Ludovic Orban anunță negocieri exploratorii pentru alegeri anticipate

Premierul Ludovic Orban spune că liberalii vor să afle dacă alegerile anticipate sunt benefice și posibile

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat luni, după ședința Biroului Executiv al PNL, că, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan și cu secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, va face parte din comisia care va investiga „posibilitățile reale de organizare a alegerilor anticipate”.

Ludovic Orban a declarat din nou că PNL este în favoarea alegerilor anticipate și că cei trei vor avea „discuții exploratorii” cu partenerii politici pe acest subiect.

Îți mai recomandăm Iohannis: Scenariul cu anticipatele e 50% realist

Întrebat dacă este dispus să își depună mandatul de premier dacă președintele Klaus Iohannis și PNL vor decide că este nevoie de alegeri anticipate, Orban a spus că va apela la „cea mai eficientă procedură” în cazul în care comisia PNL va considera că sunt „benefice și posibile”.

Ludovic Orban a mai declarat că este dificilă o guvernare cu actualul Parlament dominat de PSD și că PNL a comandat o analiză sociologică amplă pentru a afla dacă ideea anticipatelor este susținută de români.

Îți mai recomandăm Asumarea răspunderii, un exercițiu pentru alegerile anticipate

Premierul Orban a amintit că procedura de organizare a alegerilor anticipate presupune respectarea unor termene legale, care încep cu cele 60 de zile din momentul în care nu mai există un Guvern, fie prin depunerea mandatului, fie prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, și se încheie cu termenele din calendarul electoral. Astfel, cel mai rapid, alegerile anticipatele ar putea fi organizate odată cu localele, la începutul verii.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, a anunțat, pe 30 decembrie, că PNL poartă negocieri cu partidele parlamentare pentru declanșarea alegerilor anticipate, fiind nevoie de încă 24 de voturi pentru a susține un astfel de demers. Europarlamentarul a afirmat că anticipatele vor avea loc până în aprilie 2020.

Îți mai recomandăm Dacian Cioloş consideră că Guvernul Orban este unul de sacrificiu, alegerile anticipate sunt singura alternativă

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, 29 decembrie 2019, în timpul unei vizite în județul Vâlcea, că este nevoie de alegeri anticipate pentru că „este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile așteptate de oameni”. Orban nu a precizat o dată până la care să fie organizate alegeri anticipate.