Linkuri accesibilitate

Dosarul Colectiv: Piedone - 4 ani de închisoare, patronii clubului între 6 și 11 ani. Daune de zeci de milioane de euro


Justiția a stabilit decizia finală în dosarul Colectiv, tragedie în urma căreia 65 de tineri au murit pe 30 octombrie 2015 în urma unui incendiu.
Justiția a stabilit decizia finală în dosarul Colectiv, tragedie în urma căreia 65 de tineri au murit pe 30 octombrie 2015 în urma unui incendiu.

După aproape 6 ani de judecată, Curtea de Apel București a stabilit decizia definitivă în dosarul Colectiv. 65 de oameni au murit și peste 150 răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 - 4 ani de închisoare cu executare;

Alin George Anastasescu, patronul de la Clubul Colectiv - 11 ani și 8 luni cu executare;

Costin Mincu, patronul de la Clubul Colectiv - 8 ani de închisoare cu executare;

Paul Gancea, patronul de la Clubul Colectiv - 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare;

George Matei şi Antonina Radu, pompieri ISU - 8 ani și 8 luni de închisoare cu executare fiecare;

Viorel Zaharia şi Marian Moise, pirotehniști - 6 ani și 10 luni de închisoare cu executare fiecare;

Cristian Niţă, director al firmei de artificii - 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare;

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 - achitată;

Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior PS 4 - achitată;

Ramona Sandra Moţoc, referent superior PS 4- achitată;

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - încetează procesul;

Daune morale

De asemenea, instanța a decis ca patronii clubului Colectiv și cei doi pirotehnişti să plătească în solidar cu Colectiv Club SRL, Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” Bucureşti-Ilfov despăgubiri către persoanele rănite şi rudele tinerilor morţi în urma incendiului din 2015.

Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1,5 milioane euro şi 4,6 milioane lei, potrivit VedemJust, care prezintălista părților civile.

Inculpaţii trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

„Vor fi condamnaţi toţi vinovaţii? Angajaţii statului vor fi lăsaţi liberi? Îşi poate recunoaşte statul partea de vină? Care este rolul organelor de control, dar al celor care autorizează? Ce răspundere au salariaţii statului, cei plătiţi din bani publici? Dar justiţia? Care este rolul justiţiei? Să judece drept sau să protejeze interese? Va urma.......”, scriau pe Facebook, la a doua amânare de pronunțare, reprezentanţii Asociaţiei Colectiv GTG 3010, asociația victimelor şi urmaşilor incendiului din clubul Colectiv.

Asociația Colectiv se întreba înainte de sentință dacă statul își asumă vina pentru tragedia din club
Asociația Colectiv se întreba înainte de sentință dacă statul își asumă vina pentru tragedia din club

Înainte de finalizarea cercetării judecătorești, completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”.

După o lungă dispută juridică la care a luat parte un al treilea judecător, instanța a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosar, printre care şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. Asta înseamnă că pedepsele au scăzut între 1 și 2 ani.

Pedepsele primite la instanța de fond

Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4, locul unde s-a produs tragedia, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Astfel, Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4, se declară nevinovat în fața acuzațiilor DNA
Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4, se declară nevinovat în fața acuzațiilor DNA

Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Dosarul „Kiss” din Brazilia

Într-un caz asemănător, în decembrie 2021, un tribunal din Brazilia a condamnat patru persoane la pedepse cuprinse între 18 și 22 de ani de închisoare pentru un incendiu izbucnit în 2013 în clubul „Kiss” din orașul Santa Maria, care a ucis 241 de tineri și a rănit peste 600.

La 9 ani de la tragedie, au fost condamnați patronii clubului și doi membri ai formației care au aprins artificiile ce au provocat incendiul. Spre nemulțumirea publică, niciun oficial nu a fost condamnat, dar decizia nu este definitivă.

65 de morți

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc in noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album.

În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la spitalelele din București.

La 14 martie 2016, numărul persoanelor decedate a ajuns la 64. Un an mai târziu, în luna iulie, un alt tânăr care a ars în club avea să moară, iar numărul victimelor creștea la 65.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG