămâna trecută de mai multe proiectile în largul orașului-port Hodeidah din Yemen. Rebelii Houthi au revendicat atacul, ca parte a campaniei de solidaritate cu palestinienii în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

Atacul a provocat un incendiu la bord, pe care echipajul l-a stins, a transmis operatorul navei, Delta Tankers, într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, a declarat că o terță parte a încercat să trimită două remorchere pentru a ajuta la salvarea Sounion, dar Houthi au amenințat că le va ataca. El a spus că petrolierul transporta aproximativ 1 milion de barili de țiței.

„Acestea sunt pur și simplu acte nesăbuite de terorism continuă să destabilizeze comerțul global și regional, să pună în pericol viețile marinarilor civili nevinovați și să pună în pericol ecosistemul maritim dinamic din Marea Roșie și Golful Aden”, a spus Ryder.

Petrolierul Sounion incendiat în Marea Roșie.

El a adăugat că armata americană lucrează cu alți parteneri din regiune pentru a ajuta nava și a atenua potențialul impact asupra mediului.

În campania sa de la începerea războiului din Gaza, grupul Houthi, apropiat de Iran, a scufundat două nave comerciale și a ucis cel puțin trei membri ai echipajelor.

Atacurile asupra navelor comerciale au forțat armatorii să evite Canalului Suez, cea mai scurtă rută între Europa și Asia.

Rebelii Houthi au anunțat că au atacat petrolierul pentru că operatorul Delta Tankers a încălcat interdicția de a intra în „porturile Palestinei ocupate”, potrivit unui purtător de cuvânt al grupului.

Sounion e a treia navă operată de Delta Tankers din Atena atacată în Marea Roșie în această lună.

Îți mai recomandăm Armata SUA distruge mai multe echipamente ale rebelilor Houthi, în Yemen

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.