PNL acuză PSD că a făcut „franjuri” Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu (partea stângă), și senatorul PSD, Eugen Teodorovici (partea dreaptă), sunt membri ai Comisiei de buget din Senat unde s-a modificat Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci.

Senatorii social-democrați au modificat substanțial Ordonanța de Urgență privind amânarea ratelor la bănci cu scopul de a o transforma într-o copie a proiectului PSD trecut deja de Parlament.

Liberalii îi acuză pe social-democrați de lipsă de responsabilitate și recunosc că legea de adoptare a Ordonanței nu mai are legătură cu forma dorită de Guvern, ci cu proiectul depus de PSD pentru amânarea ratelor la bănci.

După aproape trei ore de dezbateri în Comisia de buget din Senat, PSD a reușit să-și impună punctul de vedere și să modifice Ordonanța de Urgență 37/2000 privind amânarea ratelor la bănci. Varianta din comisia de buget urmează să fie armonizată mâine cu cea din Comisia economică. PSD are singur majoritate pentru trece legea de adoptare a OUG și de plenul Senatului.

Față de forma venită de la Palatul Victoria, în Comisia de buget s-a stabilit că persoanele care doresc amânarea ratelor la bănci nu trebuie să prezinte băncilor vreo dovadă că au fost afectate economic din cauza epidemiei de coronavirus. De asemenea, restanțierii la plata creditelor sunt eligibili pentru a amâna ratele. O altă prevedere, care modifică substanțial Ordonanța de Urgență, se referă la faptul că nu se capitalizează dobânda pentru creditele amânate, în varianta Guvernului acest lucru fiind posibil doar pentru creditele ipotecare. De asemenea, termenul până la care se aplică amânarea ratelor este 31 decembrie 2020.

Strategia PSD a fost ca legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 37/2000 să fie aproape identică cu legea PSD care a trecut deja de Parlament și a fost atacată de PNL la Curtea Constituțională.

În forma din Comisia economică, se cere totuși persoanelor care au credite la bănci să demonstreze că au venituri mai mici cu 15% din cauza epidemiei și nu pot fi eligibili cei care au restanțe mai vechi de 90 de zile. Această variantă se apropie mai mult de forma trimisă la promulgare președintelui Iohannis după ce proiectul PSD a trecut de Senat și de Camera Deputaților.

Senator PNL: „Nu suntem Germania să ne permitem astfel de lucruri"

Liberalii au doi reprezentanți în Comisia de buget: senatorul Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe și Romulus Bulacu, secretarul Comisiei. Cîțu nu a participat însă la ședința online a Comisiei.

„Au mers pe calea ca Ordonanța de Urgență să semene cu legea pe care au făcut-o ei (n.r. – PSD). Ordonanța au făcut-o franjuri, nu mai are nici o legătură cu Ordonanța 37/2000. Sistemul bancar nu va putea face tuturor solicitărilor. Nu suntem Germania să ne putem permite astfel de lucruri. Ei nefiind la guvernare, ne-au aruncat cartoful fierbinte nouă liberalilor”, a declarat Bulacu pentru Europa Liberă la câteva minute după votul din Comisia de buget.

PNL a votat împotriva Raportului, în timp ce reprezentantul USR, Ramona Dinu, s-a abținut.

Senatorul PNL îi acuză pe cei de la PSD că fac legi populiste în această perioadă, fără a ține cont de realitățile economice.

„În condițiile actuale când avem nevoie de responsabilitate, e o exagerare. Haideți fraților să vedem ce resurse are România, ce putem să facem, care sunt prioritățile!”, a susținut Romulus Bulacu.

Senator PSD: „Avem o variantă a legii PSD suprapusă peste Ordonanța de Urgență"

Senatorii PSD din Comisia de buget recunosc că au dorit să modifice Ordonanța de Urgență 37/2000 astfel încât această să semene cu proiectul depus în Parlament de PSD și care a fost atacat de PNL la Curtea Constituțională.

„Forma rezultată din Comisie este foarte apropiată de proiectul PSD. Aceasta a fost ideea”, a declarat președintele Comisiei de buget din Senat, Viorel Arcaș.

„Am hotărât să facem această lege de adoptare exact cu amendamentele PSD de săptămâna trecută. Cu alte cuvinte, avem o variantă a legii PSD suprapusă peste Ordonanța de Urgență. Cred că se putea rezolva din prima, dacă cei de la Guvern discutau cu cei din Parlament care este forma pe care toate partidele o vor. Dacă stăm să ne arătăm mușchii unii altora mi se pare că e o abordare total greșită. Oamenii așteaptă, oamenii au rate”, a spus pentru Europa Liberă fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Ramona Dinu din partea USR a declarat pentru Europa Liberă că s-a abținut la votul final asupra Raportului și că a votat anumite amendamente la Ordonanța de Urgență, iar cu altele nu a fost de acord.

Raportul comun al Comisiei de buget și al Comisiei Economice urmează să fie votat mâine în plenul Senatului.

Proiectul PSD care a fost trimis săptămâna trecută la promulgare prevedere însă ca persoanele care cer amânarea ratelor la bănci să nu aibă datorii mai vechi de 90 de zile și să demonstreze că veniturile lor au fost afectate de epidemia de coronavirus.

Legea de adoptare a Ordonanței de Urgență 37/2000 poate să fie și ea atacată la Curtea Constituțională dacă trece de Parlament, la fel cum s-a întâmplat cu inițiativa PSD.

Îți mai recomandăm Portal pentru raportarea băncilor care încalcă ordonanța de amânare a ratelor
Îți mai recomandăm „Ne întoarcem în epoca de aur"? Liberalii vor ataca la Curtea Constituțională inițiativele PSD