Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României au decis miercuri ca Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorul 4, să fie achitat și eliberat din închisoare în dosarul „Colectiv”. Ales între timp primar al Sectorului 5, el ar urma să fie repus în funcție printr-un ordin al prefectului Capitalei.
„La Dumnezeu m-am rugat pentru a deschide ochii judecătorilor,” a declarat fostul primar al Sectorului 4 la ieșirea din penitenciar, adăugând că nu va cere despăgubiri, ci va încerca să se întoarcă în funcție.
Întrebat dacă are pe conștiință incidentul de la Colectiv, Piedone a spus că are „conștiința curată, nu aveam ce să previn eu”.
Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în mai 2022, la patru ani de închisoare, dintre care a executat un an și o lună.
El a fost condamnat anul trecut, printr-o decizie definitivă luată de Curtea de Apel București, după aproape 6 ani de judecată, în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.
În urma recursului în casație, Curtea Supremă a decis achitarea fostului primar de la Sectorul 4.
Ce a decis Curtea Supremă în dosarul 17008/3/2016:
- Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat.
- Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză.
În același timp, judecătorii au respins recursurile în casație depuse de Alin Anastasescu - unul dintre cei trei proprietari ai clubului Colectiv, Cristian Niță - directorul firmei de artificii și de către pompierii George Petrică Matei și Antonia Radu. Ei vor rămâne astfel după gratii.
Îți mai recomandăm Dosarul Colectiv: Piedone - 4 ani de închisoare, patronii clubului între 6 și 11 ani. Daune de zeci de milioane de euroPrefectul Capitalei: Piedone va fi repus în funcție
La alegerile locale din 2020, în timp ce încă era trimis în judecată și aștepta sentința, Cristian Popescu Piedone a fost ales primar al Sectorului 5 din București.
Din această funcție el a fost condamnat la închisoare în urmă cu un an, iar Instituția Prefectului a transmis miercuri, în urma achitării, că Piedone are dreptul să își reia mandatul.
„Domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Capitalei.
„Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei. Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție”, a transmis prefectul Dianca-Anca Artene.
65 de morți după incendiul din Colectiv
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album.
În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalelele din București.
La 14 martie 2016, numărul persoanelor decedate a ajuns la 64. Un an mai târziu, în luna iulie, un alt tânăr care a ars în club avea să moară, iar numărul victimelor creștea la 65.
În urma anchetelor, în dosarul „Colectiv” judecătorii au decis următoarele pedepse:
- Alin George Anastasescu, patronul de la Clubul Colectiv - 11 ani și 8 luni cu executare;
- Costin Mincu, patronul de la Clubul Colectiv - 8 ani de închisoare cu executare;
- Paul Gancea, patronul de la Clubul Colectiv - 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare;
- George Matei şi Antonina Radu, pompieri ISU - 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare fiecare;
- Viorel Zaharia şi Marian Moise, pirotehniști - 6 ani și 10 luni de închisoare cu executare fiecare;
- Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare;
- Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 - achitată;
- Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior PS 4 - achitată;
- Ramona Sandra Moţoc, referent superior PS 4- achitată;
- Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - încetează procesul;