Planul înaintat de Boris Johnson prevede ca Irlanda de Nord să iasă din uniunea vamală europeană, la fel ca restul Marii Britanii, dar ca această provincie să aplice în continuare regulile europene în privinţa circulaţiei bunurilor, inclusiv a mărfurilor agro-alimentare, cu înfiinţarea unei ''zone de reglementare'' pe insula Irlanda, sub rezerva acordului din partea legislativului şi a executivului nord-irlandeze.
''Propunerile nu tratează adevăratele probleme de soluţionat dacă plasa de siguranţă (irlandeză) va trebui eliminată, şi anume economia întregii insule, respectarea deplină şi integrală a Acordului din Vinerea Mare şi integritatea pieţei unice'', adaugă comunicatul Parlamentului European, citat de Agerpres.
Negociatorii consideră de asemenea ''inacceptabil'' ca propunerile britanice să fie reglate în detaliu în cursul perioadei de tranziţie de 14 luni, ceea ce ar obliga Parlamentul European ''să-şi dea acordul faţă de protocol fără a-i cunoaşte toate implicaţiile''.
La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat joi, într-un mesaj postat pe Twitter, că nu nu este convins de propunerea lui Boris Johnson cu privire la Brexit, după ce a discutat la telefon cu şeful Guvernului de la Londra.
Președintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus și el că ultimele propuneri ale Marii Britanii privind Brexit conțin unele aspecte problematice și este nevoie de continuarea discuțiilor în acest sens, potrivit Reuters.
„Acceptarea unor asemenea propuneri nu ar respecta obiectivele referitoare la graniță: prevenirea unei frontiere fizice, menținerea cooperării între nord și sud, susținerea economiei insulei și protejarea pieței unice și a locului Irlandei în cadrul acesteia”, a spus Juncker.